Får Byantikvaren medhold om bevaring av gammelt industribygg, også kjent som stålverkshallene, blir konsekvensene store for naboene på Ensjø.
– Parker kan ikke realiseres og eksisterende virksomhet vil fortsette, sier tomteeier Kristian Kolberg til Dagsavisen.
Tomteeier Kolberg og Profier har arbeidet lenge med kommunen for godkjenning av riving av hallene og oppføring av boligblokker på tomten i Gladengveien på Ensjø, i tråd med reguleringsplanen.
For dem kom Byantikvarens nylige forslag om å bevaring av stålverkshallene som lyn fra klar himmel.
– Vi er kommet i en fortvilet situasjon i forbindelse med at vi i to år har jobbet med igangsetting av det første av flere boligprosjekter på Ensjø. Som kjent er dette midlertidig stoppet etter forslag om bevaring, sier Tone Lindemark, daglig leder i Gladengveien 8 Utvikling og Kristian Kolberg i Kolberg Gruppen til Dagsavisen.
Stort byggeprosjekt
De gamle stålverkshallene har vært stridstema blant beboerne på Ensjø i en årrekke. Dagsavisen har tidligere skrevet om ensjøbeboernes krav om å få ferdigstilt de store, grønne parkdragene som var utgangspunktet for at mange kjøpte seg boliger her. Beboerforeningen har også klagd på støy fra virksomheten som foregår i hallene.
I 2020 lanserte firmaene Kolberg Motors og Profier en plan om å avvikle driften og videreutvikle stålverkstomta til boligformål. En forutsetning for det innsendte forslaget er at de tre gjenværende hallene blir revet og fire nye boligblokker oppført på tomta.
– Med dette forslaget kan både østre og vestre parkdrag med Petersborgsaksen gjennomføres, i tråd med reguleringsplanen fra 2007, sier Kristian Kolberg til Dagsavisen, og påpeker at Plan- og bygningsetaten tidligere har godkjent rivingen av hallene.
– Denne saken har pågått lenge og det har vært flere befaringer i området. Så hvordan kan det ha seg at de nå plutselig finner ut at de vil bevare hallene? sier Kristian Kolberg.
Denne saken har pågått lenge og det har vært flere befaringer i området. Så hvordan kan det ha seg at de nå plutselig finner ut at de vil bevare hallene?
— Kristian Kolberg, daglig leder Kolberg gruppen
– En slik bevaring vil også få konsekvenser for våre andre boligprosjekter som var planlagt i fortsettelsen av Gladengveien 8, på Ensjøveien 12d, sier Tone Lindmark.
– Prosjektet har 203 leiligheter, hvorav de fleste er solgt, og vi er i ferd med å inngå totalentreprise, noe som er unikt i dagens marked. At kriteriene endres så dramatisk underveis medfører store omkostninger, både byggeteknisk og økonomisk, sier Lindemark.
Kulturminneverdi
På bakgrunn av hallenes kulturminneverdi – en tidlig fase av industri- og næringshistorien i Hovinbyen – anbefaler nå Byantikvaren bevaring og ber om at kommunen vurderer utbyggingsplanene på nytt. Utviklerne er forbløffet over at innspillet fra Byantikvaren kommer nå.
– Byantikvarens nylige sterke fraråding av riving kom fordi stålverkshallene ble omsøkt revet den 8. mars 2022, og Plan- og bygningsetaten oversendte saken til Byantikvaren for uttalelse, sier Janne Wilberg.
Nå som byutviklingen på Ensjø har kommet et vesentlig stykke lenger, har Byantikvaren stilt spørsmål om hallene ikke kan brukes til et annet formål enn bolig.
— Janne Wilberg, byantikvar
– Stålverkshallene ble ikke prioritert for vern i en prosess som går tilbake til 1999 fordi de ikke var egnet til ombygging til bolig. Nå som byutviklingen på Ensjø har kommet et vesentlig stykke lenger, har Byantikvaren stilt spørsmål om hallene ikke kan brukes til et annet formål enn bolig. Ønsket om riving bør også vurderes i lys av nye forventninger til klimaregnskap, da mye CO₂ er bundet opp i de eksisterende materialene. Byantikvaren har videre uttalt at dersom den lengste av hallene må rives av hensyn til park og allerede oppførte boliger, ber vi om at det vurderes hvorvidt de to siste hallene kan bevares og gis en hensiktsmessig bruk.
– Tomteeier sier bygget er i ekstremt dårlig forfatning, hva tenker dere at et slik bygg skal kunne bidra til i et boligområde?
– Byantikvaren er kjent med at det kan være utfordringer med eldre betongkonstruksjoner, men vi er ikke kjent med tilstanden til stålverkshallene konkret. En eventuell ny planprosess vil utrede alle sider av saken, og særlig da hva hallene kan brukes til og hvordan intensjonen om park i nåværende plan kan videreføres, sier Janne Wilberg.
[ Parkhistorien på Ensjø fortsetter ]
Beboerinitiativ
Ifølge avisen Vårt Oslo støttes Byantikvarens anbefaling av en gruppe beboere i nærområdet. De må ikke forveksles med aksjonsgruppa for gjennomføring av parkdragene.
– Det er et privat innbyggerinitiativ som er opprettet, og må ikke forveksles med beboeraksjonen på Ensjø. De som har laget innbyggerinitiativ har ikke kontaktet oss, sier Espen Strand, leder for beboeraksjonen på Ensjø.
Beboeraksjonen har først og fremst hatt parkene som sitt formål, og Strand presiserer at for dem kommer alt an på om byrådet vil prioritere parkene og om en ny reguleringsplan vil sette en frist for gjennomføring.
– Planen fra 2007 hadde ingen frist, derfor er vi der vi er i dag. Hvor mye av det nye forslaget vil tomteeier godta, og hvor lang tid vil eventuelle rettssaker fra tomteeiers side ta? Hva vil det nye bystyret fra 2023 mene om dette? Vi håper det beste for parkene, og vil arbeide for gjennomføring av dem, som før, sier Espen Strand til Dagsavisen.
Brev til Plan og bygg
Utviklerne har nå sendt et brev til Plan og bygningsetaten som Dagsavisen har fått kopi av. Der hevder de at en eventuell bevaring av bebyggelsen i Gladengveien 8 vil medføre stopp eller i beste fall store forsinkelser for vestre- og østre parkdrag, samt Petersborgaksen, som henger sammen med utviklingen av dette boligprosjektet.
Kristian Kolberg sier hallene er i så dårlig forfatning at bygget ikke kan brukes til så mye annet enn den typen virksomhet som pågår der nå. Og det vil de fortsette med, dersom Byantikvarens anbefaling går gjennom. Da kommer alt til å fortsette å se ut nøyaktig som det gjør nå på det som er Kolberg Gruppens tomt.
Vi har ingen plan B, dette vil påvirke hele byggeprosjektet.
— Kristian Kolberg
– Hva er plan B dersom Byantikvarens anbefaling blir vedtatt?
– Vi har ingen plan B, dette vil påvirke hele byggeprosjektet. Men foreløpig har vi tro på og jobber mot å få realisert boligprosjektet, og håper på snarlig positiv fremdrift slik at boligkjøperne får sine nye boliger og Ensjø sine parker. I motsatt fall vil konsekvensene bli betydelige for naboer i mange år fremover, da parker ikke kan realiseres og eksisterende virksomhet vil fortsette, sier Tone Lindmark og Kristian Kolberg til Dagsavisen.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen