Nyheter

Dette er de nye tiltakene

Regjeringen lemper på hytteforbudet, og Oslo letter koronabyrden for byens yngste. Men de eldste unge må fortsatt vente.

Saken oppdateres 

Raymond Johansen åpner for at Oslo-folk kan besøke kjæresten igjen

Raymond Johansen (Ap) har snudd og mener nå at Oslo-folk kan besøke kjæresten i en annen kommune. – Definer det som et hyttebesøk, sier han med glimt i øyet.

Etter at regjeringen lempet på hytteforbudet og åpnet for at også Oslo-folk igjen kan dra på hytter i en annen kommune, vil ikke byrådslederen lenger be innbyggerne avstå fra å besøke kjæresten i en annen kommune.

– Så hvis du definerer det som om kjæresten din bor på hytta i nabokommunen, så er det bare å dra, sier Johansen.

Byrådslederen understreket imidlertid at Oslo-folk fortsatt bør unngå å ha mer enn ti på besøk hjemme.

Lettelser for skolebarn 

Under pressekonferansen kunngjorde byrådet at barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå.

– Å holde på rødt nivå i tilfelle smittesituasjonen skulle ta seg opp igjen, er ikke innafor de reglene som gjelder for tiltak. Barn og unge skal ikke ha en høyere tiltaksbyrde enn det som er nødvendig. De har lidd mer enn det som er rettferdig, og nå er tida inne for å gi barn og unge i Oslo litt mer av hverdagen tilbake, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Les også: Kaller inn til høring om ungdomskriminalitet i Oslo

Tillater fritidsaktiviteter 

Oslo tillater nå også fritidsaktiviteter både innendørs og utendørs for barn til og med ungdomsskolealder.

Det har vært full stans i alle innendørs fritidsaktiviteter for barn over 13 år siden midten av november. Den siste uken har det vært stans i fritidsaktiviteter innendørs og utendørs for alle aldersgrupper.

– Det åpnes for fritidsaktiviteter og idrett utendørs og innendørs for barn og unge til og med ungdomsskolealder. For første gang siden november kan de som går på ungdomsskolen gjenoppta fritidsaktiviteter innendørs, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Det åpnes også opp for et mer ordinært tilbud på fritidsklubbene for barn og unge til og med ungdomsskolealder.

Fra onsdag 3. februar vil byrådet lette på disse tiltakene:

 • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå.
 • Bibliotekene gjenåpnes.
 • Fritidsaktiviteter og idrett åpnes for barn opp til og med ungdomsskolealder. Dette gjelder både innendørs og utendørs, men kamper og cuper vil fremdeles være forbudt.
 • Butikker og serveringssteder åpner, men i tråd med nasjonale regler skal kjøpesentre og varehus fortsatt holde stengt (med unntak av matbutikker, apotek, vinmonopol og andre virksomheter som det er gitt unntak for).
 • Toppidretten kan gjenoppta organisert trening, og det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom under 20 år.

 • Svømmehaller og lignende anlegg åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisering svømmetrening for barn og unge til og med ungdomsskolealder.

Dette er regjeringens nye anbefalinger: 

 • Det anbefales begrenset sosial kontakt, og ikke flere enn fem gjester i private hjem. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå unødvendige reiser.
 • Kun innbyggere i Nordre Follo frarådes å reise til egen hytte/fritidsboliger.
 • Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind.
 • Serveringssteder kan åpne igjen, men det blir fortsatt full skjenkestopp.

Oslo er strengere på to områder

Oslo er altså strengere enn de statlige lettelsene på videreføring av rødt nivå på videregående skoler, samt at de ikke ennå åpner for fritidsaktiviteter for dem som går i videregående skole og opp til 20 år.

– Vi håper å kunne innføre lettelsene også her i løpet av kort tid, men må se an situasjonen i noe lengre tid. Grunnen til det er at smittetrykket er høyere blant de eldre ungdommene, og at gult nivå i videregående og fritidsaktiviteter for denne gruppa skaper mye mobilitet og kontakt på tvers av byen, sa Johansen på pressekonferansen mandag.

På spørsmål om hvorfor det innføres lettelser i en tid der smittefaren øker på grunn av det muterte viruset svarer Raymond Johansen følgende:

– Vi kan ikke se at anbefalingene fra Folkehelseinstiuttet går i noen annen retning enn at vi nå letter. Vi har kontroll, som vi har lagt fram, på hvordan vi skal takle dette muterte viruset. Vi skal slå ned umiddelbart hvis det blomstrer opp igjen. Folkehelseinstituttet er tydelig på sin anbefaling om gult nivå for barnehager, barneskoler og ungdomsskoler, og det er vi veldig glade for. Vi har lært mye gjennom 11 måneder.

På spørsmål om smitteutbrudd i Halden svarer han:

– Vi vet ikke når og hvor et stort smitteutbrudd vil skje neste gang. Her er det bare å være forsiktig, ha god kunnskap og være konsekvente.

Håper å snart kunne komme med positive signaler til utesteder og treningssentre

– Vi kommer tilbake til ytterligere lettelser, men jeg er helt imot å gi et tall, sa byrådslederen på mandagens pressekonferanse.

– Jeg deler absolutt bekymringen for arbeidsledigheten og for mange utesteder i Oslo. Vi håper å komme med positive signaler om ikke så altfor lenge dersom den positive trenden fortsetter, sa Johansen.

Les også: 60 smittede i Oslo siste døgn – 23 færre enn snittet sist uke

– Et slag i magen

Det var utbruddet av det muterte viruset i nabokommunen Nordre Follo som førte til nær full nedstenging av hovedstaden igjen forrige uke.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier byrådet da egentlig var i ferd med å gjenåpne hovedstaden etter stadig synkende smittetall, og at det muterte viruset kom seg «et slag i magen».

– Oslo hadde fortjent bedre, fastslår han.

Det er så langt bekreftet 61 tilfeller av britisk virusmutasjon i Oslo, men Steen sier det så langt ikke har vært et reelt smitteutbrudd av muterte virus i Oslo. Byrådet mener likevel det er riktig at Oslo fortsetter som en såkalt «ring 1»-kommune med strenge restriksjoner.

– Oslo har jo hele tiden vært episenteret for smitten, fordi viruset trives best der det er mye folk. Derfor vil vi fortsette å være forsiktige. Vårt mantra nå er at vi vil ha en gradvis og kontrollert gjenåpning, sier Raymond Johansen.

Forrige uke ble det registrert 580 nye smittede i Oslo. Med unntak av juleuka har ikke Oslo hatt så lave smittetall siden slutten av oktober.

Vanskelig med enkelttiltak for bydeler i Oslo

Hele Oslo er rammet av strenge koronatiltak, til tross for at enkelte bydeler har hatt lavt smittetrykk over tid. Byrådslederen mener det er vanskelig å innføre spesifikke tiltak for enkeltbydeler.

– Vi har hele tiden hatt mulighet til å gjøre ekstraordinære tiltak i noen av bydelene, men samtidig ser vi at de bydelene som har høyest smittetrykk, er de mest utsatte. Trangboddhet er det ikke mye å gjøre med, sier Johansen.

– Når du går inn og analyserer og ser på hvert enkelt tiltak, er det ikke lett å ha ett enkelt tiltak for et område. Men vi har anledning til å stenge ned hvis det er smitteutbrudd i et område, sier Johansen.

Dette er ring 1-kommunene:

* Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler, Ås, Halden og Sarpsborg

Dette er ring 2-kommunene:

* Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Fredrikstad og Hvaler

Kommuner som fjernes fra ring 2-kommunene fra og med 3. februar:

* Aurskog-Høland, Drammen, Horten og Lier.

Moss og Våler er planlagt å gå inn i ring 2 fra og med 3. februar, men er i ring 1 inntil videre. Marker er planlagt å gå ut fra ring 2 fra og med samme dato.

Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet

Se også: 

Nyeste fra Dagsavisen.no: