Nyheter

Kommunen solgte Sagene Folkebad for 550.000 kroner. Nå skal de leie det tilbake for millioner

Etter 21 år med tørt basseng, skal Oslo kommune leie Sagene Folkebad, som de solgte i 2007. SV mener salget var et stort feilsteg. – Kommunen skal være veldig glad for at de ikke restaurerte bygget selv, sier tidligere eier.

Sagene Folkebad ble nedlagt av det daværende borgerlige byrådet i 2000. I 2007 ble badet solgt for 550.000, og nå skal kommunen leie det tilbake i skoleukene, mellom 8.30 og 13.45, for litt over en million i året.

I mellomtiden har imidlertid de to selskapene som har eid bygget brukt store summer på å restaurere bygget.

Andreas Sjalg Unneland, tredjekandidat til stortinget for Oslo SV, mener det var et stort feilsteg av det borgerlige byrådet å legge ned og selge badeanlegget.

– Høyresiden går til valg på å privatisere og selge unna statlig eiendom. Det dette illustrerer er at da må vi kjøpe tilbake tjenestene vi før klarte å drifte selv, sier Unneland.

Han påpeker også at SV tidligere gikk inn for å kjøpe bygget tilbake, da det lå ute for salg, og byen fremdeles ble styrt av høyresiden.

– Vi i SV har tatt til orde for å kjøpe badet flere ganger, for det er fellesskapet sitt ansvar å sørge for god svømmeundervisning, sier han.

Andreas Skjalg Unneland, andrekandidat for Oslo SV, mener det offentlige bør eie mest mulig eiendom selv, i stedet for å leie av private selskaper.

Kostbar restaurering

Da kommunen solgte badet til Bjarkø Eiendom i 2007, var prisen 550.000. Selskapets eier, Trygve Bjarkø, mener likevel kommunen har fått en svært gunstig leieavtale, og at de gjorde lurt i å selge bygget.

– Jeg tror kommunen skal være veldig glad for at de ikke restaurerte bygget selv. Vi restaurerte for en kostnad på mellom 20 og 25 millioner, og jeg har ikke fått betalt for de tusenvis av arbeidstimene jeg har brukt, sier han.

I 2015 solgte Bjarkø Eiendom bygget til Sagene Eiendom for 12 millioner, etter at selskapet og kommunen ikke kom til enighet om en leieavtale. Han anslår at de hadde gjort omtrent halvparten av arbeidet som var nødvendig da bygget ble solgt til nåværende eier.

Bjarkø sier kommunen også da tilbød å betale rett i overkant av en million i året, for å disponere ett av bassengene i deler av skoletiden. Når kommunen har gjort en tilsvarende avtale med nåværende eier, mener han dermed de bør være svært fornøyde.

Ikke imponert over kommunen

– Kommunen ville ikke betale for renhold og energiforbruk, som er to veldig store kostnader når du driver et badeanlegg. Når kommunen hadde den steile holdningen så ikke vi noen mulighet for å drifte bygget, sier han.

Dagsavisen har sett kontrakten mellom kommunen og nåværende eier, Sagene Eiendom. Leieprisen er 1.047.375 årlig det første året, og leien skal justeres opp årlig tilsvarende 80 prosent av eventuell økning i konsumprisindeksen. Kommunen har rett til å fornye kontrakten med samme vilkår to ganger, og kan dermed leie bygget i 30 år om de ønsker. Utleier skal betale for strøm og renhold.

Bjarkø mener også at Oslo kommune har vist liten evne til å ta vare på bygninger, og sier Sagene bad bar preg av tidligere mislykkede renoveringsprosjekter da Bjarkø Eiendom overtok. Han påpeker også at kommunen brukte store summer for å prøve å sette Tøyenbadet i stand, før de gav opp og bestemte seg for å rive.

– Jeg tenker det viser at sånne typer bygninger er det fornuftig at private tar hånd om, sier han.

Ny eier: – Vet ikke hva vi har brukt

Hans V. Lindblad, eier av Sagene Utvikling, som kjøpte bygget i 2007, vil ikke anslå hvor mye de har brukt på renovering. Han sier imidlertid at det er gjort et omfattende arbeid.

– Vi har rehabilitert badet tilbake til slik det en gang var, i samarbeid med Byantikvaren. Det var jo et bad som trengte en oppgradering for å tilfredsstille de standardene som skal til for at det skal kunne benyttes som et bad i dag. Moderne teknologi er en stor investering, og det er et stort ansvar å implementere moderne teknologi i et gammelt bygg, sier han.

SV: – Burde hindret at det forfalt

Presentert for kostnadene Bjarkø har fortalt om sier Unneland at han mener det først og fremst illustrerer hvordan offentlige bygg har blitt dårlig vedlikeholdt gjennom mange perioder med borgerlige byråd.

– Jeg tenker at hadde man hindret at Sagene Folkebad forfalt hadde man spart mye penger på det. Det er derfor det er viktig at kommunen har et aktivt eierskap i byggene de har, og prioriterer å pusse dem opp, sier han.

SV-kandidaten mener at det generelt er lønnsomt for det offentlige å drive tjenester og eie bygninger selv.

– Da høyresiden styrte i Oslo bygget de for eksempel skoler som OPS-prosjekter (offentlig/privat samarbeid, red. anm.). Private bygget, og så måtte det offentlige leie. Nå har kommunen kjøpt tilbake Nydalen skole, og kommunen har regnet ut at de sparer minst tre millioner årlig på å eie skolen selv, sier han, og understreker dessuten at når han han og SV mener at kommunen og det offentlige skal eie mest mulig selv er det ikke bare av økonomiske grunner.

– Vi skulle ønske at kommunen kunne gitt et tilbud til enda flere, konstaterer han.

SAGENE BAD

Høyre: – Nødvendig at private tar regningen

Mehmet Kaan Inan, som er fraksjonsleder for Høyre i utdanningsutvalget i Oslo bystyre, mener kommunen gjorde rett i å selge i 2007, og at det hadde vært ufornuftig å kjøpe bygget tilbake.

– Nesten rubbel og bit var vernet og i dårlig forfatning, og vedlikeholdsetterslepet var stort. Det er et stort vedlikeholdsetterslep i store deler av Oslo, og det hadde kostet skattebetalerne ganske mange milliarder hvis de skulle betalt for alt dette, sier Kaan Inan.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen








Mer fra Dagsavisen