Nyheter

Kan gå mot salg av Maridalen-gårdene

Byrådet vil ikke la de utforpakta Maridals-gårdene gå i arv. Det har blitt bråk. Nå kan resultatet bli at bøndene får kjøpe dem ut i stedet.

Oslo kommune eier ni gårder i Maridalen. Bondefamilier bor på gårdene og driver dem som forpaktere, på oppdrag fra kommunen og med veldig strenge begrensninger på hva de kan drive med der oppe. Alt av hensyn til drikkevannskilden Maridalsvannet.

Men, som Dagsavisen skreiv tidligere denne måneden: Nå vil ikke kommunen lenger la avtalene gå i arv. Dermed er den eldre generasjonen bønder bekymra for framtida. De mener de ikke kan drive langsiktig, om de ikke kan være trygge på at barna deres kan ta over.

– Jeg er 72 år. Jeg kan ikke ta noen fagutdannelse som agronom, sa bonde Gerd Myrvoll til Dagsavisen da.

Saken har blitt en hodepine i Rådhuset. Politikere fra de fleste partiene sympatiserer med bøndenes bønn om langsiktighet. Samtidig mener byrådsavdelinga til Lan Marie Berg (MDG) at å gi arvingene en forrang til å overta avtalene ville være et brudd med likebehandlingsprinsippet. Med andre ord: Hvorfor skal arvingene gå først i køen hvis det er mange andre som også har lyst til å bo og drive gård i Maridalen?

Men nå ser det ut til at det kan finnes en enkel løsning på den gordiske knuta: Man kan selge gårdene. Dagsavisen kjenner til at mange på rådhuset regner med at det blir sluttresultatet.

LES OGSÅ: Byrådet villig til å se på Maridalen-bøndenes sak på ny

– Kan være et alternativ

Bare Senterpartiet ser ut til å ha bestemt seg for at det er den beste løsninga. Men en rekke partier ser ut til å se på salg som et helt greit alternativ.

– Jeg synes det er naturlig at alle muligheter vurderes. Det kan også være en mulighet å selge, men det har ikke vært vårt primære ønske. Det er jo en utfordring med tanke på å beskytte drikkevannet, men jeg har jo registrert at noen har sagt at her kan man bruke forskrifter. Så salg kan også være et alternativ, sier Frode Jacobsen, gruppeleder i Arbeiderpartiet.

– Vi ser jo forpakternes ønsker og behov for en langsiktighet og det synes vi er riktig å prøve å bidra til, sier han.

Også i Fremskrittspartiet er de åpne for å diskutere salg, selv om partiet i første omgang er positive også til byrådets ønske om å behandle saken på nytt og komme tilbake til bystyret.

– Vi har jo snakket om at vi kanskje bare skulle selge de eiendommene. Det er jo ikke noen grunn til at kommunen skal eie det. Så lenge det kan ligge med noen føringer av hensyn til vannet, sier Tommy Skjervold, som sitter i Finansutvalget for Frp.

Han presiserer at saken ennå ikke er ferdigbehandlet i partigruppa, men at han selv tenker at salg kunne være en god løsning.

LES OGSÅ: Spillende trener på Grorud: – En rapport fra onsdagens bystyremøte

Glad i privat eiendomsrett

Også Høyre vil drøfte muligheten for salg, uten at de heller har konkludert ennå.

– Et salg er en av tingene vi har drøftet. Argumentasjonen for ikke å selge virker litt smal fra byrådets side. Det vil jo være de samme som driver det og med de samme kravene, om det selges, sier gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo Høyre.

– Vi er jo veldig glad i privat eiendomsrett. Vi synes det er en fin ting, sier hun.

Anne Haabeth Rygg.

Anne Haabeth Rygg. Foto: Høyre

Bystyregruppa til Miljøpartiet De Grønne har ennå ikke bestemt seg for hva de nå mener bør skje med gårdene. Men partiets mann i Finansutvalget, Arne Haabeth, utelukker ikke at man kan ende med helt andre modeller enn man har i dag.

– Det kan bety salg, eller det kan bety andre driftsformer. Jeg synes byrådet med løsningen de har lagt frem allerede har strukket seg ganske langt i å imøtekomme forpakternes ønsker, sier han.

Haabeth lar likevel ikke sjansen slippe unna til å slenge et lite stikk nordover i byen.

– Jeg er en av de som gjerne utfordrer forpakternes fortelling om at de er noen kuede leilendinger som kommunen gjerne vil kaste ut. Det er rett og slett ikke sant. Byrådet har foreslått fortsatt svært lav leie, og at barn som er kvalifiserte skal få klare fortrinn, sier han.

– For oss er det vel så interessant å se på andre modeller. Kanskje det kunne bli et utstillingsvindu for økologisk landbruk? Eller man kunne se for seg andels-landbruk? Det finnes flere sånne ting som Oslos borgere kunne vært interessert i. Jeg ønsker heller det enn salg. Men det kan være en fordel at kommunen har det siste ordet i hvordan man forvalter området der oppe, siden det ligger i et unikt kulturlandskap rett ved drikkevannet til 90 prosent av Oslos befolkning, sier han.

FØLG DAGSAVISEN OSLO PÅ FACEBOOK

Vil ha forutsigbarhet

I Senterpartiet er de krystallklare:

– Jeg tenker salg hadde vært den beste løsningen. Og jeg håper det blir resultatet, sier Bjørg Sandkjær, partiets eneste bystyrerepresentant.

– Uansett er målet mer forutsigbarhet for bøndene i Maridalen, sier hun.

Bjørg Sandkjær. Leder i Oslo Senterparti. Gruppeleder. Rådhuset. 
Seniorrådgiver i Norad.

Bjørg Sandkjær. Foto: Mimsy Møller

HØR OGSÅ: Dagsavisens podkast om Oslo-fotball: «Trikkeligaen»

Mer fra Dagsavisen