Flere av Oslos bydeler har fått en økende smitte i den yngre befolkningen siden skolestart 16. august. Flere videregående skoler har opplevd store smitteutbrudd, og det samme gjelder enkelte barne- og ungdomsskoler.
– Bydelene kan eventuelt vurdere om det skal bli innført strengere tiltak på enkelte skoler i kortere periode ved mye smitte, skriver koordinator for TISK-strategien (testing, isolering, smittesporing og karantene) i Oslo kommune, Elisabeth Vennevold til Dagsavisen.
Hun understreker at kommunen følger de nasjonale retningslinjene, og kommunen kan ikke endre dette lokalt før nasjonale myndigheter endrer sine anbefalinger. Siden skolestart 16. august har elever hatt fritak fra smittekarantenen dersom de tester seg, og med mindre
[ Lange testkøer og smitteøkning, men to teststasjoner legges likevel kanskje ned ]
Vil ha ny vurdering
I Oslo etterlyser helsebyråd Robert Steen nye TISK-vurderinger fordi samfunnet er blitt mer åpent.
– Vi skal bremse smitten, men ikke slå den ned. Da virker ikke TISK som før, sier han til Dagbladet.
Han er usikker på om det er lurt å aktivt fortsette å smittespore elever under 16 som ikke ennå skal få vaksine.
– Jeg etterlyser en ny type tenkning fra nasjonale helsemyndigheter med tanke på smittesporings- og testarbeidet, sier Steen.
[ Nakstad: Vi er inne i en fjerde smittebølge ]
Sterkt belastet
Onsdag ble det registrert 1.294 nye smittetilfeller i Norge, noe som er 682 flere enn samme dag i forrige uke. Onsdagens tall er også ny rekord på et døgn her i landet.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til avisen at TISK-apparatet nå er sterkt belastet i kommunene på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper.
– Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon, sier Nakstad.
Mye usikkerhet
Lederen for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, mener det er positivt at bydelene kan innføre strengere tiltak på enkelte skoler.
– Men det forutsetter et godt samarbeid mellom skolene og bydelen, og at bydelsoverlegen har nok kapasitet til å bistå skolene, sier Skjefstad Andersen.
Hun forteller store smitteutbrudd på skolene har skapt mye ekstraarbeid for ledelsen, og mener at systemet for smittesporing og karantene nå er uoversiktlig.
– Det er rom for mye tolkning. Det skaper mye usikkerhet blant våre medlemmer, elever og foreldre. Vi kjenner oss ikke helt trygge på at regelverket er godt nok nå.
– Har dere diskutert om dere ønsker at skolene skal kunne gå over til gult eller rødt nivå?
– Det har vi ikke diskutert ennå. Vi må forutsette at helsemyndighetene følger utviklingen nært og iverksetter de tiltakene som skal til.