Saken oppdateres
– På grunn av Robert Steens feighet, flytter vi nå mistilliten mot han som har ansvaret for alt i Oslo kommune, sa Cecile Lyngby til NRK torsdag.
Lyngby er leder av Folkets Parti, og leder av helse- og sosialutvalget i bystyret.
Uttalelsen gikk sterkt inn på den nylig avgåtte byråden. Fredag formiddag omtalte han saken fra egen Facebook-side:
[ Robert Steen talte, overrakte nøkkelen og gikk: – Ta vare på Marthe ]
– Opplevdes vondt
I kommentarfeltet får Steen blant annet støtte bystyrepolitiker Sofia Rana (R) og Eivor Evenrud (Ap).
– Helt enig! Reagerte selv på den uttalelsen i går, skriver Evenrud.
– Fullstendig unødvendig måte å uttrykke seg på. Det minste vi kan gjøre er å snakke til hverandre med respekt, skriver Rana.
Steen utdyper også i et intervju med Avisa Oslo, at karakteristikken fra Lyngby gikk inn på ham:
– Det oppleves forferdelig, stygt, vondt og litt umenneskelig, sier han til avisa.
– At Cecilie Lyngby bruker denne typen karakteristikker om en person som tross alt har gjort så godt han kunne i 7,5 år … Det tror jeg folk opplever som et fremmed ordskifte, litt uavhengig av grunn, fortsetter han.
Sendte SMS
Da Avisa Oslo tar kontakt med Lyngby forteller hun at Steen selv sendte en SMS til henne i dag tidlig. Ifølge Lyngby sendte han henne en skjermdump av saken der hun kaller ham feig, og skrev «Du er et forferdelig menneske». Lyngby sier til avisa at hun begynte å gråte da hun fikk meldinga.
Steen har ikke villet kommentere SMS-en til Avisa Oslo. Litt senere på dagen svarer Steen VG.
Han sier til VG at han sendte meldingen til Lyngby som privatperson, siden dette var etter at han var ferdig som byråd.
– Jeg ble så såret som jeg nesten aldri har vært før av hva hun hadde sagt, sier han, og legger til:
– Det er nesten litt sånn som man sier på spøk – du må passe på å sparke folk mens de ligger nede. Vi når et lavmål når det gjelder politisk ordskifte, når jeg opplever det jeg opplevde og blir kalt feig.
Ikke frivillig
Da Raymond Johansen kalte inn til pressekonferanse for å orientere om endringer i byrådet torsdag, ble det klart at Robert Steen gikk av som helsebyråd. Steen ble erstattet av Marthe Scharning Lund (Ap), som tidligere har sittet som byråd for næring og eierskap.
På pressekonferansen avviste Johansen at avgangen kan knyttes til kritikken som er reist i eldreomsorgen, spesielt i forbindelse med Ullern helsehus.
– Det er ingen sammenheng, sa han.
Johansen ville ikke svare på om det var Steen selv som har bedt om å gå av. Han viste til at han har løpende samtaler med alle sine byråder som han «heldigvis ikke trenger å dele» med mediene eller noen andre.
– Hva jeg snakker med mine byråder om, forblir mellom meg og mine byråder, sa han til VG.
– Robert har vært en fantastisk byråd for Oslo, noe han viste med tydelighet gjennom to år da Oslo var episenter for pandemien i Norge, sa Johansen på pressekonferansen.
Fredag sa derimot Robert Steen til Dagbladet at han ikke egentlig hadde ønsket å gå av.
– Jeg hadde ikke lyst til å gå selv, jeg har vært tydelig på at jeg ville stå på til valget. Til tross for høringen har min motivasjon som helsebyråd vært den samme, jeg skulle stå på i denne jobben som helsebyråd. Men dette er en del av politikkens vesen, sier Steen til Dagbladet.
Dagsavisen har kontaktet Johansen for en kommentar om munnhuggeriet og Steens uttalelser til Dagbladet. Byrådslederen svarer at han «ikke har noen kommentar utover det jeg sa i går.»
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/2KZJU5I7IJHDNP5PIEGL6HJ7MM.jpg)
Tok til tårene
Dagsavisen har tatt kontakt med Lyngby.
– Jeg mener fortsatt at enhver byråd som trekker seg midt i en svært alvorlig høring om eldreomsorgen i Oslo begår en feig handling, og jeg er ikke alene om å oppleve dette slik. «Du er et forferdelig menneske»-sms-en ble sendt fra Steen 08.14, og jeg opplevde det som et slag midt i ansiktet, skriver Lyngby i en e-post til Dagsavisen.
Hun mener meldingen fra Steen krysset en grense, selv om politikere skal tåle mye.
– Jeg ble redd, lei meg og må innrømme at jeg tok til tårene, skriver hun.
Hun skriver videre at dette gikk tungt inn på henne, og at hun vurderte om hun orket mer, men valgte å fortsette som politiker av hensyn til sitt engasjement for eldre som leder av helse- og sosialutvalget.
– Jeg velger å krumme nakken og stå på videre. Vi skal gjennomføre høringen som handler om den store krisen i eldreomsorgen i Oslo. En krise Robert Steen alene bærer det politiske ansvaret for, skriver hun.
Venter beklagelser
Høyres Hassan Nawaz som sitter sammen med utvalgets leder Cecilie Lyngby i helse- og sosialutvalget, er klar på at slike ytringer ikke hører hjemme i politikken.
– Vi kan ikke holde på slik. Uansett hvem som sender hva, Hassan Nawaz til Dagsavisen.
– Vi som jobber i Oslo-politikken er først og fremst medmennesker og kolleger, ved siden av å være politiske motstandere. Mange av oss er også gode venner på tvers av partigrensene. Uansett om vi er rykende uenige, må vi omtale hverandre med respekt, sier Nawaz.
Han har fulgt SMS-utvekslingen mellom Cecilie Lyngby (FP) og den nylig avgåtte helsebyråd Robert Steen (Ap).
Han tror at uttalelsene og meldingen kan ha skjedd uten at noen har tenkt seg godt nok om.
– Kjenner jeg utvalgslederen riktig, så sitter en beklagelse ikke langt inne. Heller ikke hos Robert. Så dette er noe vi må ta lærdom av. Vi som politikere skal være forbilder, og da kan vi ikke holde på sånn, sier han til Dagsavisen.
[ Fortalte om omsorgssvikt på helsehus: – Da jeg kom ut var jeg så glad at jeg gråt av glede ]
[ Usman ble headhuntet av Pakistans helseminister. Denne gangen ble han hanket inn av Raymond Johansen ]