Nyheter

Molde-ordføreren letter på sløret om kontakt med Erna Solbergs spinndoktor

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) sier han hadde fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter med statssekretær Peder W. Egseth (H) lørdag og søndag.

Av Johan Falnes

I et notat beskriver ordføreren i detalj hvilken kontakt han hadde med Egseth før og etter at han ble intervjuet av VG om smittesituasjonen i Oslo.

Egseth er statssekretær ved Statsministerens kontor og betraktes som en av de viktigste «spinndoktorene» til statsminister Erna Solberg (H).

Den første kontakten skjedde lørdag noen timer før intervjuet med VG.

Det var da Dahl som kontaktet Egseth.

– Samtalen varte i 4 minutter, og jeg ba om hjelp til å komme i kontakt med noen fra riksmediene, skriver Dahl.

Les også: Molde-ordføreren fyrer løs mot Oslo-byrådets smittehåndtering

Innsynsbegjæring

Det ble også utvekslet SMS-er, og Dahl snakket med Egseth ytterligere tre ganger søndag, etter at intervjuet var blitt publisert.

De fire telefonsamtalene hadde en samlet varighet på 28 minutter, opplyser Dahl.

Søndag hadde Dahl i tillegg to telefonsamtaler med statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Også disse samtalene fant sted etter at VG-intervjuet var publisert.

Notatet kommer som ordførerens personlige svar på en innsynsbegjæring fra NTB. Dahl understreker at SMS-ene i saken må anses som politikerpost.

– Dette er et personlig politisk initiativ. Det er derfor ikke opprettet en sak på dette i Molde kommune. Undertegnede kan derfor ikke se at det eksisterer materiale som er arkivverdig. Jeg velger likevel å gi en nokså detaljert tidslinje på aktiviteten, skriver Dahl.

Egseth har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

Les også: – Vil Erna Solberg beklage at Statsministerens kontor har bidratt til å plante dette angrepet i mediene?

Kraftige reaksjoner

Det var NRK som var først ute med opplysningen om at Dahl hadde fått hjelp av Egseth til å komme i kontakt med VG.

Molde-ordføreren har gjennom helgen høstet storm for utspillet, der han retter krass kritikk mot byrådet i Oslo for koronahåndteringen.

– Jeg er lite imponert over hva Oslo har fått til. I det ene øyeblikket skriker de etter flere forskrifter fra regjeringen og i det andre etter mer frihet. Det er dårlig lederskap, etter min mening, sa Dahl i intervjuet med VG.

I intervjuet spurte han også om det er byrådet i Oslo som «ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig, eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene».

I et intervju senere søndag fikk Dahl direkte spørsmål fra NTB om hvorvidt han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet i VG før han kom med det. Det benektet han.

– Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl i intervjuet med NTB.

Kommentar: «Molde er 'the asshole of the world'»

Et unødvendig sidespor

Kritikken mot utspillet vokste kraftig igjennom dagen søndag, og mandag krevde Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at statsministeren måtte komme på banen.

Senere mandag la Solberg ut et innlegg på Facebook der hun distanserte seg fra Dahl:

– Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre, er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor, skrev hun.

Les også: Statsministeren kritiserer Molde-ordføreren

Benekter kjennskap til saken

Bare timer senere ble det kjent at Solbergs egen statssekretær hadde hjulpet Dahl med å komme i kontakt med VG. Men statsministeren nekter for at hun kjente til dette.

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag, sier Solberg i et skriftlig svar formidlet av statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Der gjentar hun at «utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen».

– Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær, heter det i uttalelsen fra statsministeren.

Støre reagerer

Ap-leder Jonas Gahr Støre krever nå å få vite hva som skjedde da Molde-ordføreren kom med korona-kritikk av Oslo og ber statsministeren bidra til å få det fram.

– Dette er trist, skriver Støre til Avisa Oslo og Dagbladet om Molde-ordfører Dahls telefonsamtaler med statssekretær Egseth ved Statsministerens kontor.

– I en situasjon der landet er i krise, 200.000 mangler jobb og veldig mange mennesker sliter, er det svært uheldig at SMK bidrar til å sette folk opp mot hverandre. Sannheten om hvordan angrepet på Oslo kom i stand, må fram, og jeg forventer at statsministeren bidrar til det, fortsetter Ap-lederen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: