Slik ser julegrana i London ut.

O tre med din vrede

Juletreet som Oslo har gitt til London har påkalt seg vrede både fra nordmenn og briter, som mener det ser ut som en opplyst agurk. Neste jul kan norske eller britiske kunstnere stå for pyntingen.

 

Bystyremedlem og medlem av kultur- og utdanningskomiteen Geir Kvarme (H) fremmet for bystyret allerede i sommer et forslag om å utlyse en årlig konkurranse blant kunstnere og designere om å pynte treet.

– Jeg har sett grana i London noen ganger. Jeg fikk henvendelser fra flere som sa at «den grana, er det ikke mulig å gjøre noe med den?» Jeg tenkte at det var en god idé, og sa at det var noe jeg kan fremme. Jeg undersøkte med min gruppeleder som også syntes dette var en god idé, sier Kvarme.

Les også: Julebisnissen

«Tukler ikke med treet»

– I dag ser det ut som om noen bare har slengt lysene vilkårlig rundt treet, sier Geir Kvarme til Dagsavisen, og påpeker at han fremmet forslaget og fikk det vedtatt i bystyret allerede i november, altså før bråket rundt årets «juleagurk» begynte.

Hver jul siden 1947 har Oslo gitt et stort juletre til Storbritannia som et symbol for takknemlighet for britisk gjestfrihet og hjelp under andre verdenskrig. Juletreet har etablert seg som en tradisjon, og blir satt opp på Trafalgar Square, som besøkes av et stort antall mennesker hver dag, både lokale og turister.

Juletreet er gjenstand for stor oppmerksomhet. I dag dekoreres juletreet kun med ordinære lys.

– Det som ble vedtatt i bystyret er at vi skal gå i dialog med City of Westminster om hvordan dette skal løses, sier Kvarme.

– Det var ingen som stemte imot, men det var mye skepsis i forkant. Både fra politikere og administrasjonen. «Man tukler ikke med juletreet», var argumentene. Flere var også redde for at det skulle virke fornærmende mot britiske myndigheter. Men et skikkelig pyntet juletre vil forsterke symbolikken i gaven, mener Kvarme.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Årlig konkurranse

Tenner engelskmennene også på ideen, kan det bli en årlig konkurranse der norske og britiske kunstnere og designere kan delta.

– Pynting av tre er en eldgammel tradisjon, lenge før vi forbandt jul og juletre med kristendommen, sier Høyrepolitikeren.

– Selv om vi nå utlyser en årlig konkurranse, så må de som vil være med holde seg innen visse rammer, sier Kvarme.

– Om norske kunstnere og designere hadde fått mulighet til å dekorere treet, vil man kunne skape større interesse og oppmerksomhet om norsk kunst og design i London. For mottakeren av juletreet, London, vil det bety en merverdi i det visuelle uttrykket gaven representerer og økt oppmerksomhet om juletreet og plasseringen, sier Kvarme.

Les også: Byen med det lille julehjertet

Les også: Fire herlige julebyer