Politikk

Mener kraftskatter rammer Oslo: – Hvis det er tenkt å være permanent, er det veldig dramatisk

Oslo kommune tjener milliarder på strøm. Nå vil Støre og Vedum ta mer av pengene til staten.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet onsdag en kraftig opptrapping av skattlegginga av norske naturressurser. Nye og økte skatter på vind, laks og vannkraft skal skaffe staten 33 milliarder årlig i nye inntekter.

Dette får stor betydning for Oslo kommune. I forrige måned ble det kjent at halvårsresultatet fra kommunens heleide kraftselskap Hafslund havnet på 1,15 milliarder kroner for første halvår 2022. Da har allerede nesten fire milliarder kroner blitt betalt inn i skatt.

Store kraftinntekter

Byrådsleder Raymond Johansen bekrefter overfor Dagsavisen at dette vil få store konsekvenser for Oslo kommune tirsdag morgen.

– Veit dere hva dette betyr for Oslos kraftutbytte?

– Mye. Veldig mye. Må regne først, var det raske svaret fra byrådslederen.

I forrige uke la byrådet fram sitt Oslo-budsjett for 2023. Johansen omtalte det som et «krisebudsjett», men selv der har kommunen anslått et utbytte på 2,5 milliarder fra Hafslund. Disse pengene vil, om regjeringens budsjettforslag blir vedtatt, bli skattet hardere.

Oslobudsjettet for 2023 er totalt på 90 milliarder kroner.

Dramatisk for Oslo

I en epost onsdag kveld utbroderer byrådslederen hva han mener om forslaget.

– Vi må diskutere med regjeringen de konsekvensene forslaget for vannkraft har for Oslo og vårt kraftselskap. Det er alvorlig på kort sikt. Hvis det er tenkt å være permanent er det veldig dramatisk, skriver han.

Byrådslederen mener ordningen vil svekke Hafslund som en ledende aktør i det grønne skiftet, dersom det blir en varig ordning.

– Det vil føre til kutt i tjenestene til folk i Oslo, som skole, barnehager, eldre, sosialstøtte – for å nevne noe, skriver han.

Johansen slår fast at endringene vil få betydning for Oslo-budsjettet, men at det først når statsbudsjettet kommer 6. oktober kan sies helt presist.

– Vi regner nå på spreng for å finne ut hva dette vil bety, skriver han.

Dette påvirker Oslos økonomi

  • Regjeringen foreslår økning i grunnrenteskatten på vannkraft fra 37 til 45 prosent. Dette får virkning fra inntektsåret 2022. Grunnrenteskatt er en skatt på inntekter selskaper får fordi de drar fordel av naturen, som havvann, vind og fossefall. Det vil si inntekter de får utover det de kan forvente av sine egne investeringer og arbeidsinnsats, skriver NTB.
  • Regjeringen foreslår et ettårig trekk i kraftkommunenes rammetilskudd. Totalt blir trekket på tre milliarder kroner. Det er foreløpig ikke kjent hvor mye dette betyr for Oslo.
  • Regjeringen foreslår også et høyprisbidrag på vannkraft, som skal være på 23 prosent av den delen av kraftprisen som overstiger 70 øre/kWh. Skatten trer i kraft i dag, 28/9 2022.

Saken ble først publisert 28/9 2022, 8:47. Oppdatert 29/9 2022, 9:07

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen