Politikk

Strømprisen kan ta livet av curlingklubb: – Nå ser vi konkursspøkelset danse

Bygdøy Curling Club trygler kommunen om hjelp.

– Jævla kjedelig å tømme alle kontoer for å betale strøm. Å jobbe seg i hjel for å gi alle penga til Fortum. Det sliter på organisasjonen og dugnadsånden.

Det sier Kjetil Bjørke, daglig leder i Bygdøy Curling Club, til Dagsavisen. I forrige uke skreiv han et advarende brev til idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV). Der advarer han om en dyster framtid for curlingklubben, som har fostret massevis av internasjonale toppspillere.

«Nå ser vi konkursspøkelset danse foran oss med strømregninger fra en annen planet», skriver han.

Bjørke håper på å få kommunen til å gi strømstøtte til privatdrevne idrettsanlegg.

Har penger fram til jul

– Det er jo en fortvilende situasjon. Plutselig går vi fra å bruke 20–30 prosent av budsjettet på strøm, til opp mot 80, sier Bjørke til Dagsavisen.

Han forteller at klubben hver måned bruker mellom 25.000 og 30.000 KWH på strøm. Det aller meste går til selve kunstisen. Han frykter strømregninger i hundretusenkronersklassen i vinter.

Curling-spilling

– Og da blir det kroken på døra?

– Vi kommer til å få noen støttepenger, på grunn av en tippemiddelsøknad fra for en del år siden. Så vi ser at vi kan holde driften oppe til jul.

Pengene skulle egentlig gå til vedlikehold av den gamle hallen. Kassa er allerede ganske tom etter pandemien.

OL-medaljer eller utdrikningslag

Bygdøy Curling Club er en av Norges mest fremgangsrike curlingklubber. Den har eksistert i 60 år, og fostra spillere som har edelt metall både fra OL, EM og VM hengende på veggen hjemme. Blant dem er curlinglegenden Pål Trulsen, som bidro sterkt til å vekke curlingentusiasmen i de tusen hjem med OL-sølvet i Albertville i 1992. Senere vant han gull i Salt Lake City.

Trulsen på isen

Seinere har halvparten av det sølvvinnende curlingekteparet, Magnus Nedregotten, satt sine barndoms stener her. Av andre fremgangsrike spillere er verdensmester Eigil Ramsfjell, samt tidligere landslagsskip Linn Catharina Cavallius Githmark.

I dag har hovedstadens eneste curlingbane mesteparten av inntektene sine fra firmacurling, utdrikningslag og vennecurling. Klubben frykter at de nå må bruke alle kreftene sine på rent kommersiell virksomhet. Men Bjørke mener det vil gå ut over medlemmene og rekruttering til idretten.

– Vi har en rød knapp. Hvis prisen går over 6–7 kroner for kilowatten, så må vi bare skru av.

I tilfelle er isen ferdig for året.

Må søke staten om støtte

– Jeg vet det er en vanskelig situasjon, men for idrettslag som eier sine egne anlegg ber vi dem om å søke på de statlige ordningene.

Det skriver idrettsbyråd i Oslo, Omar Samy Gamal, i en e-post til Dagsavisen. Han mener curlingklubben må henvende seg til staten for å få støtte.

Foran rådhusplassen

– Det er mange idrettslag rundt om i landet som har store problemer med strømregningen. Jeg vet Norges idrettsforbund har vært kritiske til nivået, men denne dialogen går mellom idretten og staten, skriver han.

Noe av det spesielle med Bygdøy Curling sitt anlegg er jo nettopp at det er privat eid, mens de fleste idrettshaller og -baner i byen er eid av kommunen.

– Det betyr også at for de fleste idrettslagene havner regningen hos kommunen. Kommunen selv har store utfordringer med regningene, og vi jobber nå med hvordan vi kan løse det – både med å spare mer strøm og med å få dekket regningene, skriver Omar Samy Gamal.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen