I Oslo kommune jobbes det på høygir for å legge planer for hvordan byen skal ta imot eventuelle flyktninger.
Mandag morgen hadde byrådsavdelingen for arbeid, integrering og sosiale tjenester, som leder arbeidet, møte med andre involverte parter, for å legge planer for hvordan dette skal håndteres.
Siden Russland i forrige uke invaderte Ukraina, er nær en millioner mennesker drevet på flukt i sitt eget land.
Vi er godt i gang med å forberede oss, og vi er klare til å ta imot det antallet som blir bestemt fra nasjonale myndigheter.
— Rina Mariann Hansen (Ap), byråd
[ Flest kvinner og barn på flukt: – Den eneste måten å komme seg ut av landet på er langs landeveien ]
Flukt
Bare til nabolandet Polen har over 200.000 ukrainere flyktet over de åtte grenseovergangene mellom de to landene, og FN meldte mandag at 500.000 har flyktet fra landet.
Uten å vite hvor de skal, og om de noen gang kan komme tilbake til hjemmene sine.
I Norge står man klare til å ta imot flyktninger, og de første har allerede kommet til det nasjonale ankomstsenteret i Råde. Ankomstsenteret har 650 senger klare, som kan oppgraderes til 1.000 ved behov.
I helgen var det demonstrasjoner både lørdag og søndag:
I Oslo er det byrådsavdelingen for arbeid, integrering og sosiale tjenester, ledet av Rina Mariann Hansen (Ap), som har ansvar for å tilrettelegge for å ta imot flyktninger til Oslo.
– Vi er godt i gang med å forberede oss, og vi er klare til å ta imot det antallet som blir bestemt fra nasjonale myndigheter, sier Rina Mariann Hansen til Dagsavisen.
[ Ordfører Borgen: – Det som er viktig nå er at vi stiller opp. Både her i Oslo, og i Norge ]
Gamle planer
Oslo har i dag ingen transitt eller asylmottak, men har planer for hvordan de skal håndtere flyktninger.
I 2015 ble Oslo bedt om å ta imot inntil 3.000, men var aldri i nærheten av det antallet.
– Vi er på let etter tomter og lokaler, sier byråden.
– Vi hadde detaljerte planer i 2015 da vi forberedte oss for å ta imot flyktninger fra Syria. Nå ser vi om noen av de tomtene og lokasjoner som var aktuelle da, fortsatt er aktuelle, sier hun.
– UDI har tett dialog med Justis- og beredskapsdepartementet, i tillegg til andre departement og etater. Det er viktig at vi alle har samme informasjon og kunnskap om situasjonen. Per i dag er det mye som er uavklart, men vi følger situasjonen nøye. Vi har også tett kontakt med andre utlendingsmyndigheter i andre europeiske land, som også følger situasjonen tett, skriver pressevakt Hanne Rygh Holter i UDI (Utlendingsdirektoratet) i en e-post til Dagsavisen fredag.
Og la til:
– Per nå ser vi ikke noen store ankomster fra Ukraina.
[ Panikken sprer seg: – De er redde og vet ikke hva de skal gjøre ]
Stor krise
For Oslo er det viktig å stille opp for Ukraina, og vise solidaritet.
– Dette er en stor krise, hvor et land i Europa har gått til angrep på et annet europeisk land. Oslo som by er klar til å stille opp, sier Rina Mariann Hansen.
– Det er ikke vedtatt noen maks eller minimumsgrense. Hvert år bosetter vi flyktninger rundt om i de forskjellige bydelene, sier Rina Mariann Hansen.
[ Nå har de første flyktningene fra Ukraina ankommet Norge ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen