Nyheter

Oslo ber regjeringen sørge for at alle positive koronaprøver i Oslo-regionen testes for mutasjoner

Helsebyråd Robert Steen har fredag kveld sittet i møter for å vurdere nye tiltak i Oslo etter virusutbruddet i Nordre Follo. Tiltakene blir lagt fram lørdag

Fredag kveld var det hektisk møtevirksomhet mellom den politiske ledelsen i Oslo kommune, de nærmeste nabokommunene og helsemyndighetene. Helseminister bent Høie sier TV2 at tiltakene vil bli offentliggjort lørdag.

– Vi har møter med nasjonale myndigheter i kveld om eventuelt nye tiltak som er nødvendige, så dersom det er endringer i tiltakene vil vi informere om dette i god tid før arbeidsuka starter, skriver helsebyråd Robert Steen i en e-post til Dagsavisen, og tenker særlig på de mange i Nordre Follo som jobber i Oslo.

Les også: Regjeringen skal ha foreslått flere inngripende tiltak i kommunene rundt Nordre Follo

Bør holde seg hjemme

Generelt oppfordrer Steen folk i Oslo til å holde seg hjemme, følge smittevernreglene og begrense sosial kontakt de kommende dagene. Folk i Nordre Follo som pendler til jobb i Oslo, vil få beskjed om hvordan de skal forholde seg før mandag, lover byråden.

–  Utover det har vi lenge hatt krav om hjemmekontor for de som har arbeidsplass i Oslo. Så de som kan, skal jobbe hjemmefra. Oslo kommune er på høyeste beredskapsnivå og har vært det siden mars i fjor. Dersom det blir påvist villsmitte med det muterte viruset, kan vi få strengere smitteverntiltak.

Steen ville fredag ettermiddag ikke si konkret hvilke nye tiltak man vurderer i Oslo.

–  Vi har nå løpende dialog med nasjonale myndigheter om dette. Oslo har hatt en sosial nedstenging siden starten av november. Det er allerede innført en rekke strenge tiltak. Vi får komme tilbake til om det er aktuelt med ytterlige tiltak, skriver Steen til Dagsavisen. Han vil ikke advare folk mot å reise til Nordre Follo. Men han svarer:

– Jeg vil anbefale folk å holde seg hjemme og begrense sosial kontakt.

Les også: Nakstad: Oslo kan påvirkes av koronautbruddet i Nordre Follo

Oslo universitetssykehus ber alle ansatte fra Nordre Follo om å holde seg hjemme til onsdag,skriver NTB fredag kveld. Samtidig gjør sykehuset det klart at alle pasienter fra Nordre Follo skal håndteres som om de var i kategorien mulig smittet. Alle planlagte behandlinger av pasienter fra kommunen utsettes. Pårørende fra Nordre Follo får ikke adgang til sykehuset.

Vil granske prøver

Helsebyråden i Oslo vil nå at alle positive koronaprøver i Oslo-regionen skal granskes for å se om det er den muterte varianten eller ikke. Utbruddet av den britiske muteringen er nå påvist i Nordre Follo og kan ha pågått ukontrollert i flere uker, skriver NTB. Kommunen har nær 60.000 innbyggere og er Oslos nabo i sørøst. Nærmere 70 prosent skal være pendlere til Oslo.

– Etter den situasjonen som har oppstått i Nordre Follo, ber vi regjeringen sørge for at alle prøver analyseres for å se om det er den muterte varianten, sier Steen til NTB.

– Hvis vi kan gå fjorten dager tilbake i tid også, da tenker jeg at vi har ganske god kontroll, sier helsebyråden.

Les også: Høie: Mutantutbrudd kan føre til strengere tiltak

To døde

Ifølge Steen er det rundt 5 prosent av de nasjonale prøvene som analyseres for å se hvilken virusvariant det er. Nordre Follo er Steens gamle hjemkommune. Begge svigerforeldrene til Steen var i sin tid beboere på Langhus bo- og servicesenter, der to personer er døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset.

– Det er klart det kommer veldig nært nå. Jeg har sagt at den største risikoen vi står overfor er at det muterte viruset blir spredd i samfunnet. Nå har den risikoen kommet mye nærmere oss, sier Steen til NTB.

Les også: Byrådslederen i strupen på Rajas karanteneunntak: – Galskap