Nyheter

MDG vraker utbyggingsplanene av Grefsenkleiva

Oslo skisenter har store planer for utbygging av alpinanlegget i Grefsen og Trollkleiva. Men bak snøkanonene og Markaloven lurer fylkeslaget til MDG, som mandag vedtok å jobbe mot en utvidelse.

Oslo Skisenter står foran store utbedringer. Noe ikke alle er like begeistret for.

Sammen med Naturvernforbundet, Lillomarkas Venner og Årvoll Vel, har Årvoll-beboer Magne Lindholm engasjert seg mot planene om en storstilt utbygging.

Les også: Gir 15 millioner til tennis

Bytte heisene

Peer Bakke er eier av Oslo Skisenter, og mener oppgraderinger er nødvending.

– Det har ikke vært gjort noen særlige utbedringer siden heisen var klar i 1969, og en oppgradering vil ikke rasere noe som helst, sa Peer Bakke til Dagsavisen 3. november.

Det Oslo skisenter har planer om er å bytte ut de gamle heisene i Grefsen og Trollvannskleiva med nye moderne stolheiser, og forlenge Grefsenkleiva med 250 meter, slik at den går helt ned til Årvoll. De ønsker også å bygge ett nytt servicebygg med varmestue, verksted og garasje for tråkkemaskinene, samt et nytt rullebånd opp til Grefsenkollen restaurant.

Trollvnsskleiba er en del av Oslo skisenter på Grefsen. here r planene blant annet en ny stolheis. Men motstanden mot utbygging er stor.

Trollvannskleiva er en del av Oslo skisenter på Grefsen. Her er planene blant annet en ny stolheis. Men motstanden mot utbygging er stor. Foto: Tom Vestreng

MDG går i mot planene

Årvoll-beboer Magne Lindholm har utarbeidet et 18 siders langt dokument hvor han har analysert utkastet til reguleringsplan for Grefsenkleiva og Trollvannskleiva.

– Jeg mener at reguleringsplanen legger opp til en voldsom utbygging av anlegget. Planen setter av et tredobbelt areal til skianlegget i forhold til i dag. Dette er i strid med byrådserklæringen, hvor det står at det ikke skal settes i gang eller utvides idrettsanlegg i marka, bortsett fra anlegget på Huken, sier Lindholm.

Les også: Vil ha omkamp om omstridt tennisanlegg

Nå får han politisk drahjelp av fylkeslaget i Oslo MDG. Fylkesleder i Oslo MDG, Sigrid Heiberg, opplyser til Dagsavisen at partiet på sitt representantskapsmøte mandag vedtok følgende:

* Utbyggingen og utvidelsen av Grefsen- og Trollvannskleiva ikke blir realisert.

* Videre detaljregulering må utformes slik at planforslaget ikke strider mot byrådsplattformens formulering «byrådet vil ikke åpne for utbygging eller utvidelse av idrettsanlegg i Marka, med unntak av Huken».

– For oss i MDG er markagrensen hellig, sier Sigrid Heiberg.

Sigird Heiberg. 
Refstad mottak. Leder av Oslo MDG Sigrid Heiberg vil gjennåpne Refstad Transittmottak . Der kan 350 flyktninger fra Moria få plass i løpet av kort tid, uttaler hun.

Fylkesleder i Oslo MDG, Sigrid Heiberg. Foto: Amanda Iversen Orlich

Hun og MDG, mener det blir feil og ikke minst for omfattende å gjøre store inngrep i alpinanlegget.

– Her er det snakk om å rasere skog tilsvarende seks fotballbaner, i et område som har stort biologisk mangfold, sier hun.

Les også: Her taper skogen for MDG

MIndre snø framover

Et annet poeng er at klimaendringene fører til mer regn og flere snøfattige vintre i Oslo.

– Det må vi ta innover oss, og tilpasse oss etter. Derfor vil det være kortsiktig å gjøre store naturinngrep for noe som vil ha kort levetid, sier Heiberg.

Da Oslo drømte om å få arrangere OL i 2022, var planene at noen av øvelsene i freestyle og kulekjøring skulle gå i Grefsenkleiva, som dermed måtte bygges ut. Men da det i 2014 ble bestemt nei til OL i Oslo, ble de planene lagt nederst i skuffen.

Nå er planene justert og tatt frem igjen.

– Nå kjenner jeg ikke alle detaljene i planene for området, men vi har vedtatt at detaljreguleringen ikke skal innebære utvidelse av anlegget, som bryter med byrådserklæringen, sier Sigrid Heiberg.

Les også: Byrådet snur trill rundt: Får ikke bygge enormt tennisanlegg på Midtstuen i Oslo likevel

– Vi er for at barn og unge skal kunne boltre seg i skibakken. Men det må være mulig å utbedre Grefsen og Trollkleiva uten å gjøre store naturinngrep, sier hun.

– For kort tid siden gikk dere inn og fikk stoppet de vedtatte planene om Holmenkollen tennissenter. Skjer dette i samme åndedrag?

– Presset på naturen rundt Oslo er stort, og det er viktig å ta vare på naturmangfoldet. Derfor kjemper vi hardt for å beholde markagrensen. Selv om det går ut over et idrettsanlegg. Vi ser også at fisk og sjøfugl i Oslofjorden dør, og derfor har vi fullt søkelys på å redde naturen, både i vann og på land, sier Heiberg.

– Skal reguleres

Byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) mener det må la seg gjøre å kombinere en rehabilitering og utbygging av bakken.

Omar Samy Gamal. Byråd for kultur, idrett og frivillighet. Kulturbyråd. Politiker (SV). Oslo rådhus.

Byråd for idrett, kultur og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Mimsy Møller

– Det som er dilemmaet for området, er at det ikke er regulert for dagens bruk. Da bakken ble bygget var det andre regler som gjaldt. Nå gjelder Markaloven for området. For å sette det på spissen så kan vi ikke bytte ut en knekt lysstolpe, da det ikke er regulert for det, sier byråden til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Første skritt er å få regulert området slik at det er i tråd med hvordan det brukes i dag. Det er noe vi vil jobbe for å få til, sier Omar Samy Gamal, som selv har tenkt å ta en befaring i skianlegget.

Han skjønner MDGs engasjement, og er selv klar på å ikke gå ut over byrådsplattformen, som ikke tillater utbygging eller utvidelse av idrettsanlegg i marka.

– Det er vi veldig klar på. Men samtidig så betyr anlegget mye for barn og unge, og det trengs en oppgradering, slik at det blir brukt mest mulig, for flest mulig. Det er også viktig å ta vare på naturen og nærskogen. Jeg mener dette er noe som lar seg kombinere. Men først må vi får regulert området til den reelle bruken, sier byråd Omar Samy Gamal.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen