Nyheter

Familierabatten utvides til Stor-Oslo i sommer

Oslo og Viken innfører familierabatt så voksne og inntil fire barn kan reise gratis med Ruter i sommer.

Rabatten trer i kraft 21. juni og varer til 21. august. Alle som er over 18 år kan ha med inntil 4 barn gratis på buss, bane, båt, trikk og tog. Barn under 6 år teller ikke med i antallet, siden de alltid reiser gratis. Rabatten er en utvidelse av den ordinære grupperabatten som gjelder i helgene og på høytidsdager.

Nå utvides den til å gjelde hele Ruter-tilbudet i Akershus også.

– Nå blir en allerede god rabatt enda bedre, og det blir enklere og billigere for barnefamilier i hele Stor-Oslo å ha nærferie i den flotte naturen vi har eller ta i bruk byens kulturtilbud, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG).

– Viktig i vanskelige tider

Fredag forrige uke ble det klart at Oslo kommune innførte familierabatt i sitt område, men uten at Viken var med. I dag ble det imidlertid lagt frem en avtale hvor opposisjonspartiene MDG, SV og Rødt i Viken har fått gjennomslag hos fylkesrådet for at rabatten også skal gjelde i Viken.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass denne ordningen også i Viken. I en tid hvor mange sliter økonomisk, er det viktigere enn noen gang å legge til rette for at det skal være billig å enkelt å gi barna meningsfulle opplevelser i sitt eget nærområde, sier gruppeleder for Viken MDG, Kristin Antun.

Det samme sier SV i Viken.

– Denne sommeren er det mange som dropper ferien og blir hjemme på grunn av økonomien. Ved å gjøre det gratis å ta med barna på buss, båt og tog senker vi terskelen til en aktiv sommer med mulighet for å besøke badestranda, kinoen eller øyene i Oslofjorden, sier Balder Alvær Olafsen, som er gruppeleder for SV på fylkestinget i Viken.

Oslo-byråd Sirin Stav gratulerer MDG og de andre partiene med gjennomslag for utvidelse av ordningen.

– Ingen ting er bedre enn at ordningen gjelder i hele Ruter-området, både slik at flest mulig får glede av dette, og at området man kan bruke rabatten er størst mulig, sier hun.

Vil ha gratis

Prisene for en enkeltbillett for voksne koster 40 kroner for 1 sone. Det er fire soner, og en enkeltbillett som dekker fire sonen koster 118 kroner.

I Stavanger ble Arbeiderpartiet, Folkets Parti, MDG, Rødt, Senterpartiet og SV nylig enige om å gjøre all kollektivtrafikk gratis. Endringen trer i kraft 1. juli.

Oslos miljøbyråd Sirin Stav understrekte i den forbindelse til NTB at et lignende grep i Oslo ville kostet minst 15–20 ganger så mye som i Stavanger.

Etter at gratis-løftet i Stavanger ble kjent, sa Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til Klassekampen at de vil jobbe for billigere og gratis kollektivtransport i resten av landets kommuner.Mer fra Dagsavisen