Nyheter

Pandemistengt skole, og fem barn på tre rom og kjøkken? – Det har til tider vært kaotisk

Etter mange måneder med hjemmeskole på tre rom og kjøkken takker fembarnsmoren Kin Abdi for at det finnes noe som heter Oslohjelpa.

Kin Abdi, som bor på Torshov har fem barn, hvorav fire går på skolen. Dagsavisen treffer henne sammen med Zahra Hassan og Hibo Sharif, samme med Cathrin Dahl-Johansen og Rama Jama fra Oslohjelpa Sagene.

– Vi har en sekstenåring, en trettenåring, en ellveåring og en tiåring som har kjempet om nettet hjemme hos oss. sier Kin Abdi, som i tillegg har en attpåklatt på to og ett halvt år.

– Guttene deler rom og jentene deler, men alle vil jo helst ha et sted for deg selv der de kan sitte og konsentrere seg i fred om skolearbeidet. Isteden har det nærmest blitt en kamp om både skjermtid og nettkapasitet, forteller hun.

Kin Abdi

Kin Abdi trengte hjelp da eldstemann skulle ha hjemmeskole. Foto: Mina Ræge

Tøft for barnefamilier

– Det er ekstra tøft for barnerike familier, sier Hibo Sharif.

– Selv har jeg bare to, en syvendeklassing og en som går i barnehagen, så skolearbeid kunne eldstemann gjøre på rommet sitt. Men at alt har vært stengt har selvfølgelig gjort livet mer komplisert, sier Hibo Sharif, som kom tilbake til Norge i oktober i fjor etter å ha vært tilbake i Somalia i to år.

– Da jeg kom tilbake var stengt. Hadde det ikke vært for Oslohjelpa da, hadde jeg ikke visst hvordan vi skulle organisere oss med skolearbeid og alt annet praktisk, sier hun.

Hibo

Hibo Sharif kom til et nedstengt Norge. Foto: Mina Ræge

Trenger ikke henvisning

Oslohjelpa er et lavterskeltilbud for barnefamilier der de kan får rask hjelp når de har behov for det uten henvisninger fra lege.

– Det er veldig mye som er bra i velferdsstaten Norge, men det er en utfordring at hjelpen kan være veldig oppsplittet og utilgjengelig, noe som kan føre til at mange ikke får hjelp før det har gått ordentlig galt. Selv da kan det være vanskelig å få hjelp for mange, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap (SV).

– Mange av helpetilbudene, både statlige og kommunale, med noen unntak som helsestasjonene og Ung Arena for ungdom, er avhengig av at du kvalifiserer til det for å få hjelp. Kanskje trenger du en diagnose eller et vedtak. Det kan gjøre at problemene utvikler seg for lenge. Vi ønsker å være der før det smeller. Støtte familiene og de ansatte i barnehager og skoler, så de kan få nødvendig hjelp og støtte, uten masse skjemaer og byråkrati, sier Thorkildsen.

Oslohjelpa ble til etter modell fra den velfungerende Stangehjelpa i Hedmark.

– Det er et lavterskeltilbud i de forskjellige bydelene der barnefamilier kan få hjelp uten å være syke eller ha henvisning fra fastlegen sin, sier Thorkildsen.

Les også: «Det skal ikke mer enn litt hoste til – så kommer en ufaglært vikar på 21 år inn»

Kjenner utfordringene

Enhetsleder Cathrin Dahl-Johansen og Rama Jama fra Oslohjelpa i bydel Sagene vet at utfordringene kan være mange når mennesker møter systemer.

– Det vi jobber med er forståelse av situasjonene folk står i, og forståelse mellom folk og system slik at man får den hjelpen man faktisk har behov for. Om man ikke skjønner essensen i de utfordringene folk har er det lett å få feil hjelp eller tiltak, så eskalerer problemene og man blir frustrert, sier Cathrin Dahl-Johansen.

Familieveileder Rama Jama står på for å hjelpe folk i bydelen til å finne fram i virvaret av kontorer og tjenester.

– Gjennom pandemien, når alt har vært stengt har vi brukt sosiale medier til å kommunisere, som for eksempel om Hibo får et brev hun ikke forstår, kan hun ta et bilde av det og sende det til oss. Og så kan jeg lese og oversette for henne og eventuelt også hjelpe henne å følge opp det som står der hvis hun gir meg fullmakt, forklarer hun.

Les også: Seksbarnsmoren ble kastet ut. Nå kjemper hun en kamp mot Nav om hvor familien skal bo

Mistet nettet

For Zahra Hassan som er mamma til fire er det en lykke at to av ungene er voksne og ute av redet. Gjennom koronakrisen er det kun er to igjen som bor hjemme, og for dem har utfordringen vært både nettilgang og det å opprettholde normale rutiner.

– Ungdom liker å sove og å sove lenge på morgenen. Når det er hjemmeskole så syns de at de kan sove litt lenger, bare det å få dem opp om morgenen har jo vært en liten kamp i seg selv, sier Zahra Hassan.

Med en en niendeklassing og en på videregående har nettkapasiteten vært den største utfordringen.

– Ja, kapasiteten var så dårlig at jeg måtte bestille raskere nett. En uke var nettet også helt nede, og i tillegg var biblioteket stengt. Da fikk jeg panikk, ungene får jo fravær om de uteblir fra Teams, sier Zahra Hassan.

Zahra

Zahra trengte kjappere nett da barna skulle ha hjemmeskole. Foto: Mina Ræge

Ble med til skolen

Oslohjelpa har vært tilgjengelig gjennom hele pandemien.

– Vi er også blitt beordret på hjemmekontor, men vi har prøvd å tilpasse oss reglene og å møte folk ut, gå på tur, følge folk til andre tjenester, og være så mye tilstede så mye det går an med maske og avstand. Vi har bestrebet oss på ikke å bli borte, ikke lukke døra men være tilgjengelig, sier Catrin.

Da Kin Abdis 15-åring slo seg vrang i fjor for eksempel, ble de med henne til skolen og barnevernet.

– Han ville bare ligge og sove, nektet gå på skolen og ville være sent ute om kvelden, sånt typisk ungdom gjør når de driver og finner ut av hvem de er. Uten Oslohjelpa hadde jeg aldri klart å takle den frustrasjonen og usikkerheten det førte med seg. Ikke bare forstod og anerkjente de den situasjonen jeg stod i, de ble også med meg til skolen og barnevernet slik at jeg følte meg mer trygg på å få den hjelpen jeg faktisk trengte, sier Kin Abdi.Isolasjon

Flere småbarnsmødre kjenner på ensomheten i pandemien når man nærmest er «stengt inne» i leiligheten med mange barn. Å gå en tur med en annen person og ha en god samtale kan være det som skal til for å lette på humøret.

– Mange av de som kontakter oss har tilhørighet til et annet land og trøster seg med en årlig tur til opprinnelseslandet, sier Rama Jama. De tre damene er enige.

– Jeg savner å møte folk, samles til fester og hyggelig samvær sånn som vi pleier under normale forhold, sier Zahra Hassan.

– Når det behovet melder seg ringer jeg til Rama, sier Hibo Sharif.

Les også: Må vente tre ganger lengre på nødvendig oppholdskort

Mer fra Dagsavisen