Nyheter

Klinikkledelsen vil stoppe samling av psykiatripasienter på Aker: Mener tomten er lite egnet

Klinikkledelsen for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus går mot sykehusledelsen, og anbefaler ikke å etablere klinikkens aktiviteter på Nye Aker sykehus. – Modig, mener tillitsvalgte, som ser vedtaket som en brekkstang i en hittil fastlåst prosess.

– Jeg tror det har vært vanskelig for folk å ta helt innover seg hvordan dette vil bli. Når det nå er jobbet ganske grundig med dette, så ser vi at det blir veldig vanskelig å få det til på en god måte, sier hovedtillitsvalgt Birgit Aanderaa i Psykologforeningen ved OUS til Dagsavisen.

Planleggingen av nytt Oslo Universitetssykehus på Gaustad og Aker fortsetter, tross flere år med protester fra fagmiljøer og aktivister. Nå har en arbeidsgruppe, bestående av representanter fra klinikkledelsen, tillitsvalgte og fagpersoner ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet (KPHA), utarbeidet en rapport der de tar stilling til foreslått ny plassering for klinikkens aktiviteter og pasienttilbud.

Gruppa fastslår i sin rapport at det ikke «til nå er gjort helhetlige og/eller helsefaglige vurderinger av tomtens egnethet for samling av KPHAs hovedaktiviteter der». Ingen av de foreslåtte alternativene fremstår som hensiktsmessige fremtidsløsninger for klinikken, ifølge rapporten. Hovedargumentene mot Aker-tomten er at arealet ikke gir rom for senere kapasitetsutvidelse, det er mangel på tilgjengelige, funksjonelle uteområder for pasientene, og området har en støymengde som ikke kan tolereres i pasientbehandling.

– Det er for lite poliklinisk rom og kontorer til behandlere, veldig høy pasient-tetthet, og det er ikke rom for uteareal for rekreasjon for pasienten, sier klinikktillitsvalgt Berit Averstad fra Norsk sykepleierforbund. Hun satt i arbeidsgruppa som utarbeidet rapporten for klinikkledelsen.

De tillitsvalgte Dagsavisen snakker med fremhever alle at de som kommer til Aker er sårbare pasienter som trenger fredelige omgivelser, og at utendørs rekreasjon i nærhet til naturen er en viktig del av behandlingen.

Planen er å flytte mange av Oslos sykeste mennesker fra blant annet Gaustad, avskjermet og nært naturen, til like ved byens mest trafikkerte rundkjøring.

Foretakstillitsvalgt i Norsk psykologforening, Birgit Aanderaa.

– «Modig» nei

Rapporten fra arbeidsgruppa ble overbragt klinikklederen den 9. juni. Arbeidsgruppa anbefalte klinikkledelsen å ta rapporten med til sykehusledelsen, og at problemstillingene og vurderingene kan løftes opp til OUS’ porteføljestyre og Helse Sørøst.

14. juni fulgte ledergruppa opp. I et ledermøte vedtok de en anbefaling om at klinikkens aktiviteter ikke bør etableres på nye Aker sykehus.

Klinikkleder Marit Bjartveit ønsker ikke å kommentere saken til Dagsavisen, men viser til kommunikasjonsteamet ved sykehuset, som svarer lenger nede i saken.

Averstad, Aanderaa og hovedtillitsvalgt Ellinor Lønnå fra Fagforbundet er samstemte i sin støtte til klinikkens vedtak. Samtlige kaller beslutningen «modig». Klinikkens brukerråd støtter også klinikkledelsens beslutning, opplyser leder Tonje Granmo.

– Jeg tenker at det er utrolig viktig, og veldig modig av klinikkledelsen å lytte til sine fagfolk, brukerrådet og fagforeningene, som har deltatt i prosessen frem til rapporten, som ligger til grunn for vedtaket. Det sender et enormt tydelig og sterkt signal - om at de faktisk tar pasienten og ansattes perspektiver på alvor, sier Lønnå, som forteller at det er mye misnøye internt i OUS om planene som foreligger for restruktureringen.

– Jeg er veldig spent på å se hva OUS gjør med det.

– Kan ikke se at pasienttilbudet blir godt nok

– Vi mener at denne prosessen er feil. En startet med å se på hvilke tomter som er tilgjengelig, i stedet for å starte med å se på pasientenes behov, og hvordan behandlingen skal foregå, sier Lønnå.

Sykehusutbyggingen i Oslo har vært planlagt i en årrekke, og i 2019 vedtok styret i Helse Sørøst at de vil bygge sykehus med regionale funksjoner på Gaustad, lokalsykehus på Aker og å legge ned Ullevål sykehus. De har også startet et forprosjekt for å samle det meste av tilbudet innen psykisk helse på Aker.

Det innebærer flytting for rundt 40 enheter, og nedleggelse av det psykiske helsetilbudet på blant annet Gaustad og Dikemark. To distriktspoliklinikker skal fortsatt bestå på sine nåværende steder.

– Uansett hvordan vi forsøkte å plassere inn vår virksomhet i tildelte arealer i Nye Aker så ble det ingen gode løsninger. Vi kunne ikke se at hverken pasienttilbudet ville bli godt nok, eller at arbeidsmiljøet for ansatte ville bli godt nok. Deler av virksomheten var det ikke plass til, deriblant forskningen, sier klinikktillitsvalgt Averstad.

Åpningen av en låst dør

Samlokalisering på Aker er likevel det eneste synlige alternativet. I flere år har ansatte, fagpersoner, brukergrupper og tillitsvalgte uttrykt sin skepsis til det samme stedet. Flere har gitt uttrykk for at tomtevalg og arkitektoniske vurderinger har fått forrang over helsefaglige vurderinger.

– Hvor mye oppleves prosessen som låst?

– Vi har oppfattet den som veldig låst. Tillitsvalgte har vært veldig aktive i medvirkningsgrupper til forprosjektet, fordi det var sagt at Aker var eneste alternativ. Etter at klinikkledelsen kom med vedtaket opplever jeg at døra åpner på gløtt, og at spørsmålet om hva som er det beste for pasientene bør ligge til grunn for å vurdere om det finnes bedre løsninger, sier Lønnå.

Også Aanderaa har opplevd prosessen som fastlåst.

– Det har vært veldig vanskelig å nå frem med en realdiskusjon om hva som egentlig er bra for pasienter med psykiske lidelser, hva de egentlig trenger og deres egentlig situasjon. Dette har blitt en ideologi, sier hun.

– Opplever du at vedtaket åpner døra på gløtt?

– Jeg vil si at det åpner døra mer enn på gløtt. Det er et veldig tydelig standpunkt, som anbefaler ikke å legge virksomheten på Aker, sier Aanderaa, og peker på de samme argumentene mot samlokaliseringen på Nye Aker som er blitt brukt av en rekke tunge fagpersoner i miljøet de siste årene, sier Aanderaa.

– Må se på nye alternativer

Nå må det komme en ny vurdering, mener de tillitsvalgte.

– Jeg tenker at prosjektorganisasjonen må se på alternative løsninger for vår virksomhet. I denne prosessen er det ikke gjort noen god vurdering av hvilken tomt som er best egnet for psykiske pasienter og hvilket miljø må de ha rundt seg for å få god pasientbehandling. Det vi må se på videre, mener Averstad.

Hun mener det er vanskelig å se for seg at Aker kan bli riktig sted.

– Dersom en lager større bygg blir utearealet mindre. Nå vil en bygge i høyden, men psykisk syke bør ha mulighet til å gå rett ut av sin døgnenhet. Da blir det enda trangere uteareal. Stortingsvedtaket sier noe om at Ous skal bygges på Aker og Gaustad. Da ligger det innenfor rammen til OUS å plassere aktiviteten sin på Aker og Gaustad, sier Averstad fra arbeidsgruppen.

Lønnå og Aanderaa peker på Gaustad som et mulig alternativ for samlokaliseringen.

– Nå må vi vurdere god behandling for mental helse, og da er det Gaustad som peker seg ut. De dette området var ment for bør få lov til å ha det. Andre trenger ikke dette området på samme måte, sier Aanderaa.

Dagsavisen har bedt OUS om et intervju for kommentarer om saken, men lyktes ikke. Kommunikasjonssjef Børge Einrem kommenterer saken slik.

– Det er stilt spørsmål ved en del forhold som kan være krevende for pasientbehandlinga, spesielt med tanke på støy, uteområder og kapasitet. Vi arbeider for å finne løsninger på dette innafor rammene av prosjektet. Vi har dialog med klinikken om løsninger, og det har vært flere møter mellom klinikken og prosjektorganisasjonen om de utfordringene som er blitt løfta fram. Her er det viktig med tett dialog mellom klinikken og prosjektorganisasjonen i prosessen videre, sier Einrem i en epost til Dagsavisen.




Mer fra Dagsavisen