Nyheter

Frykter Gerhardsens omorganisering av Osloskolen slår sprekker

Utdanningsforbundet Oslo er urolige for at omorganiseringen av Osloskolen blir noe helt annet enn de har støttet. Nå ber de Marte Gerhardsen om en forklaring på hvordan hun skal unngå at lønnsfest og direktøransettelser vil ramme skolenes tilbud.

– Dersom sjiktet under toppledelsen nå er i ferd med å ese ut, frykter jeg dette kan føre til økt byråkrati, og at ambisjonen om en mindre toppstyrt etat er i ferd med å slå sprekker.

Det sier leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, til Dagsavisen. Hun viser til Dagbladets nylige sak om at Utdanningsetaten ansetter flere direktører. Saken kommer etter lang tid med uro i Osloskolen, som egentlig startet lenge før sommeren, i forbindelse med omorganisering av Utdanningsetaten.

Startet i sommer

I Dagsavisen i sommer uttrykte Mobbeombudet bekymring for omorganiseringen og at skolene ville få mindre hjelp til å jobbe med forebygging av mobbing. Også Skolelederforbundet uttrykte i Dagsavisen sterk uro rundt omorganiseringen som direktør Marte Gerhardsen er i gang med.

I høst kom nyheten i Dagbladet om «lønnsfesten» i etaten, da direktører har fått betydelige lønnsøkninger. Dette reagerte mange på, da lærerne måtte nøye seg med et lavt oppgjør.

Skjefstad Andersen forteller at mange av hennes medlemmer er svært irriterte etter all uroen og avsløringene som har kommet på bordet.

Todelt diskusjon

– Diskusjonen nå deler seg i to: Mange er irriterte på lønnsfesten og mener den vitner om dårlig vurderingsevne hos direktøren. Så er også en del usikre på hva omorganiseringen vil bety for skolene. Hittil har det vært mye fokus på omorganiseringen i selve etaten, men hva vil denne bety for skolene og de ansatte? Det har vært snakket for lite om, sier Skjefstad Andersen.

Hun sier at Utdanningsforbundet fortsatt støtter omorgansieringen, og at det var behov for et oppgjør med fryktkultur enkelte steder og en toppstyrt Osloskole. Men:

– Omorganiseringen er bygget på fine ambisjoner og intensjoner. Men når direktørleddet er i ferd med å ese ut, så blir vi bekymra. Hva skjer nå med ambisjonen om en mer transparent ledelse? Det henger ikke på greip, sier Skjefstad Andersen.

Hun vil ta opp sin bekymring med ledelsen i Utdanningsetaten.

Les også: Regjeringens hemmelige barneeksperiment (+)

Ber om forklaring

– Hvis dette skal komme tilbake på rett kurs nå, så er det helt avgjørende at direktøren tar til seg de bekymringene som har vært. Og vi trenger bedre kommunikasjon, sier Skjefstad Andersen.

Hun vil nå be om at Gerhardsen forklarer hvordan lønnsfesten og nye direktørstillinger skal passe inn i de økonomiske rammene til etaten, som det skal kuttes kraftig i gjennom neste års Oslo-budsjett.

– Dersom det nå må kuttes i tilbud til elevene, så er det alvorlig, sier Skjefstad Andersen til Dagsavisen.

Har fått lovnader

Dagsavisen har vært i kontakt med Skolelederforbundet, for å høre hvordan de forholder seg til de nye direktørstillingene og veien videre. Leder Trond Nilsen skriver i en epost:

«Skolelederforbundet Oslo Osloskolen har fått forpliktende lovnader fra byråden og UDE om at våre medlemmer skal bli langt mer involvert i sentrale utviklingsprosesser i Osloskolen fremover. Dette signalet tar vi på alvor, og vi kommer til å følge opp løftene tett. Utover dette har vi ingen kommentar på nåværende tidspunkt.»

Avviser utvidelse

Dagsavisen har forelagt Marte Gerhardsen kritikken fra Utdanningsforbundet, og hun skriver følgende i en epost:

«Vi er opptatt av god kommunikasjon med fagforeningene. Organisasjonskartet ble behandlet av MBU, hvor Utdanningsforbundet sitter, før sommeren. Den nye avdelingen med en avdelingsdirektør, står i dette kartet, og det er derfor ingen utvidelse av direktørsjiktet som skjer nå.

To av de utlyste stillingene er stillinger som har hatt en direktør fra før, men hvor lederen går over i en annen rolle i etaten, og det er derfor behov for en ny leder. En av stillingene er direktør i avdeling for samarbeid og tjenesteutvikling, dette er en ny avdeling i tråd med organisasjonskartet vårt.»

Mer fra Dagsavisen