Nyheter

Byråden om Grefsen-konflikten: – Nå må folk roe seg ned

Utbyggingsplanene for Oslo Skisenter på Grefsen har satt følelsene i sving, både hos de som er for en utbygging og motstanderne. Nå ber byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), folk om å roe seg ned.

– Jeg skjønner at dette engasjerer, men det nytter ikke å sette seg i skyttergravene og rope. Her maner jeg folk til å ha litt is i magen. Det er viktig at vi forholder oss til fakta. Vi skal finne en god løsning som både ivaretar marka, og behovet for opprusting av anlegget, sier byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen.

Les også: MDG vraker utbyggingsplanene av Grefsenkleiva

Bevare Marka

Dagsavisen har i flere artikler satt fokus på utbyggingsplanene. Selve Grefsenkleiva stod klar som bakke i 1930, og først i 1969 kom den nåværende T-krokheisen.

Oslo Skisenter ved eier og leder Peer Bakke, som også eier Oslo Skisenter på Tryvann, vil blant  annet oppgradere de to bakkene på Grefsen, Grefsenkleiva og Trollvannskleiva, med  nye heiser og nytt snøproduksjonsanlegg.

Han vil også utvide Grefsenkleiva slik at den går helt i bånn av anlegget, og ikke deles opp i en ny bakke den siste tredelen slik den gjør i dag.

Motstanderne av planene mener utbyggingsplanene vil raser nærmiljøet, og det som i lokalmiljøet kalles «Eventyrskogen».

Les også: Grefsenkleiva-konflikten: – Vil forfalle uten en oppgradering

– Vår politikk å ruste opp idrettsanlegg og bidra til at flest mulig barn og unge får drive med idrett. Samtidig er det vår politikk er å bevare Marka som den viktige ressursen for glede og rekreasjon, særlig de bynære områdene i Marka brukes av barnefamilier, skoler og barnehager, sier byråden.

Omar Samy Gamal. Byråd for kultur, idrett og frivillighet. Kulturbyråd. Politiker (SV). Oslo rådhus.

Byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Mimsy Møller

– I 2017 satte byrådet i gang et planarbeid for Grefsenkleiva. Det er et dilemma for skibakken at den ligger i et område som ikke er regulert til idrett. Da bakken ble bygget var det andre krav. Nå gjelder Markaloven for området.  
Høyre lot idrettsanleggene forfalle. Det ser vi resultatene av i dag. Det er på vårt initiativ at denne nødvendige reguleringsplanen nå kommer. Det er mange hensyn å ta i denne saken, og det er viktig at vi får til en god løsning.
Første skritt for å løse utfordringene med alpinanlegget er å få det regulert i tråd med den reelle bruken. Bymiljøetaten jobber med dette og vi vil trolig kunne legge fram noe til neste år. Vi har visst hele tiden at det er komplisert og tidkrevende å regulere området her, nettopp fordi det gjelder egne regler for marka, sier Omar Samy Gamal.
– En reguleringsplan er i seg selv en demokratisk prosess der mange kan komme med innspill, og der hensyn skal veies opp mot hverandre. Det gjelder å få diskusjonene til å handle om reelle forslag, det tror jeg vil dempe konfliktene vi har nå, sier han.

Manko på idrettsanlegg

Kjelsås IL, et av Oslos største idrettslag har en stor alpingruppe, og Grefsenkleiva er et viktig anlegg for dem, og er redd at anlegget nedlagt på sikt om det ikke oppgraderes.

Les også: Frykter utbygging av Grefsenkleiva vil rasere nærmiljøet

Nestleder i  alpingruppa til Kjelsås IL, Trine Dyrstad Pettersen, frykter alpint vil bli en ren vestkantidrett om bakken om få år er nedlagt.

Et utsagn byråd Omar Samy Gamal avviser.

– Alpinidrett skal ikke bare være en vestkantidrett. Det rødgrønne byrådets viktigste mål i idrettspolitikken er at alle barn og unge skal ha en reell mulighet til å ta del i idrett – uansett hvor de bor og hvor stor foreldrenes lommebok er. Vi skal rehabilitere og bygge idrettsanleggene i byen. Her har det rødgrønne byrådet har fått til et stort temposkifte for idretten. Samtidig er det også viktig at idrettslagene selv bidrar til å senke de økonomiske barrierene for deltagelse i idrett. Da er det viktig at alpinsporten fortsetter å jobbe for det, sier byråd Omar Samy Gamal.

Oslo har et stort underskudd på idrettsnalegg, selv om det stadig kommer nye til.

Les også: Blar opp for nytt kunstgress på Jordal – nytt klubbhus legges på is

– Oslo mangler mange idrettsanlegg og mange anlegg er i dårlig stand. Det rødgrønne byrådet har fått til et stort temposkifte for idretten. Grefsenkleiva er et viktig anlegg for mange barn og unge, og vi har et ønske om at eieren av anlegget kan rehabilitere sånn at det gir best mulig bruk for flest mulig barn og unge. Samtidig er det viktig å ta vare på nærskogen, og byrådsplattformen åpner ikke for å bygge nye anlegg eller utvide i marka. Jeg tror en reguleringsplan vil gi oss forslag til hvordan vi kan legge til rette for nødvendige oppgraderinger av anlegget samtidig som vi bevarer marka, avslutter byråd Omar Samy Gamal.

Les også: Historien stopper aldri på nye Jordal Amfi

Mer fra Dagsavisen