Nyheter

Tina er en av Oslos testarbeidere. I oktober har hun ikke jobb mer

Siden februar i fjor har Tina Voldsund jobbet som ufaglært testarbeider for Oslo kommune. Nå håper hun det finnes jobbmuligheter i kommunen når kontrakten hennes går ut.

– Det er jo tøft. Det er mange forskjellige folk som jobber her. Noen er nye i arbeidslivet og hadde lite erfaring før de begynte her, andre er eldre og sliter med å få seg jobb på grunn av alderen, sier Tina Voldsund til Dagsavisen.

Det er vår i Oslo, 1. mai på søndag og en viss optimisme i lufta. Vi har to år med pandemi bak oss, og denne uka kom Koronakommisjonen med sin rapport om hvordan smitteverntiltakene har rammet. I frontlinjen i Oslo har Tina og kollegaene stått som del av Oslos testregime. Ifølge Helseetaten har mellom 600 og 650 mennesker jobbet med testing. Men nå er antallet mye lavere. Per 8. april hadde etaten 151 ansatte til testing, som utgjør 120 årsverk.

Og en av dem er Tina. Hun har jobbet som testarbeider siden februar 2021, først både på Mortensrud og Adamstuen.

– Jeg hadde en 20 prosentstilling, og tok en del ekstra vakter. I mars 2021 begynte jeg å jobbe 100 prosent på Mortensrud, sier hun. Teststasjonen på Mortensrud ble etter hvert flytta til Bryn.

Tina Voldsund jobber på Mortensrud Teststasjon og er Fagforbundets tillitsvalgte for teststasjonene i Helseetaten.

Forberedt på å miste jobben

Som ufaglært har Tina jobbet som skiftansvarlig og hatt overordnet ansvar for å fordele oppgaver, og bistå dersom det skulle oppstå noe. I november ble hun tillitsvalgt.

Hva tenker du om at du nå etter mer enn ett år ikke vet om du har en jobb til høsten?

– Det er noe vi har vært forbedret på. Det er jo ingen som tester seg lenger. Men mange har jobba her i snart to år, og føler på en usikkerhet nå. Vi vet ikke hva vi skal gjøre til høsten, eller om vi finner oss en ny jobb. Vi håper det finnes noen andre muligheter innad i kommunen, men sånn det ser ut nå så er viruset over.

– Har dere fått noen signaler om at dere kan få en ny jobb i kommunen?

– Vi har ikke klare signaler av arbeidsgiver, men jeg kan tenke meg at helsepersonell har større mulighet for det enn oss ufaglærte. Det er jo alltid behov for helsepersonell. Vi ufaglærte har ikke fått noe signaler om det.

Helseetaten

Dagsavisen har spurt Helseetaten i Oslo kommune om de har planer for de midlertidig ansatte videre. Etatsdirektør Hilde Terese Hamre, svarer i en e-post at:

– De ansatte har et selvstendig ansvar for å finne nytt arbeid, men vi tilrettelegger og bistår de ansatte i prosessen under kontraktsperioden hos oss. Helseetaten har i den siste tiden hatt stort fokus på å bistå de ansatte med å finne nytt arbeid, deriblant gi veiledning om jobbsøking. Det har videre blitt tilrettelagt for at ansatte har fått bruke arbeidstiden til å skrive CV, søknader og til å gå på intervjuer.

Hilde Terese Hamre

Levd med uvisshet

Stig Berntsen er hovedtillitsvalgt og klubbleder for Fagforbundets medlemmer i Helseetaten. Han mener Oslo kommune burde vise en ekstra omsorg for de midlertidig ansatte som har jobbet ved testsentrene.

– Mange av testarbeiderne har levd med korte kontrakter og en uvisshet over hva som skjer videre. For alle midlertidig ansatte så gjelder Arbeidsmiljølovens formulering om at midlertidig ansatte har fortrinnsrett til videre arbeid i virksomheten dersom det finnes arbeid man er kvalifisert for, sier han.

Berntsen understreker at det er mange som over en lang periode har vært med på å bygge opp en tjeneste som har vært avgjørende under pandemien.

– En del av dem har ingen formell utdannelse og vil kunne møte problemer med å få en jobb i det arbeidsmarkedet vi ser nå, sier han.

Han mener Oslo kommune bør vurdere skoleringstiltak og se om de kan bidra til at de midlertidig ansatte kan være kvalifisert til videre jobb.

– Jeg synes Oslo kommune virkelig burde legge til rette for å få til noe innenfor rammene av de 60.000 arbeidsplassene de har.

– Byrådet har erklært at hele faste stillinger skal være hovedregelen. Da bør man anstrenge seg når de har fersk erfaring og kompetanse som man har bygd opp. Det jobber mange uten formell kompetanse med helse i kommunen. Oslo kommune har tidligere tilbudt helsefagarbeiderutdanning kombinert med arbeid. Det er noe man kunne sett på her, sier Berntsen.

Stig Berntsen

Søker hele tiden

Tina Voldsund forteller at hun ikke opplever at det er massevis av jobber å søke på.

Vi søker hele tiden, men det er ikke alltid så lett å få napp. Vi har fått jobbsøkerkurs fra arbeidsgiver, og nå som det er så rolig har vi også fått muligheten til å søke jobb og gå på intervju i arbeidstiden. Det ble til etter en enighet mellom Fagforbundet og arbeidsgiver, og det er fint at de tilrettelegger for det.

– Men dere er ikke blitt tilbudt å søke på andre jobber i kommunen?

– Nei.

– Er det mange som er bekymret?

– Ja. Det er en del som er det. Det er folk i alle aldre og med forskjellig bakgrunn. Det er mange som har slitt med å få seg jobb før pandemien, som har jobbet her i snart to år, og nå er det på'n igjen.


Bra arbeidsmiljø

Selv om hun har vært en av dem som har stått i frontlinjen, opplever Tina at det også har vært en fin jobb.

– Det har vært veldig bra arbeidsmiljø her. De aller fleste har trivdes i jobben. Det har vært en berg- og dalbane i perioder. Plutselig var det enormt mange som testet seg, og så var det rolige perioder. Endringene skjedde fort, den ene dagen skulle vi begynne med hurtigtester og analysere dem, teste på arrangementer og ved grensa.

– Hva betyr det å vite at man ha en jobb å gå til?

– Det er en trygghet. Vi som jobber her har hatt kortere engasjement hele veien fra start til slutt. Vi har hele tiden bekymret oss for om kontrakten blir forlenga, så akkurat nå husker jeg ikke hvordan den følelsen av trygghet er. Vi har en usikker framtid, forteller hun.

Da smitten begynte å gå ned og pandemien lot til å gå mot slutten, var det nærmest litt bittersøtt.

– Jeg vil si at bekymringen vokste litt, men samtidig så vil vi jo ikke ha pandemi vi heller, sier Tina.

Hun er nå aktivt arbeidssøkende, og søker opptil fem jobber i uka.

– Hver kveld før jeg legger meg sjekker jeg om det er kommet nye stillinger. Det preger hverdagen mye, og jeg tenker mye på hva jeg skal gjøre etter sommeren.

Hvordan er det å bli spurt om jobbsituasjon når du er ute og møter folk ellers?

– Hvis jeg skal være ærlig så synes jeg det er litt ubehagelig. Det er et litt sårbart tema når man er jobbsøker. Heldigvis så har jeg kollegaene mine som er i samme situasjon, og vi kan snakke åpent sammen.

1. mai

Søndag er det arbeidernes dag, 1. mai, og blant sakene folk går i tog for å støtte opp om, er flere faste, hele stillinger. Tina har ikke gått i 1. maitog før, og i år skal hun jobbe.

– Men hadde det ikke vært for det hadde jeg absolutt gått i år. Det er mange viktige saker å gå i tog for, og det er ikke en selvfølge at vi har de rettighetene vi har i dag. Det å få flere arbeidssøkere ut i jobb er en av dem. Det er mange som sliter med å få jobbtilbud som virkelig vil jobbe. Jeg har vært arbeidssøker selv i den første delen av pandemien og det var tungt. Å ha en jobb betyr trygghet, vennskap, lærdom og tilhørighet, sier Tina Voldsund.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Slik nedjusterer Oslo koronaberedskapen:

Dagsavisen har spurt Helseetaten om hvordan beredskapsplanene er framover. Og de sier at Oslo kommune justerer beredskap etter de nye kravene fra sentrale helsemyndigheter. Oslo kommune sikrer beredskapsplaner for å håndtere en oppskalering av tiltak som har vært gjennom pandemien, dersom det blir behov for dette. Dette gjelder for eksempel:

  • Teststasjonene avvikles i begynnelsen av mai
  • Nedskalering til ett vaksinesenter fra 1. juli. Avvikling av vaksinesentrene er startet opp. Vaksinesenteret i Nydalen, som også skal ivareta vaksinering til høsten dersom oppfriskningsdoser for nye grupper blir aktuelt da, beholdes.
  • Reaktivering av smittesporing hvis det blir aktuelt
  • Reaktivering av tilbud om isolasjon og karanteneplasser
  • Feberpoliklinikkene avvikles, og Oslo beholder ett senter utover høsten
  • Koronatelefonen nedskalerer, men tilbudet beholdes utover høsten

---



Mer fra Dagsavisen