Nyheter

Sykehjemsansatte fortviler etter beslutning om nedleggelse: – Som lyn fra klar himmel

Ansatte i det snart nedlagte Ammerudhjemmet går en usikker framtid i møte. Kirkens Bymisjon er ikke fornøyd med hvordan saken har blitt håndtert.

Reaksjoner har kommet etter at Oslo kommune for to ukers tid tilbake kunngjorde at Ammerudhjemmet bo- og kultursenter legges ned til nyåret.

Bakgrunnen for nedleggelsen er at Oslo kommune har mange ledige langtidsplasser på sykehjemmene, og at bydelene har varslet at de skal redusere enda flere plassbestillinger.

Ansatte på Ammerudhjemmet vet ikke hva som vil skje med arbeidsplassen deres som følge av dette, og har ikke fått noen garanti for at de får arbeid videre. Til våren mister Groruddalen dem, og et viktig kultursenter for nærmiljøet.

Groruddalens kulturlokale

Birgitte Bjørnstad, kulturleder ved Ammerudhjemmet, forteller at beskjeden om å legge ned kom brått på.

– Det kommer helt som lyn fra klar himmel. Vi fikk ingen forvarsel, og det hadde ikke vært i tankene våre i det hele tatt. Ikke Kirkens Bymisjon, ikke noen av de ansatte, beboerne eller pårørende.

Ammerudhjemmet er i tillegg til å være sykehjem et kulturlokale med tilbud til befolkningen i hele bydelen.

– Det har vært en kulturinstitusjon i 51 år, helt fra da bydelen Grorud ble til. Her er det konserter og forestillinger hver uke, åpen kafé og et basseng som er fullt utleid hele dagen. Hele bydelen benytter seg av dette i tillegg til våre beboere, forteller hun.

Ammerudhjemmet bo- og kultursenter.

I en pressemelding fra Sykehjemsetaten kommer det fram at Oslo kommune har en overkapasitet på mer enn 90 sykehjemsplasser, noe som vil gi ekstra kostnad på over 88 millioner kroner i løpet av et år. Kulturleder Bjørnstad stiller spørsmål ved virkeligheten i dette.

– Det er nok sant, men sannheten kan sees fra mange vinkler. Det er også sant at mange har fått avslag på avslag om sykehjemsplass her, og jeg har møtt flere av dem bare på det ene året jeg har jobbet her. Vi venter i tillegg en eldrebølge om ti år, så det er mange som reagerer på at sykehjemmet legges ned, sier hun.

Ingen jobbgaranti

De 116 medarbeiderne på Ammerudhjemmet har fått beskjed om nedleggelsen, og om at de mister jobben. Men Bjørnstad forteller at ingen i sykehjemmet faktisk vet hva det betyr.

– Det en usikker framtid Ammerudhjemmet går i møte, det er rett før sommerferie, og jeg synes ikke det er en bra håndtering av helsepersonellet som har stått på det siste halvannet året med pandemi, sier hun.

Det er stiftelsen Kirkens Bymisjon som driver sykehjemmet, og som er arbeidsgiver til de ansatte. Fremover skal de, i samarbeid med NAV, støtte dem i få finne ny arbeidsplass. Noen av arbeidsplassene er innad i Kirkens Bymisjon, men også der er det usikkert hvor mange ledige plasser det er. Det er ingen garanti for at de får jobb videre.

Johannes Heggland er assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon, der det nå jobbes med avviklingsforhandlingen i samarbeid med SYE. Han forteller at organisasjonen skulle ønske de heller kunne fortsette å jobbe videre på Ammerud, men at prioriteringen ligger hos de som trenger jobb.

– Det viktigste for oss nå er å støtte ansatte, sørge for at overgangen er så lite dramatisk som mulig både for ansatte og beboere, og bistå ansatte i å få jobb videre etter Ammerudhjemmet, forteller han.

Dagsavisen har vært i kontakt med fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo. I en e-post skriver leder Siri Follerås at de skal jobbe med å bistå dem i veien videre, men at de ikke kan senke skuldrene ennå.

– Vi er selvfølgelig bekymret for våre medlemmer. Mange av de ansatte er over 50 år, en betydelig andel er uten formell kompetanse og det er i dag svært få ledige stillinger i Oslo med stillingsstørrelser som tilsvarer det de ansatte har i dag.

Har forsøkt å bygge nytt

Ammerudhjemmets bygg oppfyller ikke de byggetekniske kravene for et sykehjemsbygg, fordi det mangler tilstrekkelig sprinkelanlegg, rom til alle beboerne og generell slitasje. Derfor ble sykehjemmet valgt til å bli nedlagt.

I løpet av de siste ti årene har Kirkens Bymisjon tre ganger forsøkt å rive ned bygget til sykehjemmet for å bygge et nytt bygg, uten å få grønt lys. Saken ble tatt av sakskartet før bystyret fikk behandle den, fordi kommunen ble bekymret for noen juridiske sider ved selve konkurransen.

– Når vi har holdt på med en byggeplan i ti år og brukt mye penger og ressurser på det, for å så ikke få lov til å bygge og må i stedet legge ned fordi huset er gammelt, setter de oss i en umulig situasjon som ideelle samarbeidspartnere med kommunen på dette sykehjemmet, sier Heggland, som var med i den siste byggeforhandlingen i 2019.

Han er enig med Birgitte Bjørnstad om at nedleggelsen til sykehjemmet er et tap, og ikke bare for sykehjemsbeboerne.

– Ammerudhjemmet er selvsagt viktig for alle som er direkte involvert, men det er òg et viktig sted for nærmiljøet og bydelen. Når sykehjemmet skal legge ned, er det et tap for bydelen, og ikke bare tap av sykehjemsplasser og arbeidsplasser, sier han.

Bruke penger på dem som trenger

Henrik Mevold, direktør for samfunnskontakt i Sykehjemsetaten i Oslo kommune, sier at de må forholde seg til regler om offentlige anskaffelser når de skal vurdere om Kirkens Bymisjon skal kunne bygge et nytt sykehjem.

– Kirkens Bymisjon er avvist i konkurransen om 800 nye ideelle plasser fordi de ikke tilfredsstilte et av de oppsatte kvalifikasjonskravene knyttet til det å bygge nytt sykehjemsbygg på denne tomta. Det er levert en klage som fortsatt er til behandling. Men det er en annen prosess som er helt uavhengig av det som skjer her. Situasjonen nå handler om dagens bygg som er i dårlig byggteknisk tilstand og kontrakten som utløper ved årsskiftet.

Ved inngangen til 2021 hadde Oslo kommune ledige sykehjemsplasser. Informasjonen etaten satt med tilsa at det var nok å avvikle 90 plasser på Silurveien sykehjem i overgangen 2020 til 2021. De er allerede avviklet, Men utover våren innså de at dette ikke var nok.

– Vi satt med over 60 ledige sykehjemsplasser i juni, og bydelene hadde varslet at de skal kjøpe ytterligere 74 færre plasser andre halvår 2021. Da oppstod behovet for å avvikle ytterligere plasser, og da valgte vi bygget som ikke oppfylte kravene, sier Mevold.

På spørsmålet om hvorfor det er ledige sykehjemsplasser, selv om flere har fått avslag om sykehjemsplass på Ammerud, svarer han:

– Der er bydelene i Oslo som fatter beslutningene om sykehjemsplasser. Vi skal tilpasse antall sykehjemsplasser som bydelen trenger. Når bydelene bestiller stadig færre plasser, må vi tilpasse totalvolumet til det som faktisk er i bruk. En plass koster nesten én million kroner, og da er det viktig at plassene man har faktisk blir brukt. Det er av innbyggernes interesse at pengene blir brukt til helsetjenester til pasientene som trenger det, og ikke til sykehjemsplasser som ikke er i bruk.


Mer fra Dagsavisen