Nyheter

Omgitt av asbest på jobben

For ett år siden ble det påvist asbest innvendig i klubbhuset til Bøler IF på Haraløkka. Der har Marius Sigolsen sin daglige arbeidsplass.

– Jeg er bekymret over helsefaren dette kan medføre, sier Sigolsen til Dagsavisen.

– Jeg synes det er trøblete å gå på jobb hver dag, når man vet hva asbest kan gjøre med kroppen din, fortsetter han, og kikker opp på asbestplatene som omgir hele kontoret hans.

Både han og styret i Bøler IF er opptatt av dette, og vil ha en skikkelig sanering så fort som mulig.

– Det er på overtid for lengst. Men vi er litt paralyserte i forhold til at det er kommunen som eier bygget, og som må stå for utbedringene, sier han.

Kontorlokalet er bygget med asbestplater i tak og vegger, hvor også gjennomføringsrør for ventilasjon er i direkte kontakt med asbestplatene. Når anlegget går, vil disse vibrere.

– Det er ikke noen fare så lenge platene er hele, men flere steder er de fliset opp, og det er skåret hull gjennom platene til rør og ledninger, sier han bekymret.

Les også: På fine dager kunne Kari og Tore se helt til Nesodden. Nå blir utsikten et massivt skolebygg

– Ikke tatt på alvor

Selve bygget er bygget i Leca, og er i god stand. Det er det innvendige som er problemet. Sigolsen håper at kommunen ser alvoret i dette, og setter i gang med saneringen.

– Det er Oslo kommune som er teknisk eier av bygget, og som må stå for utbedringene. Men ingen har tatt dette på alvor. Det er en daglig risiko for at platene kan skades ved at barn er uheldige og skader platene ved ballsparking, noe de ikke får lov til innendørs, men som likevel forekommer. Å vente til skaden skjer er lite tilfredsstillende. Å spille inn til budsjett 2020 er ikke en betryggende løsning, sier Sigolsen.

I 2017 ble asbesten innvendig i klubbhuset på Haraløkka påvist i forbindelse med befaring før installasjon av nytt ventilasjonsanlegg. Det har i 2018 vært flere befaringer med entreprenører, blitt foretatt luftmålinger, samt strakstiltak med rengjøring og påføring av middel strøket på med malerkost.

– Da det ble besluttet at Oslo kommune ikke ville bruke penger på saneringen i 2019, kom dette som en stor overraskelse på vår idrettsforening som bruker bygget daglig, sier Marius Sigolsen.

– Våre lokaler i klubbhuset leies også ut til våre medlemmer på kvelder og i helger. Kafeteriaen har asbestplater som er knekt og henger ned fra taket. Med høy aktivitet og et sted der barn ferdes, er det en reell mulighet for at platene kan bli skadet og at våre brukere kan få i seg støv, sier Sigolsen.

Bøler IF har sendt brev til Bymiljøetaten og flere sentrale bystyrepolitikere hvor de uttrykker sin bekymring.

Saken fortsetter under bildet.

Overalt i Bøler IFs klubbhus er det slike grå asbestplater. Her er ventilasjonsanlegget ført gjennom en plate.

Overalt i Bøler IFs klubbhus er det slike grå asbestplater. Her er ventilasjonsanlegget ført gjennom en plate. Foto: Tom Vestreng

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Uakseptabelt

Tommy Skjervold er Frps tredjekandidat til en plass i bystyret og trener for barn i Bøler IF. I det daglige er han statssekretær i samferdselsdepartementet.

– Som politiker er jeg bekymret, og det er uakseptabelt å jobbe i et slikt miljø. Også med tanke på de mange barna som daglig bruker anlegget, sier Skjervold til Dagsavisen.

– Jeg er usikker på hvor mye bystyret vet om dette, men byrådet bør vite. Politikerne kan gå inn og si at dette må ordnes opp i nå, sier han.

Professor og overlege Bjørn Hilt ved arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim har doktorgrad på asbest og helsefare knyttet til dette materialet.

– Det er ikke ønskelig eller akseptabelt å ha løs asbest i kontorer og oppholdsrom. Og saneringen bør gjøres først som sist, sier Hilt til Dagsavisen.

Men han beroliger også Marius Sigolsen og alle de som bruker klubbhuset.

– Det skal mye til for at det skal være en risiko for helseskade forbundet med dette. Utsettes man for ett fiber per milliliter, noe som er ganske mye, må man utsettes for dette hver dag i 25 år for at det skal være noen målbar risiko framover. Skal man bli syk av dette skal man være ekstremt uheldig. Sannsynligheten for det blir som å vinne i Lotto og Tipping på samme dag, sier professoren.

Les også: Skeids siste før de må flytte (Dagsavisen+)

– Ingen risiko

Byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet, henviser til Bymiljøetaten (BYM) når det gjelder bruk og sanering av asbesten i klubbhuset.

– Klubbhuset på Haraløkka ble oppført i 1976. I deler av bygget er det benyttet asbestplater på vegger og i tak. Asbest har blitt brukt som materiale i bygninger i Norge fram til 1985, og finnes fortsatt i en rekke bygg. Normalt vil ikke asbestholdige plater innebære noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenning. BYM bestilte luftprøvetaking i klubbhuset på Haraløkka i september 2018. Prøverapporten viste at luftkvaliteten i klubbhuset er innenfor kravene. Rapporten anbefalte likevel noen enkle tiltak, som ble utført høsten 2018, skriver avdelingsdirektør idrett, Jeanette Femoen, i en e-post til Dagsavisen.

– Selv om det er uheldig at det finnes asbest i bygget, er BYMs vurdering at de asbestholdige platene ikke utgjør noen risiko for personer som oppholder seg i bygget. Dersom platene skades er det selvfølgelig viktig at det iverksettes tiltak i påvente av en fullstendig sanering. Bymiljøetaten har spilt inn behov for midler til asbestsaneringen til budsjett 2020 (kr 1,1 mill.), skriver hun videre.

Les også: Hvor forsvant frøken Fougner? Og hvordan ble hun så ond? (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen