Nyheter

Berømt billedhugger hedret med blå plakett

Knut Steen har fått egen skulpturpaviljong i Sandefjord, der han bodde i mange år før det ble Italia. Men han var født og oppvokst i Oslo – og nå kommer det blå plakett på huset han holdt til i rundt andre verdenskrig.

Knut Steen fotografert i 2009. Han var siden 1973 bosatt i italienske Carrara. Men bodde i årene 1940–1948 på Kampen i Oslo, der det denne uken ble avduket en blå plakett på husveggen. Foto: Kyrre Lien / NTB

Det er Oslo Byes Vel som denne uken satte opp et av sine blå skilter på huset i Hølandsgata 7 på Kampen, der Knut Steen (1924–2011) bodde i årene 1940 til 1948. Steen beskrives som en sentral billedhugger i etterkrigstiden, som behersket de fleste skulpturale uttrykksformer.

Steen er mest kjent for blant annet monumentet av Rudolf Nilsen i Oslo, Hvalfangstmonumentet i Sandefjord, Nike i Tromsø, Olav Kyrre i Bergen, og skulpturen av kong Olav som kom til å gjøre ham landskjent:

Den ble bestilt av Oslo kommune, men ble underkjent. Kritikere skal ha ment at den nær åtte meter høye marmorstatuen fremstilte Olav, med hevet høyrearm, som en diktator og ikke som en demokratisk, folkekjær konge. Dermed ble skulpturen avduket i Skjerjehamn i Gulen i Sogn i 2007.

Saken fortsetter under videoen

Et annet verk som mange vil huske, er bronseskulpturen «Aurora» – bestilt til regjeringskvartalet på slutten av 1970-tallet, der den var plassert på Einar Gerhardsens plass. Den ble skadd under terrorangrepet 22. juli 2011, først plassert på lager, og er nå under restaurering.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her