Nyheter

Flere opposisjonspartier støtter mistillit mot Lan Marie Berg

Seks av Oslos sju opposisjonspartier går inn for mistillit mot Lan Marie Berg (MDG). Men det er ennå ikke klart hva avgjørende Rødt vil gå inn for.

Saken er oppdatert

Rødt i Oslo vil mandag kveld ikke si om de støtter mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed lever hun i uvisshet før onsdagens bystyremøte.

– Et stalltips til alle som kontakter meg nå; kos dere med fotball, en bok eller noe annet trivelig. Jeg forstår at dere vil ha svar, men dere får ikke noe svar av meg i kveld, skriver gruppeleder Eivor Evenrud i Rødt på sin Facebook-side.

Rødt opererer til vanlig som byrådets støtteparti i Oslo og avgjør i praksis miljø- og samferdselsbyråd Bergs skjebne. Mistillitsforslaget fra Fremskrittspartiet har støtte fra seks partier med til sammen 27 av 59 representanter. Den eneste måten forslaget kan få flertall i bystyret på, er med støtte fra Rødts fire representanter.

Mandag kveld hadde Rødt gruppemøte, men hva de har kommet fram til er foreløpig ukjent.

Berg risikerer å bli avsatt i forbindelse med en skandale rundt Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Kanskje enda viktigere for opposisjonen i bystyret er det at de ikke ble informert om saken før 20. mai, mens Berg skal ha blitt orientert allerede i februar. Dette har Berg tatt selvkritikk for.

Også Kristelig Folkeparti går inn for mistillit

Sist i rekka av opposisjonspartiene som går inn for mistillit mot MDG-byråden, er Kristelig Folkeparti, skriver NRK.

Høyre bekreftet sitt standpunkt overfor VG sent mandag ettermiddag.

– Vi kommer til å støtte mistillit, med mindre det dukker opp ny informasjon om at byråden har overholdt informasjonsplikten før eller under møtet i Finansutvalget tirsdag klokken 15, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg til avisa.

Tidligere mandag ble det kjent at Venstres bystyregruppe støtter mistillitsforslaget som ble stilt av Fremskrittspartiet. Det skal stemmes over forslaget onsdag.

Frp, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Venstre, Høyre, Senterpartiet og nå altså KrF støtter mistillitsforslaget.

Av bystyrets 59 medlemmer stiller nå partier med til sammen 27 representanter seg bak mistillitsforslaget.