Nyheter

Skuffet over NRK-flytting: – Jeg hadde håpet på Økern, og mener det valget hadde vært viktigere for byutviklingen

Flere er skuffet over at NRK ikke valgte Økern, men gikk for Ensjø som plassering for nytt hovedkvarter.

Det har vært stille lenge, men tirsdag klokka 10 slapp NRK nyheten: Nå har de endelig valgt lokasjon for sitt nye hovedkvarter. Nå har NRK bestemt seg, og landet på en tomt nederst i Ensjøveien, rett før bruen hvor togene på Gjøvikbanen går. Her har de inngått en avtale om å kjøpe Ensjøveien 3,5 og 7 for 800 millioner kroner.

Siden det ble kjent at NRK ønsket å flytte fra dagens hovedkvarter på Marienlyst har debatten om ulike lokasjoner rast. Forslagene har vært mange. I april 2018 lanserte SVs Kari Elisabeth Kaski Økern som et nytt hovedkvarter for NRK. Også Oslo-byrådet har tilbudt NRK tomt på Økern.

– Økern skal utvikles, og i dette området er det plass til NRK. De har selv signalisert at de ikke trenger like mye plass i framtida, som de har på Marienlyst i dag. Økern er sentrumsnært, og det har gode kollektivmuligheter. Jeg tror at å flytte NRK hit vil være bra for NRK, bra for Groruddalen og det vil generere arbeidsplasser til hele området, sa Kaski til Dagsavisen da hun foreslo lokasjonen.

Byutviklingen

– Jeg hadde håpet på Økern, og mener det valget hadde vært viktigere for byutviklingen, og NRK ville ved et slikt valgt vist et større samfunnsansvar, sier hun om NRKs valg.

Men hun er først og fremst glad for at de blir i byen. NRK har nemlig undersøkt områder både i og utenfor Oslo.

– Og så er jeg glad for at de ikke valgte Tøyen, som også har vært et alternativ. Det Tøyen ikke trenger er enda mer fortetning, men mer plass til aktiviteter, sier Kaski.

– Jeg hadde håpet på Økern, og mener det valget hadde vært viktigere for byutviklingen, og NRK ville ved et slikt valgt vist et større samfunnsansvar,

—  Kari Elisabeth Kaski (SV)

– Så at de velger å etablere seg i et allerede etablert industriområde på Ensjø er i så måte positivt. Så er det opp til politikere og NRK å sørge for at det forankres godt i lokalmiljøet, og at det får gode ringvirkninger, sier hun.

Kollektivtransport

Ensjøveien 3–7 ligger sentralt med henhold til kollektivtransport, og det er kun fire minutters gange fra Ensjø T-banestasjon. Dette er viktig, mener Kaski.

– Vi kan ikke ha mer biltrafikk i området, og det er viktig at det legges opp til sykkel, gange og kollektivtransport, og at parkeringsplassene holdes på et minimum, sier Kaski.

Det gamle NRK-området på Marienlyst ble i 2020 solgt til Ferd Eiendom for en sum som ble anslått til minimum 3.75 milliarder kroner.

Det er også Ferd Eiendom og Axer Eiendom som eier tomten NRK tirsdag kjøpte.

– Når det gjelder Marienlyst-området er det viktig at bystyret har en hånd på rattet, og ikke alene overlater til kommersielle krefter hvordan området skal utvikles, sier hun.

Skuffet

Prosjektdirektør i Økern Sentrum, Thomas Holth er skuffet over at NRK ikke valgte Økern.

– Vi har lenge hatt en god dialog med NRK, både på styre og lederplan, og vi trodde på Økern som nytt NRK hovedkvarter. Vi mener at vi har kommet med sterke innspill, også sett med NRKs øyne, og mener at Økern har mange flere kvaliteter enn det Ensjø har. Når det er sagt så er vi glad for at de valgte Ensjø og en plassering i Hovinbyen. Det er vi utelukkende positive til, sier Holth til Dagsavisen.

Thomas Holth i Økern Sentrum (Steen & Strøm)

Målet er fortsatt at Økern skal bli et naturlig bysentrum for Groruddalens over 150.000 innbyggere.

– Høyblokka vil bli stående, mens kjøpesenteret rundt vil bli revet. Her vil det komme et sentraltorg som er like stort som Youngstorget, sier Holth.


Fornøyd sjef

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er storfornøyd med at det blir Ensjø som neste stoppested for NRK.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (til venstre) NRKs styreleder Birger Magnus, kulturminister Abid Raja og byrådsleder Raymond Johansen før pressemøtet om flyttingen av NRKs hovedkontor fra Marienlyst til Ensjø.

– Vi er veldig godt fornøyd med å ha inngått en avtale om kjøp av disse tre tomtene. Dette er en veldig god plassering med tanke på å utvikle NRK, sier Eriksen til Dagsavisen.

– Det har vært mange planer og tanker om hvor vi burde etablere oss. Men ikke alle steder har vi blitt tilbudt en tomt. Men her hadde vi en tomt som var mulig å kjøpe, sier han.

Ensjø er et område som trenger noe annet enn boliger. Det ligger mer sentralt til med flere buss og T-banelinjer enn Økern, og og det ligger i et mer ferdig område enn Økern.

—  Thor Gjermund Eriksen, kringkastningssjef

– Ensjø er et område som trenger noe annet enn boliger. Det ligger mer sentralt til med flere buss og T-banelinjer enn Økern, og det ligger i et mer ferdig område enn Økern. Jeg tror dette vil få positive ringvirkninger for andre enn oss, og vil utvikle flere servicetilbud. Det ligger også godt til rette for andre bedrifter som vil etablere seg der. Samtidig vil NRK bli et positivt tilskudd til området med arbeidsplasser, nyhetsproduksjon, kultur og underholdning hele åre sier han videre.

Med et par-tre år til regulering og prosjektering, samt det samme til bygging, er det lenge til bygget står klart.

– Det går fort en seks-sju år. Vi ser for oss et bygg på 55-60.000 kvadratmeter, noe denne tomten er egnet til. Men å anslå kostnader har vært umulig før tomten var kjøpt, sier Eriksen.

Nå starter arbeidet med planer og prosesser.

– Vi opplever at det er tverrpolitisk enighet etter kjøpet om at dette er bra. Noe som lover godt for reguleringsplanene, sier Eriksen.

Forståelse for valget

Byråd for byutvikling, Rasmus Reinvang (MDG) er glad for at NRK valgte Oslo øst.

– Vi har tilbudt tomt og håpet på Økern, men er glad for at de valgte Ensjø og Oslo øst, selv om vi kanskje helst hadde sett at de flyttet litt mer østover. Men det er NRK som bestemmer hvor de vil være og kjenner sine behov best, noe vi har full forståelse for. NRK vil løfte den nye boligbyen Ensjø og hele Oslo øst. Jeg tror det er en god løsning for Oslo det som er bestemt, sier Rasmus Reinvang til Dagsavisen.

Byråd for byutvikling, Rasmus Reinvang (MDG)

Selv om NRK vraket Økern, er det fortsatt store planer for området..

– Vi tenker fortsatt at Økern skal bli det nye Majorstuen. Det vil komme et nytt planforslag for nye Økern sentrum om ikke så lenge, og man er ikke avhengig av NRK for å skape et levende bysentrum der. Vi ønsker også å gjenåpne Hovinbekken gjennom området, og kommunen har en stor tomt på Økern Torg hvor det planlegges boliger og en stor park. Nå ble det kjent i dag at NRK valgte Ensjø, så vi har naturligvis ikke rukket å tenke så mye på hva som skal skje videre på tomta sør for Økern Torg, som vi tilbød. Men vi vil finne gode løsninger. Det skal skje utrolig mye bra både på Ensjø og på Økern i årene som kommer, sier Reinvang.

Viktig for Oslo

Leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen mener det er viktig for Oslo at NRK valgte å bli innenfor bygrensen.

– Det er det viktigste for oss, sier Jacobsen til Dagsavisen.

Leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen er glad for at NRK blir i Oslo.

– Vi har pekt på Tøyen som et alternativ, men de har også fått tilbud om tomter på Fornebu og Lillestrøm, sier han.

Han tror at NRKs valg om å bygge på Ensjø vil få store ringvirkninger.

Det er nå arbeidet med de politiske prosessene starter. Jeg vil nok regne med at det vil ta et par-tre år å få reguleringsplanen på plass og før bygging kan starte.

—  Frode Jacobsen, leder av Oslo Ap.

– Dette vil slå positivt ut for hele området, både Tøyen og Ensjø. Ensjø er på god vei til å bli forandret fra en bilby til et boligområde. Det som også er viktig er at vi kan få næringsvirksomhet i skjæringsområdet til det NRK tilbyr som vil etablere seg i området, sier Jacobsen.

Positivt for Ensjø

Ensjø er et område som har gjennomgått mye utbygging de siste årene, og i beboeres kamp for flere grøntområder er blitt en stor sak, som Dagsavisen har omtalt en rekke ganger. Ensjø-ildsjel Ove Bengt Berg, som følger utviklingen i området nøye, er positiv til NRKs inntreden.

– Hva dette betyr for NRK, Oslo og landet for øvrig skal jeg ikke ha noen formening om. Men for Ensjø er dette positivt, sier styremedlem i Elipsen borettslag på Ensjø, Ove Bengt Berg til Dagsavisen.

Han har i flere år vært en talsmann for Ensjøbeboerne, og særlig jobbet for å få de grøntområdene de er blitt lovet, men ennå ikke fått.

– Kan tenkes at dette også vil få fart på byggingen av de parkdagene vi er blitt lovet siden reguleringsplanen ble vedtatt for mange år siden, sier han.

Ordførerjubel

Ordfører Marianne Borgen (SV) jubler over NRKs valg av tomt.

NRK er en viktig kultur- og medieinstitusjon som kan bidra til byutviklingen av hele Ensjø området og bydel Gamle Oslo,

—  Marianne Borgen, ordfører

– Dette er veldig gode nyheter. Jeg er glad for at NRK har funnet en tomt i Oslo, som er tilpasset deres behov. NRK er en viktig kultur- og medieinstitusjon som kan bidra til byutviklingen av hele Ensjø området og bydel Gamle Oslo, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

SV-ordfører Marianne Borgen er fornøyd med NRKs valg av Ensjø som nytt hovedkvarter.

– Beliggenheten er god. Ensjø er sentrumsnært, ligger sentralt til mellom Ensjø og Tøyen T-banestasjon og lett tilgjengelig med sykkel og gange. Når vi skal legge en så stor arbeidsplass såpass sentralt i Oslo er det viktig å være tilknyttet kollektivnettet. Jeg håper vi også kan få bygget en videregående skole i tilknytning til NRK, gjerne med media-, kommunikasjon- og kulturlinjer. Jeg er også veldig glad for at vi fikk stanset planen om å bygge NRK i Tøyenparken. Vi må beholde de verdifulle grøntarealene vi har. Særlig er dette viktig for innbyggerne i indre Oslo øst som bor veldig tett fra før. NRKs tomtevalg synes jeg er veldig godt og vil ha positiv betydning for hele byen, sier ordfører Marianne Borgen.
Mer fra Dagsavisen