Nyheter

Norges Pfizer-vaksiner ikke så forsinket som fryktet

Pfizer kommer til å levere flere vaksinedoser til Norge raskere enn man fryktet da det ble meldt om forsinkelser, opplyser legemiddelselskapet til TV 2

Ombygging på Pfizer-fabrikken i Belgia førte til at legemiddelgiganten i midten av januar meldte om at leveranser av koronavaksiner til alle europeiske land kom til å bli forsinket.

Norske myndigheter fikk beskjed om at leveransen ville bli redusert med rundt 20–25 prosent i flere uker. Men allerede neste uke vil Norge få samme antall vaksinedoser som avtalt, for da er fabrikken oppe og går som normalt igjen, skriver TV 2.

Les også: Pfizer tar betalt for flere doser enn avtalt – Sverige stopper utbetaling

Pfizer, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Biontech, legger om produksjonen for å kunne øke kapasiteten på sikt.

Også legemiddelprodusenten AstraZeneca har varslet om betydelige forsinkelser i leveranser av deres koronavaksiner. Norge får rundt 1 million færre doser enn ventet i februar.

Selskapet har forklart forsinkelsen med at det er problemer med å oppskalere produksjonsanlegg i Europa, men EU har stilt spørsmål ved denne forklaringen.

Forsinkelsene fra produsentene får følger for vaksinasjonsprogrammene i Norge og andre land, og skaper ny usikkerhet om når samfunnet kan begynne å fungere som normalt igjen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.