Nyheter

FHI: Engelsk virusvariant utgjør nå trolig 50–70 prosent av alle tilfeller i Oslo

Den engelske virusvarianten står nå trolig for 50–70 prosent av smitten i Oslo og i overkant av 50 prosent i Viken.

Det viser nye analyser fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned. Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en pressemelding.

Les også: Rekordsmitte i Oslo: – Slik situasjonen er nå, ser ikke byrådet noen annen utvei

Stor økning

FHI har analysert 72 prosent av alle positive prøver i Oslo i tidsrommet fra 20. januar til 23. februar. Bare i denne perioden beregnes det at den engelske mutasjonen har økt fra rundt 8 prosent av tilfellene til rundt 50 prosent av tilfellene.

– Det er tydelig at den engelske varianten nå er den dominerende varianten i Oslo og Viken, og vi estimerer at den utgjør mellom 50 og 70 prosent av alle tilfellene av koronavirus i Oslo, sier Camilla Stoltenberg.

I Viken anslås i overkant av 50 prosent å være engelsk variant.

Møte om tiltak

Kommuner i Oslo-området skal lørdag ettermiddag ha et møte med statsforvalteren i Oslo og Viken om forsterkede smitteverntiltak.

Møtet begynner klokka 14, får NTB opplyst.

Det skal ikke tas beslutninger i møtet, men tema er behovet for forsterkede smitteverntiltak i Oslo-området som følge av den kraftige smitteøkningen de siste dagene.

Fredag ble det registrert 245 nye smittede i Oslo, det høyeste antallet på én dag siden pandemiens start.

Saken oppdateres

Mer fra Dagsavisen