Nyheter

Høie bekrefter at regjeringen kan komme med flere lokale tiltak rundt Oslo

Flere kommuner som ikke er omfattet av de nasjonale tiltakene for Oslo-regionen, ber regjeringen inkludere dem. Helseministeren varsler flere tiltak.

– Vi er beredt til å gjøre nasjonale vedtak om lokale tiltak, sier helseminister Bent Høie (H) til VG , som skriver at regjeringen åpner for å innføre flere lokale tiltak i Oslos nabokommuner.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Lørdag ble det innført strenge tiltak i ni kommuner rundt Nordre Follo, inkludert Oslo. Andre av nabokommunene til Oslo er imidlertid åpne fortsatt, og det er meldt om blant annet lange polkøer utenfor Oslos grenser.

Asker, Drammen, Lillestrøm og Lørenskog har alle tatt til orde for at også de skal inkluderes av de nasjonale tiltakene, skriver avisen.

Les også: Byrådsleder Raymond Johansen: – At vaksiner til Oslo-regionen prioriteres bør være en selvfølge

Oslo-skolene kan holde helt stengt mandag, men åpner på rødt nivå tirsdag

Dette skjer som følge av regjeringens innføring av lokale tiltak i Oslo-regionen.

Utdanningsetaten i Oslo kommune sendte lørdag ut melding til alle skolene i hovedstaden, der de informerte om konsekvensene regjeringens tiltak får. Mens skolene i Nordre Follo er helt stengt til onsdag, blir ikke dette aktuelt i Oslo.

Les også: «Det er vanskelig å forstå at Vinmonopolene i det hele tatt fikk åpne slik de gjorde lørdag»

Skolene får derimot anledning til å holde stengt mandag, hvis de ikke klarer å organisere seg på rødt nivå allerede da. Skolene tar selv den vurderingen, blant annet med tanke på bemanning og hvor mange ansatte som er i karantene, får NTB bekreftet av Utdanningsetaten.

Skolene vil selv varsle elever og foresatte om de kan holde åpent mandag eller ikke.

Les også: Bollestad ber folk unngå hamstring: – Det er ikke mangel på mat

Tromsø vil vurdere søringkarantene – ber regjeringen vurdere å isolere Oslo-regionen

Etter at det ble innført strenge tiltak i Oslo-regionen lørdag på grunn av det ukontrollerte utbruddet av mutert smitte i Nordre Follo, ber Tromsø kommune alle som kommer fra Oslo om å teste seg så raskt som mulig, uavhengig av symptomer.

– Vi regner med at antallet til Tromsø daglig kommer til å gå kraftig ned etter at regjeringen innførte tiltak. Hvis ikke det gjøres, vil vi vurdere det dere kaller søringkarantene, sier Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen til NTB.

– Så må også regjeringen se på om de som bor i de kommunene med stor smitte, burde vært isolert der de er, sier ordføreren.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har frarådet reiser til Oslo-området.