Nyheter

Massevaksineringen har startet i Oslo

Startskuddet har gått for massevaksinering i Oslo. – Hadde vi fått så mange vaksiner vi ønsket, hadde vi klart det på fem uker, sier Raymond Johansen.

Arne Svein Jul Bekken (85) fikk sin første dose med koronavaksine i Bydel Bjerkes lokaler torsdag formiddag. Dette sprøytestikket markerte starten på massevaksineringen mot korona av personer som ikke bor i institusjoner.

Vaksineringen i Oslo startet på sykehjem i romjula.

Både byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) var til stede under vaksineringen.

Les også: Mari fikk vite at hun kun får besøke sin dødssyke far én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

110.000 i uka

– Det skal ikke stå på oss. Vi er klare for å sette så mange vaksiner som mulig så raskt som mulig, sa Johansen på en pressekonferanse.

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med starten av vaksineringen av hjemmeboende eldre, etter at alle sykehjemsbeboere som har ønsket vaksinen nå er vaksinert.

Johansen sa at Oslo har kapasitet til å vaksinere 110.000 innbyggere i uka, og at det kan vaksineres sju dager i uka i alle bydeler.

– Hvor raskt vi får vaksinert befolkningen avhenger selvfølgelig av hvor mange vaksiner vi får. Det er ikke opp til meg. Det er opp til nasjonale helsemyndigheter, og selvfølgelig EU, sier Johansen.

Helsepersonell

Fra klokken 14 torsdag vil også kritisk viktig helsepersonell bli vaksinert, og det er helsepersonell ved legevakten som først får vaksinen. Deretter fortsetter vaksineringen av personell innen akuttjenester, hjemmesykepleien og kommunens covid-19-enhet på Solvang.

– Vi er nå ferdige med å vaksinere beboere på 39 sykehjem og omsorgsboliger, og alle hjemmeboende over 85 år skal være vaksinert med første dose innen uke fem, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap).

Steen understreker samtidig at smittesituasjonen i Oslo fortsatt er veldig alvorlig og peker på at det forrige uke var totalt 1.117 personer i kommunen som ble registrert smittet.

– Det er det høyeste uketallet siden november i fjor da vi innførte kraftige koronatiltak, sier helsebyråden.

Les også: Nye bassengplaner for Frognerbadet skaper hodebry (+)

Ny vaksine i bruk fredag

Steen legger til at selv om smittesituasjonen ser ut til å ha stabilisert seg noe de siste dagene, så viser tallene at bekymringen for at økt reiseaktivitet mellom jul og nyttår skulle føre til økt smitte, har vist seg å være riktig.

– Av de nye smittetilfellene viser 25 prosent seg å komme fra personer som har foretatt reiser utenom kommunen, og 13 prosent har blitt smittet ved utenlandsreiser, sier Steen.

Oslo fikk de første dosene som kom til Norge av den godkjente Moderna-vaksinen. Steen sier at den første dosen vil bli satt på Grünerløkka fredag.

– En eldre person som bor hjemme på Grünerløkka skal få den første Moderna-vaksinen, og så rulles den ut, sier Steen til NTB.

Moderna-vaksinen krever fire ukers ventetid mellom første og andre dose, mens Pfizer-vaksinen krever tre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!