Nyheter

MDG-Lan om MDG som regjeringsparti: -Vi har vist hva som skjer når vi setter makt bak klimatiltak

Hun er blitt erstattet som byråd i Oslo. Nå er Lan Marie Berg klar for å markere seg som MDG-er i Stortinget.

– Jeg tror at det vi har vist de siste seks årene i Oslo er en god modell på hvordan det vil se ut å ha MDG i en eventuell regjering. I Oslo har vi vært på vippen, vi har vært byens tredje største parti siden 2015 og vi har vist hvordan og hva som skjer når vi setter makt bak klima- og miljøkravene.

Det sier Lan Marie Berg til Dagsavisen. I etterkant av MDGs sommerpressekonferanse fikk vi snakke med henne om hvordan hun ser for seg MDG ville fungert i en eventuell regjering.

Hun er glad for å ha med seg erfaringene fra Oslo-politikken i bagasjen, men jobber nå fremover mot stortingsvalget, og drømmen om regjeringsmakt.

Sist uke gikk Berg av etter mistillit fra flertallet i bystyret. Det er debattert om Berg sitt mistillitsvedtak kan ha et dårlig utfall for valgkampen. Berg virker veldig rolig og forteller at dette kanskje ikke var måten hun ville forlate Oslo-politikken på, men er glad for at byrådet stilte seg bak henne.

Din partifelle Rasmus Hansson har rykket hardt ut og forsvaret deg gjennom flere kronikker, og i Dagsavisen nylig ba han Rødt om å ta seg en bolle og ikke støtte opp om mistillitsvedtaket til Frp: Hva syntes du om denne debatten?

– Jeg er helt enig med Rasmus Hansson om at vi i MDG kommer til å bruke vår makt på Stortinget til å få igjennom ekte klima- og miljøpolitikk. Og det er også vårt løfte til velgerne. Hvis vi skal drive med sånn mistillitsforslag og sånt så er det fordi regjeringen da ikke leverer.

Kommuneoppslutning

MDG har de siste årene markert seg sterkt i Oslo-politikken. Men nå er det stortingsvalget som er Bergs hovedjobb framover. Aftenpostens nye Oslo-måling viser til at 6,7 prosent ville stemt på MDG ved stortingsvalg, men hele 13,1 prosent ville stemt om det var kommunevalg.

–Hva tenker du kommer til å bli den største forskjellen på MDG som regjeringsparti i forhold til byrådsparti i Oslo?

– Miljøpartiet De Grønne har gjennom Oslo-politikken vist hva som skjer om man setter makt bak klima- og miljøtiltak. Vi i MDG kommer til å bruke vår makt på Stortinget til å få igjennom ekte klima- og miljøpolitikk, sier Berg.

Pisk og gulrot

Lan Marie Berg har tidligere blitt anklaget for å bruke litt for mye pisk og litt lite gulrot i miljøpolitikken sin.

– Jeg er helt uenig. Denne byen er det blitt tilrettelagt for biler i over 50 år og det vi gjør nå er å ta litt mer plass igjen tilbake til menneskene. De aller fleste i byen her går, sykler eller reiser kollektivt, men de må hver dag stampe i kø bak alle bilene. Og det fleste kjører en og en. Eller at man får utrygge sykkelveier fordi det ikke er plass til sykkelveier eller at det blir dårlige luft på grunn av for mye eksos. Derfor mener jeg på mange måter at det som kan sees på som pisk mot biltrafikken er en gulrot for alle oss andre. Da mener jeg at det vekter høyere å ta vare på helsen vår og muligheten til å reise raskt og miljøvennlig. Vi må sørge for at vi tar litt av den plassen tilbake igjen til folket, sier Berg.

Gjennom denne politikken mener Lan Marie Berg at MDG kan endre Norges klima- og miljøpolitikk.

– Da får vi endelig endret den klima- og miljøpolitikken som politikerne tidligere bare snakket om i festtaler, sier hun.
Nyeste fra Dagsavisen.no: