Nyheter

Trosset rødt nivå i skolen: Slik ble Dorde (19) norgesmester i fysikk og astronomi

Rødt nivå i Oslo-skolene stoppet ikke 19-åringen fra å kvalifisere seg til finalen av den internasjonale realfagsolympiaden i juli og november.

Forrige uke samlet Norges landslag i kjemi, fysikk, biologi og teoretisk astrofysikk seg ved Universitetet i Oslo for å forberede seg til de internasjonale fagolympiadene.

Olympiadene er årlige konkurranser i ulike realfag som arrangeres for fagengasjerte videregående elever. For å kvalifisere seg til konkurransen må elevene gjennom to eller tre nasjonale runder med tester, før de blir valgt til å være finalister - og Norges beste i faget sitt.

Dorde Veljkovic (19) er én av disse finalistene. Han skal representere Norge i fagene fysikk, og astronomi og astrofysikk. Dagsavisen møter han midt i forberedelsene før fysikkfinalen i juli.

Tidlig interesse

Interessen i fagene startet tidlig. På skolen i hjemlandet Serbia har han hatt realfagene, som fysikk og biologi, allerede fra sjette klasse, før han flyttet til Norge for fire år siden.

– Jeg har vært med i flere konkurranser helt siden sjette klasse, så jeg har fem års erfaring med å konkurrere allerede, forteller 19-åringen.

Dorde Veljkovic

Han understreker viktigheten av å ha en rutine når man jobber med fagene. Det er det beste tipset han har for de som også jobber med realfag.

– Rutinen min er å holde på med dette hver dag, men det er kanskje litt mye for noen som bare jobber med skolefysikk. Prøv å jobbe med i hvert fall en eller to oppgaver hver dag eller annenhver dag, noe mer regelmessig, slik at kunnskapen sitter, sier han.

Rødt nivå påvirket ikke

I fjor høst og i vår har Oslo-elevene vært preget av rødt nivå på skolene og mye digital læring. For Veljkovics del påvirket ikke dette arbeidet hans med realfagene i tillegg til vanlig skole. Tvert imot var fysikk og astronomi perfekt for å fylle den ekstra tiden hjemme.

– For min del var det ikke så vanskelig som man skulle trodd. Det eneste rødt nivå har endret for meg er at konkurransen blir enda gøyere, fordi jeg kjedet meg hver eneste dag og trengte noe å gjøre.

Tre av årets fem fysikkfinalister og en astronomifinalist, inkludert Veljkovic, er fra Oslo. Forrige uke samlet de seg til en forberedelsesuke på Universitet i Oslo på Blindern.

– Vi har jobbet mye med teoretiske arbeidet, men også det eksperimentelle i fysikk. I astronomi og astrofysikk jobbet vi også med observasjon, forteller han.

Klar plan for framtiden

Denne våren ble Veljkovic ferdig med siste året på robotikklinjen på Kuben videregående skole. Han har en klar plan på hva han skal videre, og det realfagsrelatert.

– Jeg har søkt på kybernetikk og robotikk på NTNU i Trondheim. Dette har vært målet helt siden jeg hørte om studiet, og jeg gikk på robotikklinjen på Kuben for å forberede meg til dette, og det har jeg fått gjort. Nå er det bare å fortsette herfra, sier han og fortsetter:

– Elektronikk, robotikk og programmering er noe jeg har vært interessert i for en god stund nå, men spesifikt hva jeg vil jobbe med er det litt vanskelig å si. Å jobbe med droner eller autonome kjøretøy hadde vært gøy.

For 19-åringen er deltagelsen i fagolympiadene en fordel for karrieren og studiene videre.

– Det er ikke verst å ha det på CV-en, at man er vært med på landslaget i fagkonkurransen. I tillegg er det kunnskapen som kommer med. En av pensumbøkene brukes i tredje semester på kybernetikk og robotikkstudiet på NTNU, så jeg har godt grunnlag hvis jeg vil jobbe med disse fagene senere, forteller han.

Finalen i den internasjonale fysikkolympiaden avholdes 17. til 25. juli, mens finalen i astronomi og astrofysikk er i november, begge to digitalt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen