Nyheter

Frps og KrFs velgere mest skeptiske til koronavaksinen

Velgerne til Frp og KrF er mest skeptiske til å ta koronavaksinen, viser en ny undersøkelse. Mange av dem som ikke vil ta vaksine følger ikke smittevernreglene.

En undersøkelse som Helsedirektoratet gjorde i første uke av januar viste at 83 prosent er positive til å ta koronavaksinen. Dette er 10 prosentpoeng mer enn det tall fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) viser. Der svarer 73 prosent at de er positive, skriver Vårt Land.

Les også: Jobber med «storslagen og voldsom» spenningsfilm om koronakrisen (+)

I ISF-undersøkelsen framgår det også at velgerne til spesielt Frp og KrF er skeptisk til å ta vaksinen.

– Det er en større andel som totalt avviser vaksine i Frp og KrF. De ønsker ikke å ta vaksinen, og for noen kan det virke som det er en politisk protest. Mange av dem som ikke vil ta vaksine er også imot smitteverntiltakene, sier Dag Wollebæk, en av forskerne bak rapporten fra ISF.

I Frp er det 26 prosent som svarer at det er «nokså usannsynlig» eller «svært usannsynlig» at de vil ta vaksinen, mens i KrF er det 36 prosent som svarer det samme.

ISF gjør oppmerksom på at andelen KrF-velgere som har svart i undersøkelsen er veldig lav.

Til sammenligning er det 20 prosent i Rødt og Sp som svarer det samme, og 14 prosent i MDG. I Ap er andelen 12 prosent, i Høyre 11, i SV 8 og i Venstre kun 2 prosent.

Samlet sett er det kun 8 prosent som sier det er «svært usannsynlig» at de vil ta vaksinen. Mange av disse har det til felles at de har liten tillit til myndighetene, at de mener situasjonen rundt viruset er overdrevet og at de forholder seg til alternative medier.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen