Nyheter

Greta Thunberg i spissen for Fosen-aktivistene

Fosen-aktivistene lot seg ikke stoppe at politiet fysisk fjernet dem fra resepsjonen til i Olje- og energidepartementet natt til mandag. Tidlig mandag morgen var de tilbake utenfor departement, nå med den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg i fremste rekke.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg slo seg samme Fosen-aksjonistene utenfor Olje- og energidepartementet søndag kveld, men fikk ikke tillatelse til å komme innenfor dørene.

– Må rives

Mandag morgen var hun sammen med en rekke andre i først rekke utenfor departementet.

Godt påkledd, med varm jakke, lue og skjerf, til å sitte lenge i et hustrig Oslo. Men hun likte dårlig at aksjonistene ble båret ut av politiet i natt.

– Dette viser tydelig hvor politiet, og norske myndigheter står i denne saken, sier hun i et kort intervju med svenske Expressen.

– I begynnelsen var de vennlig innstilt, men da det ble mye negativt press, virker det som om de endret innstilling, sier hun.

Rent konkret krever vi at vindkraftverket rives, og at området gis tilbake til samene.

—  Greta Thunberg, svensk klimaktivist

Hun er klar på hvorfor hun er i Oslo.

– Rent konkret krever vi at vindkraftverket rives, og at området gis tilbake til samene, sier hun.

Med slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå» blokkerer demonstrantene inngangene til departementet mandag morgen.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.

Fjernet med makt

Natt til mandag ble 13 av demonstrantene fjernet av politiet med makt og innbrakt etter at de nektet å fjerne seg fra innsiden av departementet. Ved 7-tiden om morgenen er flere av dem tilbake på utsiden av bygningen i Akersgata i Oslo sentrum, skriver NTB.

Sammen med aksjonistene fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom er også den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg, som ankom Oslo allerede søndag kveld.

Greta Thunberg er sammen med aktivistene som demonstrerer inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Det samiske folket har jo allerede blitt frastjålet enorme landarealer til energiproduksjon, langt over vårt eget forbruk. Det er i mange sammenhenger slått fast at urfolk bidrar lite til klimagassutslipp samtidig som man er blant de første som merker konsekvensene av det. Så det er et kjempeparadoks at Sápmi blant annet ofres på Norges miljøalter, samtidig som sápmi har ofret alt vi har, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til NTB.

Hun var sammen med de 12 andre som natt til mandag ble hentet ut av politiet fra foajeen i departementet. Hun drar paralleller til altademonstrasjonene på slutten av 1970-tallet.

– Det er smertelig å ta inn over seg at staten Norge fremdeles begår menneskerettighetsbrudd og fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder å respektere våre rettigheter, sier Isaksen videre.

Mer fra Dagsavisen