Nyheter

Obos-sjefen er klar: Sotakiosken skal ikke tilbake til der den står

Vil flytte kiosken til torget ved Strømsveien, så den ikke kommer i veien for åtte etasjers blokk.

Kan en eldgammel, vaklende kiosk, med sikkert norgesrekord i mislykkede branner, stå i veien for Obos-planen om en åtte etasjer høy boligblokk ved trehusbebyggelsen på Vålerenga?

Nei, ikke om vi skal tro Obos-direktør Daniel Kjørberg Siraj. Han er krystallklar. Kiosken skal tilbake, men hvis han får det som han vil, ikke på samme sted som i dag.

– Vår ambisjon er å få satt kiosken ute på det nye torget ut mot Strømsveien. Så byggeprosjektet kan gjennomføres, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Arendal  20170818.
Daniel Siraj i OBOS  under debatten "Derfor diskriminerer boligmarkedet Ungdommen"! under Arendalsuka fredag morgen.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Obos-direktør Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Naboer: - Tilliten til OBOS er tynnslitt

Ubrukt, forfalt og brent

Obos har i mange år jobbet med å få bygget ut i Etterstadgata 2-6, øverst på Vålerenga. Men på denne tomta står altså Sotakiosken, en rundt hundre år gammel kiosk. Kiosken har vært ubrukt siden nittitallet, har stått og forfalt i mange år, og har i vinter brent fire ganger.

Nettavisa Vårtoslo.no meldte onsdag forøvrig at Plan- og bygningsetaten ikke lenger ønsker at Obos skal bygge boliger på tomta, men ønsker i stedet næringseiendom. Obos har på sin side ikke tenkt til å skrote planene, så det vil bli opp til politikerne å avgjøre hva som skal skje med tomta.

Ved siden av tomta vil Obos opparbeide et nytt torg. Ut mot Strømsveien, hvor det tidligere har vært noen trær og benker, men hvor det i dag bare er oppstillingsplass for maskiner. Dette torget skal strekke seg over to små tomter, én som tilhører Obos, og én som tilhører Oslo kommune.

​Saken fortsetter under bildet

Brann på Sotahjørnet, i Etterstadgata i Oslo. For andre gang på kort tid brenner det i den historiske, men veldig slitne, bygningen.

Sotakiosken brant flere ganger i vinter. FOTO: ASLAK BORGERSRUD

Les også: Kiosk brant for fjerde gang i vinter

– Dere vil sette kiosken på Oslo kommunes tomt?

– Ja, det er vårt forslag, men det må i tilfelle kommunen bli enige med oss om. Ellers må vi finne en annen beliggenhet. Det skal skje en planprosess, men kiosken kan uansett ikke bli stående, sier Kjørberg Siraj.

– Men er det ikke aktuelt å sette den tilbake på Obos-tomta?

– Nei. Det ligger ikke inne i verken vårt eller Plan og bygningsetatens planforslag. Da mister man rett og slett for mange boliger, sier Obos-sjefen.

Opp til politikerne

Saken har vekt stort engasjement på Vålerenga de siste ukene. Blant annet har Facebook-gruppa La Sotakiosken leve, fått over 1700 medlemmer på kort tid. Tidligere denne uka stoppet aktivister Obos' gravearbeid rundt kiosken, som førte til munnhuggeri og avbrutt arbeid.

Aktivistene vil ha kiosken tilbake akkurat der den står nå.

– Obos ønsker ikke det. Men det er jo opp til politikerne å beslutte når plansaken skal behandles. Vi er mer enn villige til å la den stå noen meter lenger unna, sier Obos-sjefen.

Siraj håper nå at Obos kan samarbeide med lokalmiljøet om et framtidig innhold for kiosken, som har stått ubrukt siden en gang på nittitallet.

– Ting som ikke er i bruk har en tendens til å forfalle. Hus har ikke godt av å bli stående tomme.

– Dette har du hatt 25 år på å tenke over?

– Det er jo ikke noen hemmelighet at vi har ønsket å bygge på tomta, og ikke har ansett kiosken som verneverdig. Men vi prøver jo å lytte. Så hvis det er et ønske fra myndighetene at dette er en kiosk vi skal ta vare på, så må vi se om vi kan imøtekomme det på en god måte. Selv om vi opprinnelig hadde tenkt noe annet.

Åtte etasjer med blokk

Nettopp bygginga av den store blokka har vært tema for konflikt gjennom mange år, hvor Vålerenga Vel har protestert og jobbet for å begrense prosjektet.

Siraj anslår at det vil ta rundt tre år fra planvedtaket er klart til bygget står klart og kiosken kan settes opp på torget. Men det betyr ikke at kiosken trenger å bli gjemt bort helt til bygginga er ferdig.

– Man kunne jo satt den opp et annet sted i nærområdet i mellomtida. Vi er ikke fremmed for det. Men det må være et sted der det har en verdi. Dette er ikke noe forsøk fra vår side å plukke den ned og gjemme den bort og håpe det går over når prosjektet er ferdig. Bare så det er sagt tydelig med store bokstaver, sier han.

 Byråden: – Kiosken skal tilbake

– Det virker som om det er veldig mye misforståelser ute og går dessverre. Fra byrådets side skal vi sørge for at kiosken skal tilbake, sier Hanna E. Marcussen.

MDG-byråden, som er øverste sjef for byutvikling i Oslo kommune sier det ikke er tvil om at kiosken skal plasseres tilbake når den er restaurert. Dette vil de følge opp fra byrådet. Kiosken i dag er veldig fuktig og alvorlig skadet av fire branner.

– Jeg forstår veldig det lokale engasjementet og at de er nervøse. Sotakiosken er en viktig del av hsitorien og identiteten på Vålerenga. Så tanken har hele tiden vært at den skal tilbake.

– Folk er redde for at kiosken kan bli borte eller ødelagt, når den først er borte fra tomta?

– Jeg forstår bekymringen og har behov for å betrygge folk. Den skal faktisk tilbake. Det er jo ikke tvil om at den har forfalt i veldig mange år nå. Men det er jo bystyret, som gjennom en reguleringsplan, skal vedta hva som skal gjøres, sier Hanna E. Marcussen.

Vil fortsette aktivismen

Hege Stensrud Høsøien er en av initiativtakerne til protestaksjonen på Vålerenga. Hun har ingenting til overs for Obos-sjefens planer.

– Kiosken må bevares på det samme stedet den har stått i nesten hundre år, sier hun til Dagsavisen.

Hun mener bevaringshensynet må veie tyngre enn behovet Obos har for å bygge ut.

– Hvis kiosken flyttes til rundkjøpringa, mister vi sammenhengen mellom kiosken og den verneverdige bebyggelsen i Etterstadgata, og Vålerenga mister dialogen med kiosken, sier hun.

– Den blir stående på andre siden av en Obos-blokk og mister hele sin funksjon, sier Høsøien.

– Så dere kommer til å fortsette med aktivismen?

– Absolutt!

Mer fra Dagsavisen