Nyheter

Benkeforslag-bonanza i Oslo Frp foran nominasjonsmøtet

Det går mot en «kaos-nominasjon» i Oslo Frp, etter at det har kommet to benkeforslag som utfordrer topplassen til Lars Petter Solås. På hele 19 av de første plassene er det misnøye med den opprinnelige nominasjonen, og en rekke nye navn har kommet til.

Denne uken ble det kjent at ringreven Henning Holstad (71) er ønsket som toppkandidat av Grünerløkka Frp og Sagene og St. Hanshaugen Frp. Holstad har tidligere vært gruppeleder for Frp i bystyret.

Et par dager senere foreslo i tillegg Grorud Frp, Heidi Hanssen, til førsteplassen på nominasjonslista.

Nå blir det kampvotering om topplassene på nominasjonsmøtet mandag, som er flyttet fra Rådhuset til Thon Hotel Conference på grunn av det Frp beskriver som logistikkutfordringer.

Etter det Dagsavisen erfarer skal det være misnøye med arbeidet til nominasjonskomiteen, og noe som har ført til benkeforslag på de 19 første plassene på lista.

Uro var det da tidligere leder av Oslo Frp, Tone Ims Larssen, ble kastet ut av partiet, og ble fratatt medlemskapet i partiet for en periode på seks måneder.

Årsaken skal ha vært at hun snakket til media om intern uro i partiet.

Konkurranse

Også nedover er det kommet benkeforslag som Oslo Frp skal ta stilling til på nominasjonsmøtet mandag.

– I Frp er vi glad i konkurranse, så det at vi har flere som ønsker å bidra er bra, skriver Lars Petter Solås i en kommentar til Dagsavisen.

– Så får den beste kandidaten vinne. Selv har jeg forklart hvordan jeg mener Oslo Frp skal gjenreise seg og igjen bli et viktig parti i Oslo. Så jeg håper jeg får tilliten til medlemmene på nominasjonsmøtet. Med klare standpunkt og knallgod Frp-politikk er jeg klar for å lede Oslo Frp til nye høyder, sier han videre.

Så jeg håper jeg får tilliten til medlemmene på nominasjonsmøtet. Med klare standpunkt og knallgod Frp-politikk er jeg klar for å lede Oslo Frp til nye høyder.

—  Lars Petter Solås (Oslo Frp)

Thea Fredriksen sto opprinnelig på andreplassen på nominasjonslista, men hun har trukket seg av personlige grunner.

På denne plassen er nå foreslått Heidi Hanssen, Maria Zähler og Arne-Rune Gjelsvik, Henning Holstad, Åge Ingebrigtsen, og Magnus Birkeland.

Saken fortsetter under videoen

Birkeland var opprinnelig foreslått på tredjeplass, men får nå konkurranse av Bjørn Revil, Kjell Johansen, Ombir Upadhyay, Heidi Hanssen, Julianne Ofstad og Ingeborg Bjørnevik.

Beæret

Heidi Hanssen sier til Dagsavisen at hun er beæret over å være foreslått til førsteplassen på nominasjonslista.

– Jeg er beæret over tilliten og at jeg har blitt foreslått. Det tyder på at mange ønsker en forandring. Det vet de jeg gi dem, skriver hun i en e-psottil Dagsavisen.

– Jeg har sagt meg villig til å stå på topp fordi jeg mener jeg kan være med på å gjøre Oslo bedre med å fremme god og ekte Frp-politikk. Våre kjernesaker er viktige og gode for Oslos befolkning, sier hun.

Hun er opptatt av at Oslo skal være en trygg by for de som bor i den, og besøker byen.

Jeg har sagt meg villig til å stå på topp fordi jeg mener jeg kan være med på å gjøre Oslo bedre med å fremme god og ekte Frp-politikk.

—  Heidi Hanssen, Frp

– Kriminaliteten som har økt i den siste tiden med knivstikkinger, ran, gjengslagsmål, angrep på politi, på busser osv. er noe vi ikke kan la fortsette. De politikere i Oslo som har makten nå, tar ikke dette temaet alvorlig og snakker det vekk hele tiden. Man kan ikke fortsette å si at Oslo er en trygg by, når mange ikke opplever det sånn. Helse og omsorg er svært viktig for oss alle i forskjellige situasjoner i livet. Og kampen om Ullevål sykehus er ikke tapt, sier hun.

– Vi er alle avhengige av transport i vårt daglige liv. Våre behov forandrer seg gjennom livet, og vi må̊ ha de transportmuligheter som passer oss best. Det kan være å gå, sykle, kjøre bil, eller ta offentlig transport. Frps samferdselspolitikk tar hensyn til alle disse behovene og at man ikke kan tvinge mennesker til å bruke et transportmiddel som ikke fungerer. Om man f.eks. har mange steder man skal i løpet av dagen, barnehage, skole, jobb, studier, møter i forbindelse med jobb, da kan man ha behov for bil. Det er også̊ svært viktig at mennesker med funksjonsnedsettelser kan være frie og uavhengige og komme seg rundt når det passer dem, sier hun videre.

Heidi Hanssen, Frp.

– Det er benkeforslag på de 19 første plassene. Er det et sunt tegn? Eller er det et tegn på at nominasjonskomiteen har gjort et dårlig arbeid?

– Det er sunt med konkurranse. I et parti som Frp med stor takhøyde og mange flinke og dedikerte mennesker, er det viktig at vi ikke alltid følger hverandre i flokk. Partiprogrammet står støtt, men vi kan ha variasjoner over hva vi prioriterer.

Om nominasjonskomiteen har gjort dårlig arbeid, er et spørsmål de må svare på, avslutter hun.

Sikker plass

På den siste «sikre» plassen var Julianne Ofstad foreslått. Hun får der konkurranse av Maria Zähler, Bjørn Revil, Ombir Upadhyay, Tore Wiik og Arne-Rune Gjelsvik.

I dag har Oslo Frp fire representanter i bystyret, Lars Petter Solås, Bjørn Revil, Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen. Stenersen var opprinnelig ønsket som toppkandidat, men sa tidlig at hun ikke ønsket gjenvalg. Det samme gjorde Camilla Wilhelmsen.


Henning Holstad under Alternativ Jul på Folkets Hus i Oslo i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Bjørn Revil, som tidligere i år meldte overgang til Frp fra Folkets parti FNB (Bompengepartiet), er opprinnelig nominert på niendeplass, men ønsker selv å bli nominert på kumulert plass.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB)

– Ut i ifra nasjonale målinger så har Frp potensial til sju-åtte plasser i bystyret etter valget neste år, sier Revil til Dagsavisen.

Kontinuitet

Han sier at han vil bli plassert på kumulert plass, på grunn av erfaring og kontinuitet.

– For det første er jeg glad for å bli nominert, men jeg har et ønske om å bli gjenvalgt, og da må jeg høyere opp på lista, sier han.

Det er flott at så mange flinke unge ønsker å engasjere seg i politikken. Men det er også viktig med kontinuitet, noe som er et nøkkelord her. Jeg har erfaring, og jeg ønsker å bruke den videre i politikken, sier han.

Bjørn Revil har skolepolitikk som sitte kjerneområde.

– Dette ønsker jeg å følge opp i en ny bystyreperiode. Jeg er også opptatt av å få ned offentlig sløsing, noe vi ikke minst har sett i de store milliardprosjektene som er satt i gang. Det og ikke minst å ned bruken av konsulenter i kommunen. Pengene bare renner ut, sier han.

Revil opplever ikke noe kaos innad i partiet, som Dagsavisen har fått opplyst av andre.

– Jeg opplever en positivitet internt i partiet, og en god nominasjonsprosess. Det at folk søker posisjoner ser jeg bare som en bra ting, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen