Nyheter

Beboere ble lovet leie-til-eie. Nå frykter de at det aldri vil skje

I bystyret 9. desember sa byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) at han ville følge bystyrets vedtak om et pilotprosjekt for beboerne i Maridalsveien 128. Nå frykter beboerne at drømmen faller i grus.

Siden 2016 har beboerne i Maridalsveien 128 kjempet for å kjøpe leilighetene de bor i på forkjøpsrett. Men da de ikke greide å stille bankgaranti, ble eiendommen kjøpt av andre. Dagsavisen har omtalt beboernes situasjon tidligere, da de i flere år har levd med faren for å måtte flytte.

Les også: 20 beboere kjemper en kamp mot byrådet

Vedtak

Nå setter de sin lit til at byrådet følger opp et bystyrevedtak fra desember 2020 om at beboerne i Maridalsveien skal bli del av et pilotprosjekt, «leie-til-eie», det vil si en andel av utleien går til å gradvis kjøpe seg inn i boligen.

Men noen nærmere avklaring fra byrådet, lar vente på seg.

– Vi er nå inne i vårt femte år med en svært krevende og usikker bosituasjon. 26. februar 2020 gikk første vedtak om at vi skulle bli en pilot igjennom i bystyret. Nytt vedtak gikk igjennom 9. desember 2020. Fortsatt har vi ikke fått noen bekreftelse fra byrådet om at vi faktisk skal bli en pilot i bydel Sagene, sier Hanne Kjerstin Bustnes til Dagsavisen. Hun er talsperson for de 22 beboerne i Maridalsveien 128.

Da Dagsavisen omtalte saken før jul svarte byråd Arild Hermstad (MDG) at beboernes behov var under kartlegging. Dette er nå gjort, forteller Bustnes.

Les også: Forsker om kommunale boliger: Dette er problemet

Maridalsveien 18. Foto: Hanne Kjerstin Bustnes.

Les også: Oslo-ordfører vil ha gjennomgang av regelverket for kommunale boliger

Tærer på beboerne

– Dette tærer selvfølgelig på en sliten beboergruppe. Vi opplever at bydelen gjennom sine ytterligere kartlegginger av gruppen sammen med byrådets taushet forsøker å slite oss ut. Samtlige 22 beboere ønsker å være med videre i en pilot. Vi kommer til å stå samlet helt til vi er i mål i denne saken, sier hun videre.

– Det føles nesten som om byrådet trenerer saken for å få oss til å gi opp, sier Hanne Kjerstin Bustnes oppgitt.

Noe Arild Hermstad avviser.

– Dette er ikke trenering, men at ting tar tid, skriver byutviklingsbyråd Arild Hermstad  i en epost til Dagsavisen.

Han legger til at det aldri har vært meningen at det skal prøves ut piloter på adressen Maridalsveien 128. Men at de som bor der skal prioriteres i et pilotprosjekt, og at hvilke adresser ennå ikke er avklart enda.

– Jeg har forståelse for beboernes utålmodighet. Når kommunen skal gjennomføre pilotprosjekter for en såkalt tredje boligsektor, så trenger vi å ha oversikt over like mulige løsninger, økonomiske implikasjoner av ulike muligheter, samt klarhet i regelverk bl.a. med hensyn til å unngå urimelig eller ulovlig forskjellsbehandling. Dette tar dessverre noe tid. Jeg er selv utålmodig etter å få pilotprosjekter iverksatt, noe som er byrådets politikk, så i ønsket om raskest mulig framdrift er vi helt på linje, sier han.

Les også: Tragedien på Tøyen

Startlån

Gruppa på 22 begynner å miste tålmodigheten, og Hanne Kjerstin Bustnes frykter at gruppa blir splittet om det nå ikke skjer noe konkret.

– Noen få av oss kvalifiserer til startlån, et knippe til kommunale boliger. Resten av oss kan lett falle utenfor disse to kategoriene og bli tvunget til å leie videre til priser vi ikke helt tør å tenke på. Min frykt er at det ikke er noen plan for de som hverken kvalifiserer til startlån eller kommunal bolig. Vi er en sammensatt gruppe med mennesker med helt forskjellig bakgrunn, noe som gjør oss til en spennende gruppe for å prøve ut et pilotprosjekt for leie til eie, sier hun.

Les også: Seksbarnsmoren ble kastet ut. Nå kjemper hun en kamp mot Nav om hvor familien skal bo

Spørretime

Leie-til-eie er et av tiltakene som byrådet har pekt på i veien mot en tredje boligsektor. I 2019 kom byrådets plan for en ny boligpolitikk, der dette var tema. Da Dagsavisen fulgte opp denne planen i høst var status at byrådet jobbet med en kvalitetssikring av en utredning om etablererboliger, og byråd Arild Hermstad håper at de første beboere skulle kan kunne flytte inn i et pilotprosjekt i 2023. Han lovet også 1.000 nye boliger innen tredje boligsektor.

Les også: Slik skal de gjenreise den sosiale boligpolitikken (+)

Venstres Odd Einar Dørum tok opp Maridalsveien 128 i bystyret spørretime sist onsdag for å følge opp bystyrets vedtak om et pilotprosjekt for leie til eie i bydel Sagene.

Da svarte byråd Arild Hermstad (MDG) at det ikke var noe nytt siden forrige notat om dette, men at de jobbet med saken.

Odd Einar Dørum (V). Foto: Fredrik Bjerknes

– Jeg spurte så et enkelt oppfølgingsspørsmål, om Hermstad og hans byrådsavdeling ville følge opp bystyrets vedtak fra 9. desember Og det svarte han klart ja på, sier Dørum til Dagsavisen.

– Jeg mener dette er et forpliktende svar. Men jeg venter spent på notatet om prosjektet som vi var lovet innen 1. februar, og ennå ikke har sett noe til. Det jeg etterlyser fra Hermstad er et klart tidsaspekt, og hva som skjer videre med dette, sier Dørum.

Heller ikke Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg er veldig imponert over fremdriften.

###

Anne Haabeth Rygg. Foto; Amanda Iversen Orlich

– Jeg er skuffet over Hermstads skriftlige svar. Her kommer det ikke noe nytt og han svarer ikke på bystyrets vedtak. Brevet hans er i praksis en opplisting av kommunale boligtiltak i Oslo. Dette har verken beboerne eller bystyret bedt om, sier hun til Dagsavisen.

– Bystyret i Oslo har gitt en beskjed som ikke er til å misforstå, når vi har vedtatt dette to ganger. Jeg er glad for at Hermstad i spørretimen var tydelig på at beboerne må  inkluderes i en pilot med leie – til – eie. Vi forventer snarest mulig informasjon om når dette vil stå klart, og hvordan Hermstad jobber for å realisere dette, sier hun.

Les også: Familien kastes ut etter 16 år: – Synliggjør behovet for flere kommunale boliger

Notat til bystyret

I desember i fjor sendte Byrådsavdelingen for byutvikling, et notat til finansutvalget, signert settebyråd Einar Wilhelmsen (MDG), som beskriver byrådets planer.

Der står det blant annet:

«En særskilt oppfølging av beboerne i Maridalsveien 128 reiser noen prinsipielle problemstillinger knyttet til hva kommunen kan tilby av bistand. Kommunen plikter å sikre likebehandling i sine tilbud og tjenester. Det er derfor vanskelig for kommunen å etablere tilbud til denne gruppen som ikke kan tilbys andre i samme situasjon.»

Byutviklingsbyråd Arild Hermstad sier til Dagsavisen at de jobber så raskt de  kan for å få en løsning på plass.

Arild Hermstad. Politiker. Miljøpartiet De Grønnes ene nestleder. Ensjøveien 12. Han prøver en gravemaskin for å markere oppstart på anlegg av grøntareal.

Byutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) Foto: Mimsy Møller

– Kommunen ønsker også at vi gjør dette på en bærekraftig måte, også slik at vi legger til rette for at disse pilotene blir en suksess sånn at vi kan skalere dette opp slik at det kan få ned tersklene for at etablerere kommer seg inn på boligmarkedet i Oslo, sier Hermstad.

– Det er mange avklaringer som må gjøres, for eksempel opp mot EU regelverk og ansvarsfordeling.  Minner om at budsjettet ble vedtatt først i desember og at bevilgning til to piloter først ble avklart da. Videre skal vi velge hvilke prosjekter som skal satses på, samt at vi vil utarbeide kriterier og økonomiske forhold knyttet til pilotprosjektene, avslutter byråd Hermstad.

Mer fra Dagsavisen