Nyheter

Avblåser strøkrise: – Vi mangler ikke grus

– Vi har fått tak i grus. Det sier Bymiljøetatens brøytesjef. Dermed kan vi trekke et lettelsens pukk, unnskyld, sukk, før helgas varslede regn over islagt by.

Er framtida lagt i grus? Blir «gruskrise» årets nyord? Er vi fullstendig uten beredskap i dette landet, og ute av stand til å takle sjøl nokså normale vintre?

Vel, sånne spørsmål var det nesten verdt å stille seg sjøl denne uka. Tirsdag kunne nemlig Dagsavisen fortelle at mange Osloskoler har stengt skolegårdene, fordi det ikke var grus igjen å strø med.

Dagbladet kunne melde at både Felleskjøpet, Biltema, Clas Ohlson, Plantasjen og Maxbo var mer eller mindre tomme for strøgrus. Og det mens isen ligger blank både på fortau, i veier, i barnehager og på skoler byen rundt.

Men når lykken synes fjern, er ofte Bymiljøetaten i nærheten for å rydde opp. Det er dessverre ikke et ordtak, men det burde det jo vært.

Joakim Hjertum

Tørr grus er best i kassa

– Vi mangler ikke grus, sier Joakim Hjertum i Bymiljøetaten når Dagsavisen ringer.

Han forteller at det kommunen har manglet har vært tørrgrus. Altså tørka grus. Den kan man nemlig legge i strøkasser rundt om i byen. Men hvis grusen ikke er skikkelig tørr, så vil den fryse til en diger grusblokk, i sånne kasser.

Løsninga for kommunen har vært å ha digre grushauger av ikke-tørr grus rundt på avsides parkeringsplasser i stedet. Det har ført til mer kjøring med tomme lastebiler. Og det har gitt skoler og barnehager problemer. Men bortsett fra det skal situasjonen være helt fin.

– Skoler og barnehager hadde litt utfordring. Vi strødde ni tusen tonn i romjula, og tømte nok en del lagre rundt omkring. Så når det gikk noen dager før det var full kapasitet i alle pukkverkene etter jul, så tok det litt tid. Men de fleste har nok grus nå, sier Hjertum.

Men til å gruse vei har det vært grus nok hele tida?

Ja, vi på vei har grus og har hatt grus. Og nå har vi klart å få tak i tørr grus. Så kassene skal fylles opp igjen, sier han.

Men i mellomtida har det blitt noen flere kilometer med tomkjøring på store biler, forteller han.

Interessant vær i romjula

is i gata

– Så det er ikke sånn at vi ikke er godt nok forberedt på vinteren?

– Nei da, det er det ikke. Vi fikk interessant vær i romjula, som har satt sine spor i en del grustak. Så noen ganger blir det litt utsolgt. Men vi har grusa overalt.

– Er det noe etterslep nå? Noen steder det er ekstra farlig?

– Nei. Men med den harde isen som har vært hender det at grusen biter litt dårlig. Så det kan ha vært litt småglatt en del steder.

Denne uka skal det snø, til dels ganske kraftig i hovedstaden. Men til helga er det meldt regn og varmegrader igjen. Det kan gi både sørpe og speilblank is og det meste som er glatt og upopulært.

– Er dere klare for å håndtere det?

– Vi står på, og har utstyr tilgjengelig. Hvis det blir vått får vi brøyte det vekk, og så er vi klare til å strø igjen, sier Joakim Hjertum.

Likevel er det all grunn til å følge med framover: Onsdag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel om snø på Østlandet. Det kan komme fra 10 til 25 centimeter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: