Nyheter

Viljen (15) har astma, og skolen hans har for dårlig luft: – Når jeg får pusteproblemer , må jeg bruke 20 minutter på å komme meg hjem

Ellingsrud skole skulle etter plan snart rehabiliteres og få blant annet bedre ventilasjon, men Utdanningsetaten vil utsette planen til 2029. Nå reagerer foreldre sterkt.

– Jeg måtte være hjemme flere dager i uken fordi jeg ble så plaget og blir så dårlig. Jeg mister synet, begynner å klø i øynene, og det blir vanskelig å puste.

15 år gamle Viljen Nedrebø Brinch-Hagen har astma og pollenallergi. Det går utover skolehverdagen hans på Ellingsrud skole øst i Oslo.

Ellingsrud skole, ungdomsskolen han gikk på frem til han ble ferdig med 10.klasse i vår, har ikke blitt ordentlig rehabilitert siden den ble bygget i 1979. Fordi ventilasjonsanlegget har vært det samme siden slutten av 70-tallet, er det dårlig inneklima på skolen.

Viljen Ellingsrud

Tett luft skaper problemer for elevene og gjør at de føler seg svimle og dårlig resten av skoledagen, forteller Brinch-Hagen, som selv må bli hjemme fra skolen flere ganger i uken i pollensesongen.

– Hvis jeg er hjemme, mister jeg skoletid, og jeg lærer ikke like mye som de andre når jeg er på skolen. Da ligger jeg veldig langt bak, sier han.

Etter Utdanningsetatens skolebehovsplan for 2018-2027 skulle ungdomsskolen opprinnelig rehabiliteres og utvides innen 2025. Den nye planen for 2022-2031 perioden har imidlertid utsatt rehabiliteringen til 2029. Fremtidige elever i Groruddalen øst må dermed leve med dårlig luft og sprengt kapasitet i skolebygget enda lenger.

For høye CO2-verdier

For å forsøke å løse dårlig luft i klasserommene, ble det innført automatisert vinduslufting på skolen. Åpne vinduer fører til at Brinch-Hagen, som trenger en pustemaskin i blant, må dra hjem og går glipp av timen.

– Når jeg får pusteproblemer på skolen, må jeg bruke 20 minutter på å komme meg hjem. Så bruker jeg en halvtime med pustemaskinen, før jeg bruker tid på å dra tilbake til skolen, forteller 15-åringen.

Da man utførte CO2-målinger over tid, viste resultatene at CO2-nivået på skolen ligger på 1600 til 1800 ppm i gjennomsnitt. Til sammenligning anbefaler Folkehelseinstituttet at maksimalverdi på dette ikke overstiger 1000 ppm. Aleksander Nunes-Xavier, leder av driftsstyret ved Ellingsrud skole, er bekymret.

– De automatiserte vindusluftingene har ført til at man må velge enten det er veldig varmt, veldig kaldt eller veldig dårlig luft, alt ettersom det er sommer eller vinter. Skolen har kjøpt inn pledd for de som sitter ved vindusrekka, slik at de ikke fryser når vinduene åpnes, sier han.

Aleksander Nunes-Xavier utenfor Ellingsrud skole.

Sprengt kapasitet

Men tett luft er ikke det eneste problemet i et skolebygg som ikke har blitt rehabilitert i flere år. Nunes-Xavier forteller at det snart ikke er nok rom til fremtidige elever. Skolen har 12 klasserom, hvorav tre er grupperom som brukes til individuelle tilpasset opplæring, språk- og valgfag. Men undervisningstilbudet kan forsvinne når mange nye elever kommer til skolen.

– Vi ser på kullstørrelsen til framtidige elever som kommer fra barneskolene i området, og allerede om to år begynner man å spise på grupperommene. Vi ser at skolen ikke kommer til å greie å gi tilpasset undervisning fordi grupperommene forsvinner til andre elever. Vi får ikke regnstykket til å gå opp, sier han.


I samme bydel ligger Bakås skole, en barneskole som er under rehabilitering. Skolen har derfor flyttet til en erstatningslokale, og blir der fram til rehabiliteringen er ferdig i 2022. Nunes-Xavier og mange foreldre ønsker å ta over erstatningsbygget for skolen sin etter Bakås, slik at Ellingsrud kan pusses opp i mens.

– Erstatningslokalet må tas i bruk. I dialogen vi har med Utdanningsetaten, skylder de på frister fra Plan- og bygningsetaten, men slike ting kan flyttes på. Erstatningsskole vil stå tom i 2022 og blir en spøkelsesskole – skal den da rives? Det er ren hjerneblødning hvis man ikke tar den i bruk, sier Nunes-Xavier.

Bakås skole på Ellingsrud.

Konsekvenser for skolen

Det pedagogiske tilbud Ellingsrud skole har, har gitt positive resultater for elever ved skolen. Hvis underkapasitet fører til at skolen taper grupperommene, kan de ikke fortsette med tilbudene.

– Vi står i fare for å miste et pedagogisk opplegg som fungerer. Utdanningssystemet skal være en viktig arena for å sosial utredning, og byrådets prioritering er å utjevne sosiale forskjeller, så må de følge opp med handling, forteller lederen for skolens driftsstyre.

På spørsmålet om hva han ønsker for skolen videre, sier han:

– Vi ønsker at politikere tar grep, at Ellingsrud skole blir opprioritert i skolebehovsplanen. Vi ønsker at politikere er tydelig med etatene at de må få handling. Alt ligger til rette, vi har en erstatningsskole, alle planene er klare, vi må bare få handling.

Brinch-Hagen har en lillebror med pollenallergi som begynner på Ellingsrud skole etter han om et år. Han håper at skolen kan lytte til elevenes ønsker mer når broren begynner.

– De bør prioritere oss elever mer, uansett hva enn de gjør. Det som går utover oss, kommer til å gå utover dem i framtiden. Vi prøver å lære, men det ødelegger for oss når det er dårlig luft. Da føler vi oss ikke sett, sier Brinch-Hagen.

Oppstart neste år ikke realistisk

Åsta Llanos-Ytre, seksjonssjef i avdeling for skoleanlegg i Utdanningsetaten, forteller at de foreslår flere utsettelser av prosjekter for å redusere kommunens pengebruk i årene framover.

– Vi foreslår bare utsettelser der det er vurdert at skolenes bygningsmasse er god nok til at lærings- og arbeidsmiljøet kan ivaretas fram til rehabiliteringene settes i gang, skriver hun.

Hun skriver videre at de har kontakt med Ellingsrud skole og foresatte for å løse utfordringene skolen har.

– Godt inneklima, og andre utfordringer knyttet til den daglige driften, må ivaretas uansett når rehabiliteringen settes i gang. Dette følger vi opp med Undervisningsbygg, som har ansvar for bygningsmassen, slik at vi sikrer gode lærings- og arbeidsforhold og nok kapasitet ved Ellingsrud skole.

Om erstatningslokalene ved Bakås skole, skriver hun:

– Skolen er i midlertidige lokaler i paviljong i nærområdet, og flytter tilbake til skoleanlegget til skolestart 2022. Denne paviljongen er bare godkjent for bruk i en kortere periode, fordi det er et midlertidige bygg. Det er usikkert om vi kan beholde bygget etter at Bakås skole flytter ut og fram til prosjektet på Ellingsrud skole starter opp. Planen er å flytte Ellingsrud skole ut i midlertidige lokaler når byggearbeidene starter. Dette er avhengig av hva som besluttes i skolebehovsplanen, men oppstart i 2022 er uansett ikke realistisk.


Mer fra Dagsavisen