Nyheter

Skatt på bolig? Dette splitter partiene

Mens SV vil ha en nasjonal skatt på bolig for å dempe prisveksten, er ikke skatt løsningen Ap og Høyre ser for seg. – Vi har vært tydelige på at vi ikke ønsker å gjøre det dyrere for vanlige folk som eier bolig, sier Aps boligpolitiske talsperson, Siri Gåsemyr Staalesen.

I Dagsavisen mandag gikk SSB-forsker Erlend Eide Bø ut, og mente at de modellene politikerne bruker for å dempe prisveksten ikke virker.

– Der er to løsninger. Bygge mer enn etterspørselen tilsier, og ha en nasjonal skatt på boliger, sa forsker Erlend Eide Bø til Dagsavisen.

Forsker ved Statistisk Sentralbyrå, Erlend Eide Bø.

Vil ha skatt

Mens SV mener at skatt er en god idé, er holdningen motsatt i Arbeiderpartiet og Høyre.

– VI foreslår en fordelsbeskatning av bolig, slik vi hadde fram til 2004. Det skal skattlegges etter verdien på bolig, minus et bunnfradrag, sier SVs boligpolitiske talsperson, Kari-Elisabeth Kaski til Dagsavisen.

Kari Elisabeth Kaski er soleklar på at Norge må gjøre noe med oljepolitikken for å få gjort noe med klimakrisa. Men noe ultimatum før eventuelle regjeringsforhandlinger med Sp og Ap nekter hun å stille.

Dette er ikke hva Ap ønsker.

– Vi har vært tydelige på at vi ikke ønsker å gjøre det dyrere for vanlige folk som eier bolig. Økte skatter er ikke en del av Aps skatte- og avgiftsopplegg. Vi mener rentefradraget er et gode for unge som nettopp har kjøpt seg sin første bolig, sier Siri Gåsemyr Staalesen til Dagsavisen. Hun er imidlertid tydelig på at Ap vil bygge flere boliger, slik forskeren anbefalte.

– Det er helt avgjørende skal vi komme noen vei. Da må kommunene regulere nok tomter, det må skje fort nok og utbyggere må spille på lag med kommunene, sier Gåsemyr Staalesen, og har disse planene:

  • Se på forenklinger og forbedringer i regelverk for plan- og byggesaker
  • innføre en kompensasjonsordning for kommunale tomtekjøp, som legger til rette for økt boligbygging
  • Gi kommunene flere verktøy til å drive aktiv boligpolitikk for eksempel ved å la kommunene få mulighet til å pålegge utbygger å bygge et gitt antall boliger i konkret byggeprosjekter med formål å skape nye veier inn i boligmarkedet for dem som sliter med å få kjøpt egen bolig.
  • Bygge flere studentboliger, slik at unge på leiemarkedet bor trygt og godt.

Strukturelle endringer

Kari Elisabeth Kaski mener at forsker Erlend Eide Bø peker på det sentrale i norsk boligpolitikk.

– Vi må ha strukturelle endringer, og kan Ikke fortsette å lappe på dagens system. Det er for mye kapital i dagens boligmarked, hvor de kapitalsterke putter penger inn i boliger for å investere. Noe som er med på å drive prisene opp. Det gjør at mange ikke kommer seg inn på boligmarkedet, sier Kaski.

SV ønsker et skifte fra inntekt til eiendom, der inntektsskatten blir lavere samtidig som vi får en boligbeskatning. Med vår modell vil de aller fleste komme ut i pluss.

—  Kari-Elisabeth Kaski (SV)

– Derfor mener vi at beskatning er et av de virkemidlene som må brukes. SV ønsker et skifte fra inntekt til eiendom, der inntektsskatten blir lavere samtidig som vi får en boligbeskatning. Med vår modell vil de aller fleste komme ut i pluss, sier hun.

I dag er boligmarkedet et marked hvor de som er inne er de store vinnerne. De som ikke kommer seg inn, står tilbake som tapere.

SV og Kaski skisserer denne modellen for skatt på bolig:

  • Markedsverdi fratrukket bunnfradrag på tre millioner kroner, ganget med sats på 0,84 pst. (risikofri rente 2021). Dette gir en «inntekt» som beskattes.

– Vi tenker at vi er ikke gift med noen modell. Vi vet ikke akkurat hvordan det skal gjøres og er åpen for flere løsninger, men det er viktig at det gjøres. Det må en prisdempende beskatning av bolig til, og vi må vri skatt fra arbeid til eiendom og formue, sier Kaski og viser til forslaget SV har sendt Stortinget der de ber regjeringen utrede en reform for beskatning av bolig og eiendom i Norge.

Det siste døgnet er det registrert 189 smittetilfeller i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Et svik mot de unge

Potensiell regjeringskollega Ap er enig i at noe må gjøres med boligmarkedet. Men de tror ikke skatt er løsningen.

– Boligmarkedet har blitt en forskjellsmaskin og er et svik mot de unge. Sånn kan vi ikke ha det. Tiden inne for å løfte boligpolitikken som generasjonsansvar og solidaritetsprosjekt. Når boligprisene raser av sted blir de med lavest inntekt hengende etter. Det er ofte unge på vei inn i voksen livet. Utviklingen er særlig krevende i Oslo hvor en singel sykepleier med gjennomsnittslønn kun har råd til 1 av 100 boliger i Oslo, sier Gåsemyr Staalesen.

Aps Siri Gåsemyr Staalesen mener at Osloskolen ikke er i så dårlig forfatning som Høyre mener. Likevel vil Ap styrke skolen med en milliard om de kommer i regjering.

Høyres forslag

Heller ikke dagens regjeringsparti Høyre mener skatt er veien å gå. Men er enig i at det må bygges mer.

– Løsningen på utfordringene i boligmarkedet er ikke økt skatt for alle norske boligeiere. Løsningen er å bygge flere boliger, fordi problemet er at det er for få boliger. Da må vi gjøre det raskere, enklere og billigere å bygge bolig. Her har Høyre i regjering gjort mye, men det er langt fra nok. Vi vil fortsette å forenkle og digitalisere de neste fire årene, skriver Høyres stortingsrepresentant og boligpolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth i en e-post til Dagsavisen.

Mari Holm Lønseth, Høyre/Sør-Trøndelag

Stortinget


Vi i ønsker å fryse BSU-ordningen og begrense ordningen til å gjelde førstegangs boligkjøp.

—  Siri Gåsemyr Staalesen (Ap).

Vil skrote BSU

Mens Ap ønsker å fryse BSU-ordningen vil SV skrote den. Noe også forsker Erlend Eide Bø mener er riktig.

– Det er en ordning for dem som har mulighet til å spare, og som gir høy avkastning. Her bruker staten penger på å subsidiere de som allerede har penger, og er ikke den mest effektive måten å bruke skattepengene på, sa han til Dagsavisen mandag.

– Vi ønsker å fryse BSU-ordningen og begrense ordningen til å gjelde førstegangs boligkjøp. Tall fra SSB viser at 40 prosent av unge benytter seg av BSU, men om lag halvparten av disse eier allerede sin egen bolig, og de husholdningene som sparer mest i BSU, har foreldre med god inntekt, sier Gåsemyr Staalesen.

– Vi vil fjerne hele BSU-ordningen, og heller bruke pengene på startlån på førstegangs etablerere, sier Kaski.

– BSU er en skattefordel for dem som kan spare penger, og er en usosial ordning, mener SV-representanten.


Løsningen på utfordringene i boligmarkedet er ikke økt skatt for alle norske boligeiere.

—  Mari Holm Lønseth (H)

Høyre vil heller ikke skrote BSU-ordningen.

– Høyre mener det er bra å ha gode ordninger for å spare til egen bolig. BSU er en slik ordning. Det er gode betingelser for å spare i BSU enten du spare lite eller mye. Samtidig som vi har økt sparebeløpet, har vi sørget for at skattefordelen med BSU gis til de som ikke eier egen bolig. Det viktigste tiltaket for å få flere inn i boligmarkedet er å bygge flere boliger. Samtidig trenger vi flere veier inn i boligmarkedet. Langt fra alle kan få hjelp hjemmefra. Derfor vil Høyre utvide leie-til-eie-ordninger sånn at flere enklere kan komme inn på boligmarkedet, skriver hun.

– Husbanken er et viktig boligsosialt virkemiddel. Med Høyre i regjering har vi utbetalt om lag 60 milliarder kroner i startlån siden 2013. Det har gitt muligheten til 50.000 husstander å få lån til egen bolig, sier Mari Holm Lønseth.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen














Mer fra Dagsavisen