Nyheter

Historisk enighet blant norske muslimer: – Skal feire id samtidig

Etter lang tids uenighet om når id skal feires, har over 80 moskeer i Norge nå blitt enige om å starte fasten ramadan og feire avslutningen id samtidig.

De mange muslimske trossamfunnene i Norge har lenge vært uenige om når fastetiden ramadan skal starte og avslutningen id feires, skriver Vårt Land.

Det har vært ulike tradisjoner og skoler i de forskjellige trossamfunnene som har ført til dette. Men nå har over 80 moskeer gått sammen om en avtale om en felles hijrikalender der man starter fastetiden samtidig og avslutter den samtidig.

– Ønsket om å komme til enighet ble sterkere enn alt annet. Da ble det lettere å finne en felles løsning, sier styreleder Senaid Kobilica i Muslimsk Dialognettverk til avisen.

Det er en komité fra Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk som har jobbet fram prosjektet «En felles Eid i Norge». I tillegg til praktiske fordeler, som forutsigbarhet rundt permisjonssøking og leie av lokaler, håper partene at felleskalenderen også vil bidra til fred.

– Dette vil hindre at det blir splittelser i familier når man feirer disse dagene, sier Kobilica.

Frivillige blåste opp ballonger da Det Islamske Forbundet arrangerte drive in Id-feiring på Tryvann i Oslo i mai i fjor. Rundt 250 biler møtte opp. Foto: Tore Meek / NTB

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.