Nyheter

Reagerer på barnehageforhold: – Foreldrene står i en umulig situasjon

At foreldre vegrer seg for å sende barna i barnehagen må bydelen og byrådet ta på alvor, mener Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde. Nå vil hun følge opp foreldrene i Hammerfestgata barnehage etter Dagsavisens sak.

–Jeg fikk vondt i magen. Når mor sier hun er redd for å sende barn i barnehagen, da bør alarmen gå.

Det sier Mathilde Tybring-Gjedde (H). Hun har lest saken i Dagsavisen onsdag, der foreldre i Hammerfestgata barnehage, avdeling Frisk Bris, forteller om en barnehagehverdag som fører til at barna deres ikke vil i barnehagen mer.

Les også: Oslo-barnehage i koronakrise

Koronastengte tilbud

Avdelinga har et lokale på kun 14 kvadratmeter til 17 barn og tre ansatte. Grunnen til at de har såpass sparsommelig med innearealer er at de er basert på å være mye ute på tur, museums- eller biblioteksbesøk. Men med koronastengte tilbud har barna måttet oppholde seg mye ute i vind og vær, og hverdagen er blitt vanskelig.

Les også: Ellen Arnstad: Livet må gå videre (+)

Dagsavisen har vært i kontakt med byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap for å få kommentar fra oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun viser imiderltid til bydelen som er ansvarlig for å organisere barnehagetilbudene.

Foreldrene Lars Gunnar Vik, Ina Knowles og Kari Torbjørnsen er bekymret for barnas situasjon under korona, og krever svar fra bydelen.

Foreldrene Lars Gunnar Vik, Ina Knowles og Kari Torbjørnsen er bekymret for barnas situasjon under korona, og krever svar fra bydelen. Foto: Marthe Knutsen

Regulert til barnehage

I Dagsavisen onsdag uttalte bydelsdirektør i bydel Grünerløkka, Ellen Oldereid, seg om saken:

– For at et lokale skal bli godkjent som barnehage, må lokalene først være regulert til barnehageformål. Dette gjøres ved søknad til Plan- og bygningsetaten. Etter regulert til barnehageformål må eier søke om godkjenning både etter barnehageloven og Forskrift om miljørettet helsevern i barnehage og skole. Hvis avdelingen skal flytte på kort varsel, må de flytte inn i et allerede godkjent lokale.

Det er altså dette som gjør at jakten på et alternativt lokale for barna tar tid. Mathilde Tybring-Gjedde mener saken er et eksempel på at ulike etater må klare å samarbeide bedre.

Les også: Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå

Lovverket

–Nå skal saken til Statsforvalteren, og de må jo vurdere om arealene er i tråd med lovverket, men dersom man har regnet med et uteareal som nå ikke kan brukes, så er det urovekkende at dette ikke tas tak i, sier hun.

Les også: Frykter stengte samfunn gjennom hele vinteren

Frisk Bris er en avdeling for barn fra 3 til 6 år, og er en del av Hammerfestgata barnehage i bydel Grünerløkka øst i Oslo.

Siden mars har altså barna måttet oppholde seg inne i huset de disponerer og i et lite uteområdet tilknyttet barnehagen.

Ta på alvor

– Jeg har forståelse for at kommunen må godkjenne nye lokaler til barnehagedrift. Det handler blant annet om sikkerheten for barna. Men nå har de hatt mange måneder på seg, og vi bør se fortgang, særlig når situasjonen foreldrene beskriver er så prekær. Det framstår som at foreldrene står i en umulig situasjon her, og når de opplever at barnas tilbud ikke er godt nok, så forventer jeg at man tar de varslene på alvor, sier hun.

Les også: Støtter Løvemammaenes krav om at familier med syke barn ikke skal miste hjelpestønaden (+)

Tybring-Gjedde sier hun vil følge opp saken videre politisk.

–Jeg er generelt bekymret for det tilbudet barn og unge får. Oslo har vært episenteret for smitte. Derfor har det også vært innført en fleksibilitet med tanke på gruppestørrelse og åpningstider, for å gjøre tilbudene forsvarlige. Nå må bydelene følge opp og sikre at barnas rettigheter ivaretas. Da må de også strekke seg litt. Det er ikke bare barnehageansatte og foreldre som skal gjøre det, sier Tybring-Gjedde.

Mer fra Dagsavisen