Nytt liv for OL-hotellet fra 1952

Da Hotel Viking åpnet til OL i 1952 var det Nordens største hotell med 358 rom. Nå har hotellet ved Jernbanetorget vært byggeplass siden 2016. I dag gjenåpner Petter Stordalen hotellet, enda mye større.

Da Oslo ble tildelt OL i 1952, trengte Oslo hotellkapasitet, og første spadestikk for Hotel Viking ble tatt i 1949. Til jul i 1951 sto hotellet klart, og hotellet ble brukt som innkvartering for pressen under OL i februar året etter.

Les også: Dette er Christiasnias første hotell – innredet i 1807

Hotelldirektør André Schreiner ved det nye Clarion Hotel The Hub gleder seg til åpningen i dag.
Foto: Mimsy Møller
Hotelldirektør André Schreiner ved det nye Clarion Hotel The Hub gleder seg til åpningen i dag. Foto: Mimsy Møller
 

16 kroner for enkeltrom

Da kostet et enkeltrom 16 kroner, og et dobbeltrom 26 kroner, og rommene kunne skilte med fasiliteter som telefon, radio og et automatisk brannvarslingsapparat. De fleste rommene hadde eget toalett og dusj. Det har de fortsatt, men prisen i dag er fra 1.320 kroner.

Siden den gang har hotellet gjennomgått flere ombygginger og oppgraderinger, til Petter Stordalen og Nordic Choice Hotels kjøpte hotellet som da het Royal Christiania for 1,8 milliarder kroner i 2016. Da var det 532 gjesterom på hotellet.

Den originale delen av Hotel Viking er fredet, og har samme fasade som da det var nytt. Resten av det nye det nye Clarion Hotel The Hub som både har vært Sara Hotel og Royal Christiania, er revet og bygd opp på nytt.

– Fram til åpningen i dag er det totalt brukt 3,5 milliarder kroner for å få det ferdig, sier administrerende direktør André Schreiner til Dagsavisen.

Det er fire dager til åpning, og direktører loser oss gjennom det som kan virke som et totalt kaos.

– Det kan virke sånn nå, men fredag er alt klart, lover direktøren, og viser ingen tegn til nervøsitet.

I de siste hektiske dagene er 700 bygningsarbeidere, og 300 av hotellets egne ansatte i full sving med å få de siste detaljer på plass.

Bord og stoler monteres i stort omfang, glass og tallerkener settes på plass, vinskap trilles inn og i resepsjonen er veggen ved heisene, som digitalt skal vise vannet gjennom fire årstider snart klar.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

NYE ROM: Dobbeltrom anno 2019.
Dobbeltrom anno 2019. Foto: Mimsy Møller
26 KRONER: Et dobbeltrom fra da hotellet var nytt i 1951. FOTO: NTB SCANPIX
Et dobbeltrom fra da hotellet var nytt i 1951. Foto: NTB scanpix
 

810 rom

Sammen med direktøren tar vi heisen opp til 13. etasje, hvor det også var restaurant og bar i 1952.

– Interiøret er inspirert av hvordan det var i 50-åra, og er plassert der den originale var, sier André Schreiner.

– Om sommeren kan vi åpne opp vinduene, slik at hele restauranten blir som en stor uterestaurant, sier han og viser vei ut på terrassen, hvor hotellet får Oslo for sine føtter.

De ville gjerne bygge like høyt som Oslo Plaza, men det fikk de ikke lov til.

– Trøsten får være at vi har langt flere rom enn dem. Så får de slå oss på høyden, smiler direktøren og kikker bort på den høyreiste naboen.

I tillegg til 810 gjesterom blir konferansekapasitet opptil 1.850 personer, tre ulike restauranter, to barer, 22 møterom og 180 kvadratmeter gym- og relaxavdeling.

– Vi har allerede booket konferanser for 300 millioner kroner, og 110.000 romdøgn er booket før åpning, sier André Schreiner.

Les også: Denne barnehagen må spyles for piss og sneiper hver dag

BLANKE VINDUER: Vinduspusser Emil Olufsen trives der han henger sju etasjer over bakken.
Vinduspusser Emil Olufsen trives der han henger sju etasjer over bakken. Foto: Mimsy Møller
 

Nye rom

I sjuende etasje er rommene stort sett ferdige, som det er i de andre rometasjene.

På utsiden sørger vinduspusser Emil Olufsen for blanke vinduer.

– Verdens beste jobb, smiler ham, der han henger sju etasjer over bakken.

Selv teposer, kaffe, såpe og sjampo er på plass.

– Det eneste som mangler er kaffemaskinene, sier direktøren, og retter litt på det fra før perfekte sengeteppet.

– Yrkesskade, sier han med et smil, og nevner at Petter Stordalen er enda mer pirkete.

Samme pris som i 1952 blir det ikke, men så er da standarden en helt annen også.

– På den nye delen av hotellet, er det 16 etasjer, hvor de tre øverste etasjene er sikkerhetsetasjer og kan sperres av for spesielle besøkende som presidenter, kongelige, filmstjerner og andre notabiliteter, sier Schreiner.

– Den største suiten på 140 kvadratmeter blir først ferdig om en måned, sier han.

FIN STIL: Resepsjonen da hotellet var nytt. FOTO: NTB SCANPIX
Resepsjonen da hotellet var nytt. Foto: NTB scanpix
 

På taket av hotellet skal det blant annet dyrkes urter, salater og spisbare blomster, som skal brukes på hotellets kjøkken.

Her kommer det en 200 kvadratmeter stor takåker som vil servere gjester med ureiste, eller skal vi si heisreiste råvarer og grønne opplevelser.

– Med GrowHub tester vi en helt ny måte å dyrke mat i byen på, som er bærekraftig og økonomisk, sier hotelldirektøren.

Hotelldirektøren er opptatt av at dette skal bli et hotell for hele Oslo. Ikke bare de som skal overnatte.

– I første etasje ved siden av lobbyen ligger kafé og baren Hub Bar som er åpne fra morgen til kveld, sier direktør Schreiner, sjef for Norges største, nyeste og råeste hotell.