Nyheter

Darko arrangerte basketballskole: – Barn og unge trenger støtte fra oss

Basketballtrener Darko Lukic ville ikke la barn og unge på Oppsal kjede seg gjennom nok en koronasommer uten aktiviteter. Nå håper han på å kunne gjenta suksessen i årene framover.

– Det var jo litt fint at politiet vant en kamp og, sier Gudmund Leachman Røthing (16).

– Ja, at de ikke ble helt knust liksom, svarer Sander Johnskareng (17).

Guttene har fått sommerjobb som trenere for Oppsal baskets sommerskole for barn og ungdom. Tirsdag spilte de kamp mot politiets nettpatrulje, og vant. Heldigvis slapp politibetjentene å gå på nok et nederlag, og vant sin neste kamp.

– Jeg hadde ikke så veldig mye å gjøre i sommer, så å jobbe og tjene penger samtidig som jeg spiller basket er fint. Det er også gøy å få trene barnelag. Jeg ser at det er noen som har lyst til å bli bedre, og da er det gøy å gjøre dem bedre, sier Røthing.

Til venstre Gudmund Leachman Røthning (16) til høyre Sander Johnskareng (17) er trenere på basketskolen for barn og unge

Barn og unge har blitt hardt rammet av pandemien ifølge rapporter fra flere ekspertgrupper. Deler av tiden har både barnehager, skoler og fritidsaktiviteter vært stengt, og barna har mistet mye sosial kontakt.

Det ville Oppsal basket-trener Darko Lukic gjøre noe med.

– Jeg så at årets aktiviteter og tilbud for ungdom kom til å utebli igjen, og koronarestriksjonene var uklare. Det var usikkert om man kunne reise på ferie, så da tenkte jeg at mange barn og unge kom til å være hjemme i sommer uten noen fritidstilbud, sier han.

Han er en av initiativtakerne til årets sommerskole i basket. Skolen har fått navnet «Vi er alle et lag».

– Jeg valgte navnet fordi sponsorer og naboer også har bidratt til at vi har kunnet gjøre dette, sier treneren.

Totalt er 90 barn og unge i alderen 7 til 16 påmeldt på basketskolen. De er delt inn i grupper etter alder og ferdigheter, og har heldagskurs med trening og andre aktiviteter. Deltakerne må ha med egen matpakke, men får frukt på trening. Sommeren rundes av med en turnering.

Fra idé til Spleis-suksess

Allerede i vår startet Lukic og andre frivillige en Spleis for å samle inn penger til å male fire basketbaner i området. Sammen med et par andre trenere lagde han en plan for at barn og unge skulle kunne spille mer utendørs.

Han luftet ideen til styret i Oppsal basket, som var veldig klare for å hjelpe han med å arrangere prosjektet. I løpet av våren fikk de malt banene på Godlia, Trasop, Oppsal og Østensjø.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger etter at vi malte basketbanene, både fra naboer og barna som bruker banen nå mer enn det de har gjort før, forteller han.

Darko Lukic arrangerer baskettskole for barn og unge.

Innsamlingen fikk mye støtte fra sponsorer og naboer. Blant annet fikk de 40 000 kroner fra Sparebank 1.

– Engasjementet har vært fantastisk helt siden vi åpnet spleisen. Folk har gitt oss masse gode tilbakemeldinger, sier han og legger til:

– Barn og unge trenger støtte fra oss, og jeg vil gjerne at de skal få tilbud, det er det viktigste, sier han.

Medlemmer av politiets nettpatrulje møter trenere fra basketskolen til kamp i Oppsal arena.

At politiet ble invitert til å spille var hans idé.

– Jeg følger Politiets nettpatrulje på Instagram og synes at de får til fantastisk mye bra. Da tenkte jeg at det hadde vært gøy å ha politiet med på basketskolen, fordi det er gøy for barna å se at politiet også er med på sånne ting. De stiller opp for barn og ungdom hvis det er noe.

Sosialt og aktivt

– Hva kan slike initiativ bidra til for barn og unge?

– Jeg tror det bidrar til barnas utvikling. De bygger relasjoner ved at barna blir kjent med hverandre, nye vennskap. De kan ha det gøy samtidig som lærer grunnleggende basketballferdigheter, koordinasjon, løping, rytme og lignende. Det er masse positivt, sier Lukic.

De unge trenerne er enige med han.

– De blir jo kjent med andre unge. Det er mange her man aldri ville ha møtt på skolen. Det skaper noe. og det er noe for barna å forteller når de snakker om hva de har gjort i ferien, sier Johnskareng.

– Kanskje de får lyst til å spille basket for et lag og bli enda bedre. Kanskje ikke basket engang, kanskje bare en annen sport. Så lenge de har lyst å være mer aktive, og ikke bare er hjemme og spille spill, tilføyer Røthing.

Medlemmer av politiets nettpatrulje møter trenere fra basketskolen til kamp i Oppsal arena.

Nå håper trener Lukic på at dette prosjektet kan fortsette i årene som kommer.

– Jeg håper virkelig at vi kan få dette til hvert år. Det krever litt arbeid og organisering, men for oss er det ikke et problem. Vi prøver, noen av oss har brukt ferien vår på dette, men det er noe som absolutt kan være vellykket, sier han.

Mer fra Dagsavisen