Nyheter

Byrådet kommer dem ikke i møte: Beboere i Hausmannsgate bekymret for Christian Ringnes-kjøp

I 2019 fikk de tidligere okkupantene i Hausmannsgate 40 en tiårig leieavtale, til betydelig under markedspris. Nå er gården solgt til Christian Ringnes, og de håpet kommunen ville bruke forkjøpsretten. Men det har verken byrådet eller Boligbygg planer om.

I Hausmannsgate i Oslo sentrum ligger bygårdene som blant annet rommer kulturhuset Hausmania og Vega Scene. Nylig ble det kjent at investor Christian Ringes kjøper Hausmannsgate 40, der beboerne i samvirket Vestbredden Vell Vell bor.

Da Christian Ringnes sitt selskap, Victoria Eiendom, kjøpte gården, betalte de 15,5 millioner. Leietakerne kan kjøpe gården gjennom forkjøpsrett hvis de har råd, til markedspris, men ifølge Cato Nilsen, talsperson for samvirket, er det ikke aktuelt.

– Det har vi ikke råd til for å si det sånn, sier Nilsen til Dagsavisen.

Derfor mener han kommunen bør kjøpe, for å leie ut til de som bor der. Når ikke leietakerne vil eller kan kjøpe, har nemlig kommunen forkjøpsrett på egne vegne.

– Målet er det samme som det alltid har vært – at kommunen skal gå inn og ta sitt ansvar. Vestbredden ble startet opp på 90-tallet, på grunn av boligsituasjonen da, og boligsituasjonen har jo ikke utviklet seg til det bedre. Dette er på en måte siste skanse hvor det går an å leve normalt i Oslo for folk med dårlig råd, uten å måtte ha fem jobber for å klare å betale husleie, sier Nilsen.

Kommunen vil ikke kjøpe

I Oslo er oppgaven med å vurdere hvilke boligeiendommer kommunen skal kjøpe delegert til det kommunale boligselskapet Boligbygg. Lena Nesset, som er kommunikasjonssjef i Boligbygg, sier imidlertid at det ikke er aktuelt.

– Vi har vurdert det slik at bygget ikke egner seg for vårt formål, som er kommunale boliger, sier hun.

Ifølge byrådssekretær Rasmus Reinvang i Byrådsavdeling for byutvikling, er det heller ikke aktuelt at byråd Hanna Markussen tar et politisk initiativ overfor bystyret.

«Oslo kommune solgte i 2016 deler av Hauskvartalet for at kvartalet skulle få en etterlengtet oppgradering samt kulturhuset Vega Scene. Salget har også gjort det mulig for kommunen å rehabilitere kulturhuset Hausmania, som kommunen fortsatt eier. Vi har ingen planer om å kjøpe tilbake de delene av kvartalet som allerede er solgt. Generelt er det trange tider for kommuneøkonomien etter korona», skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Byråd Rasmus Reinvang (MDG). Byråd for byutvikling. Oppnevnt byråd i Hanna Marcussens permisjon. Tiedemannsparken på Ensjø / Hasle.

Cato Nilsen er skuffet over at kommunen ikke ønsker å kjøpe.

– De solgte oss for å bli kvitt oss, og de vil vel ikke ha oss tilbake. De vil være kvitt et problem, sier han.

Lovlige okkupanter

Bokollektivet Vestbredden i Hausmannsgate 40 har en lang historie. I 1999 ble gården okkupert, og før kommunen solgte det meste Hauskvartalet til Espen Pay sitt selskap, Urbanium, i 2016 protesterte de ikke på bruken.

Før salget fikk kommunen kastet ut beboerne i 42, mens beboerne i 40 fikk bli værende. I kontrakten skrev kommunen at «bruken anses som tålt».

Før var, ifølge Aftenposten, planen til Urbanium opprinnelig å rive Hausmannsgate 40, og bygge et nytt leilighetsbygg.

Beboerne protesterte, og mente at de hadde krav på å få leie bygget. Urbanium gikk med på å gå inn i forhandlinger om en leieavtale, men forhandlingene strandet.

Urbanium begjærte utkastelse, men da gikk beboerne til retten, og krevde å få bli. I 2019, etter sluttforhandlingene i retten, gjenga Dagens Næringsliv følgende fra sluttinnlegget til beboernes advokat, Geir Hovland:

«Det må (...) legges til grunn at saksøkeren har utøvd bruk av eiendommen siden 1999. I tillegg kommer at saksøkeren har foretatt fortløpende vedlikehold og påkostninger på eiendommen som forhindret forfall og medført forbedringer av eiendommen».

Et byøkologisk kulturkvartal

Selv om hele kvartalet i dag er eid av kommersielle selskaper, legger reguleringsplanen noen begrensninger for bruken.

«Det avgrensede planområdet skal behandles som en helhet hvor målet er å legge til rette for bevaring og utvikling av Hauskvartalet som et levende lokalsamfunn og kulturhus med følgende hovedmål:

- Å legge til rette for utviklingen av et byøkologisk kulturkvartal, der utviklingen er basert på LA21 prinsipper med stor grad av brukermedvirkning. Det skal utarbeides et miljøprogram i samarbeid med “Hauskvartalet” og eierne.

- Å legge til rette for enkel standard og dermed gunstige rammevilkår for nyetablering av kunstrelaterte virksomheter og bolig».

Hva reguleringsplanen skal bety i praksis har imidlertid vært gjenstand for debatt.

Før Urbanium kjøpte alle eiendommene i kvartalet, i 2016, sa de at planen var å selge boliger på det åpne markedet med miljøvennlige løsninger og til dels enkel standard.

Saken fortsetter under bildet

Det er ikke første gang at Christian Ringnes donerer penger til en politisk valgkamp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ringnes vil leie ut

I en e-post til Dagsavisen gjør Christian Ringnes det klart at han ikke har noen andre planer enn å leie ut.

«Leiekontrakten varer ut 2029, og jeg kan trygt si at ingen planer er lagt så langt frem i tid fra vår side. Hva vi gjør får avhenge av vår dialog med beboerne og gårdens tilstand når den tid kommer, men normalt sett pleier vi å fortsette de leieforhold vi har», skriver Ringnes.

Han svarer ikke på om det er markedspris som gjelder, eller om det vil være aktuelt å fortsette med en tilsvarende gunstig leieavtale som den beboerne har i dag.

«Hva et rimelig leienivå vil være i 2030 er det ingen som har forutsetning for å mene noe om i dag», skriver han.

Ifølge Ringnes er det imidlertid lite aktuelt å rive gården, slik Urbanium opprinnelig planla.

«Å rive dette lille kunstverket av en eiendom kan jeg vanskelig forestille meg, den blir nok heller en del av vår portefølje av con amore eiendommer, om ikke kommunal forkjøpsrett blir benyttet, da», skriver han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen