Nyheter

Obos skal bygge 700 nye boliger: – De siste områdene i Nydalen som kan brukes til en stor park

Schibsted Trykk har bestemt seg for å flytte trykkeriet i Nydalen til et annet sted i Oslo-området. Dermed er det duket for om lag 700 nye boliger på Schibsted-tomta, som Obos kjøpte i 2015.

Schibsted satser fortsatt på papir, og i 2023 vil det nye trykkeriet i Oslo-området etter planen stå klart.

– Vi har en leieavtale som går fram til 2025 i Nydalen. Målsettingen er at vi skal være i gang med nytt trykkeri i 2023. Men det er ikke dermed sagt at vi ikke vil ha annen aktivitet i Nydalen fram til leietiden går ut, sier styreleder i Schibsted Trykk, Harald Jacobsen, til Dagsavisen.

43,7 mål

Tomta Schibsted Trykk disponerer i dag, er på 43.7 mål, og har en bygningsmasse på 45.000 kvadratmeter.

– Det er et svært område, sier Jacobsen.

Schibsted Trykk har en leieavtale fram til 2025, men med opsjon på tre ganger fem år, slik at de i utgangspunktet kan være der til 2040.

– Vi har ennå ikke formelt besluttet å ikke benytte opsjonen for forlengelse av leiekontrakten med Obos. Men det sier seg selv at når vi har besluttet å flytte trykkeriet i løpet av en to til treårsperiode vil det neppe være grunnlag for en forlengelse, sier Jacobsen.

Området er i dag regulert til industri, men Obos er allerede i gang med utviklingen av tomten som et fremtidig boligområde.

Vi har ennå ikke formelt besluttet å ikke benytte opsjonen for forlengelse av leiekontrakten med OBOS. Men det sier seg selv at når vi har besluttet å flytte trykkeriet i løpet av en to til tre-årsperiode vil det neppe være grunnlag for en forlengelse.

—  Harald Jacobsen, styreleder i Schibsted trykk.

Nydalen er et av de tettest befolkede områder i Oslo, og beboerne og lokalpolitikerne i bydelene Sagene og Nordre Aker er mer opptatt av å få en stor park enn nye boliger i dette området.

– Sandakerveien 121, med Schibsteds trykkerianlegg, og Avantors ubebygde tomt i Sandakerveien 113–119 («T-bane-tomten») er i dag de siste områdene i Nydalen, som kan brukes til en stor park, sier Peter Kolstad i aksjonsgruppa «Stor park i Nydalen». Han er også styremedlem i sameiet Nydalen Kvarter, som ligger rett over veien for de to tomtene.

Han understreker at Sandakerveien 113–119 har stått ubebygget i mange år og at den tomten alene ville dekket behovet for det bydelsutvalgene i Sagene og Nordre Aker har definert som «stor park» i sine vedtak.

Peter Kolstad.


– En park vil bety mye for beboerne i et tett befolket område. Vi ønsker ikke flere boliger, og frykter flere år med støy, slik vi opplevde for få år siden, forårsaket av Thons utbygging rett nedenfor sameiet vårt, sier Peter Kolstad til Dagsavisen.

Ønsker stor park

Det beboerne ønsker er en stor park, på minst 15 mål.

– Omtrent samme størrelse som Birkelunden, sier Kolstad.

Men de frykter at de blir avspist med et park som er tre ganger mindre.

– I dag er det ingen sosial infrastruktur i Nydalen. Vi har ingen egnede lekeområder for barn, sier leder av aksjonsgruppe «Ja til stor park i Nydalen», Torger Kjeldstad til Dagsavisen.

I dag er det ingen sosial infrastruktur i Nydalen. Vi har ingen egnede lekeområder for barn.

—  Torger Kjeldstad, eder av aksjonsgruppe «Ja til stor park i Nydalen».

I dag er det Avantor, som har utviklet Nydalen, som eier den ubebygde nabotomta til Schibsted Trykk. De ønsker å bygge 3–400 boliger på den 17 mål store tomta, samt sette av 4.5 mål til park.

– En liten park er bedre enn ingenting. men spørsmålet er om denne parken blir for de nye leilighetene som kommer eller for alle de mange tusen som bor i Nydalen? Vi tror ikke det, og da blir en park på 4.5 mål altfor liten, sier han.

Torger Kjeldstad.

De har selv skissert en park på hele området som i dag er ubebygd.

– Bydel Nordre Aker vedtok et høringssvar til tiltaksliste for offentlige rom, TOR Nydalen, at park er det viktigste i Nydalen, og at det må komme før andre ting, sier Kjeldstad.

Visste ikke

Obos visste ikke at Schibsted Trykk har bestemt seg for å flytte ut senest i 2025, når Dagsavisen forteller om planene til trykkeriet.

– Men dette gir oss muligheter, sier utviklingssjef i Obos. Nydalen er et attraktivt område, nær kollektivtransport. Noe som også er bra av klimahensyn, da det gir mindre behov for bil. Bra for klimaet er også gjenbruk av hallene i stedet for å rive, Anders Skauge til Dagsavisen.

I utgangspunktet hadde vi tenkt 1.100 leiligheter, noe som nå er nedskalert til ca. 700. Vi mister en del utbyggingsareal på grunn av planene om park.

—  Anders Skauge, utviklingssjef i Obos.

– I utgangspunktet hadde vi tenkt 1.100 leiligheter, noe som nå er nedskalert til ca. 700. Vi mister en del utbyggingsareal på grunn av planene om park, sier han.

I de første planene var det også lagt opp til å rive de to store pressehallene.

– Selv om de er bygget så sent som i 1997, så er de på Byantikvarens «Gule liste», som eksempler på den tidens industribygg, sier Skauge.

Utviklingssjef i Obos, Abders Skauge.

Obos ser for seg bygg i varierende høyde, med gode gårdsrom, og har en innendørs aktivitetspark på to tusen kvadratmeter i pressehallene med i planene.

– Møteplasser for barn og unge er noe som gjennomført medvirkning har vist er sterkt etterspurt, og dette vil bli en flott ressurs for Nydalen. Aktivitetsarealene inne i trykkerihallene vil sammen med parken fungere som viktige og attraktive møteplasser for eksisterende og fremtidige beboere, og danne et sosialt og flerfunksjonelt tilbud sentralt i Nydalen. Hva dette tilbudet konkret skal bestå av ser vi fram til å definere i samarbeid med blant andre bydelen og naboene, sier Skauge.

Kommunale krav

Etter overordnede kommunale krav, er det lagt opp til at det er behov for en park på fem mål i området.

De store gavleveggene av glass vil bli et blikkfang ut mot parken.

– Men parken blir nok vesentlig større enn det. Jeg har for Obos gjennom vinteren jobbet med parkplanene sammen med Plan og bygningsetaten (PBE), Bymiljøetaten (BYM), Avantor og Eiendoms og byfornyelsesetaten (EBY). Gruppen har jobbet med planene ut ifra en bestilling fra byrådsavdelingen, sier Skauge. Og bestillingen fra byrådsavdelingen er klar; det ønskes en park som skal være gjennomførbar, noe som også innebærer at det også må legges til rette for mange boliger, sier utviklingssjefen i Obos.














































Mer fra Dagsavisen