Nyheter

Ber stortingspolitikere ligge unna krangelen om ny politistasjon i Oslo

Høyres fraksjonsleder i Helse- og sosialutvalget i bystyret, James Stove Lorentzen, mener det er feil av Stortinget å blande seg inn i hvor en ny politistasjon i skal plasseres. – Politiet vet best selv, sier han.

I slutten av februar ble det kjent at politiet vil samle Stovner og Manglerud politistasjon i en stor enhet på Kjelsrud.

Bakgrunnen for at politiet ønsker den nye stasjonen, er at kontraktene for Stovner og Manglerud politistasjoner utløper ved utgangen av 2023. Enhet øst strekker seg fra Stovner i nord til Holmlia i sør, utenfor ring 3.

– Det har hittil vært ansett som uhensiktsmessig at Stortinget har oppfatninger om politistasjoner, til nå. Jeg sitter igjen med et inntrykk av en opposisjon som lar seg styre av enkelte partiers Oslo-representanter som har et sterkt markeringsbehov, sier James Stove Lorentzen til Dagsavisen.

Politiposter

SVs Petter Eide mener at regjeringens planer om en sammenslåing av politistasjonene på Kjelsrud i Oslo, er et brudd på Stortingets vedtak fra 11. desember i fjor, hvor det blant annet står at:

  • Stortinget ber regjeringen om en helhetlig og langsiktig plan som innebærer kontinuerlig tilstedeværelse av politi med utgangspunkt i politistasjoner eller politiposter i de ytre bydeler i Oslo.
Politistasjon skal etableres på Alna. Pressevisning.

Som Dagsavisen skrev tidlig i mars, leverte derfor Eide og SV på vegne av Ap, Sp og Frp, et forslag, hvor de igjen vil vedta at det ikke skal kun bygges en felles politistasjon i Oslo, samtidig som stasjonene på Stovner og Manglerud nedlegges. Kjelsrud må komme i tillegg til lokale løsninger.

Det er svært uheldig å overkjøre politiets ledelse, deres mulighet til å levere best mulig tjenester blir undergravet når tilfeldige lokale politikere finner det for godt å overstyre.

—  James Stove Lorentzen (H)

Stortingsflertallet vil ha politiposter i enkelte bydeler som plaster på såret, men Justisdepartementet vil ikke pålegge politiet noe.

James Stove Lorentzen mener dette er feil av Stortinget å blande seg inn.

– Det er prinsipielt uheldig at et flertall på Stortinget forsøker å overstyre den lokale politiledelsen. De bør lytte til dem som har ansvaret, nemlig politiet. Det er svært uheldig å overkjøre politiets ledelse, deres mulighet til å levere best mulig tjenester blir undergravet når tilfeldige lokale politikere finner det for godt å overstyre, sier Stove Lorentzen.

Motstanden mot nedleggelse av de to politistasjonene på Stovner og Manglerud har vært stor, og nyheten kom derfor som et sjokk på mange.

Argumentene mot nedleggelser er blant annet at politiet må være synlig der folk bor, og særlig i bydeler med store utfordringer.

Tiltro

Stove Lorentzen mener det er et godt prinsipp å gi vide operative fullmakter til dem som har ansvaret for å organisere det daglige arbeidet og som skal levere resultater og nå de målene politikerne setter.

– Vi har tiltro til at politiet vet best hvordan de skal organisere sin virksomhet i Oslo. Politiets innsats i Oslo er ikke en funksjon av antall politistasjoner, men hvordan politier organiserer virksomheten sin innad i enhet øst. I oktober skrev politiet om sine planer som inkluderer en dialog med enkelte bydeler for å opprette «bydelslokasjoner» for å komme tettere på innbyggerne. Politimester Beate Gangås har uttalt at politiet er opptatt av nærhet til innbyggerne. Derfor satser de videre på nærpoliti og kriminalitetsforebygging. Jeg oppfatter at politiet ønsker å være tydelig til stede i alle bydelene. Det er det all grunn til å tro at hun vil levere, sier James Stove Lorentzen

– Vi vil oppfordre lokalpolitikerne i bydelene til å bruke tiden på dialog og samarbeid med politiet for å finne fram til gode lokalt tilpassa løsninger, avslutter Høyre-politikeren.


Mer fra Dagsavisen