Nyheter

Oslo innfører sosial nedstenging

Det innføres sosial nedstengning i Oslo kommune fra mandag. Det medfører full skjenkestopp, forbud mot innendørs arrangementer og lite sosial kontakt.

Bilde 1 av 2

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om koronasituasjonen i Oslo fredag ettermiddag og innføringen av nye tiltak mot spredning av viruset.

– Smittetallene er på et altfor høyt nivå. Vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten, sa Johansen på pressekonferansen.

Tiltakene vil gjelde fra midnatt mandag og vare i tre uker.

– Vi kan ikke nøle i møte med en så dramatisk utvikling, sa byrådslederen.

Sosial nedstenging

Den sosiale nedstengingen innebærer blant annet at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinger og lekeland.

– Alle disse stedene fører til at folk samler seg og beveger seg rundt i byen, sa byrådslederen.

Skal man lykkes med å begrense sosial aktivitet til et minimum, må det være stengt der folk samles, sa Johansen.

Biblioteker unntas for å skjerme barn og unge.

Full skjenkestopp

Oslo innfører full skjenkestopp som et ledd for å begrense smittespredningen i Oslo.

– Vi innfører full skjenkestopp. Skjenkestedene har gjort en stor innsats med å begrense smittespredning, men når vi innfører en sosial nedstenging av Oslo, må også skjenkingen stoppe, sa byrådslederen.

Tiltakene vil uten tvil ha store konsekvenser, sa Johansen. Det vil ramme mange virksomheter som har gjort stor innsats.

– Men tallenes tale er krystallklar. Smitten øker kraftig selv med strenge tiltak, sa Johansen.

Få ned sosial kontakt

Det blir også innført begrensninger i idrettsaktiviteten for barn og ungdom. Det er lov med trening hvis avstand holdes i tråd med smittevernreglene, men det blir ikke lov med cuper og turneringer.

– Vi kommer nå til å si at det blir forbud mot kamper. Vi ønsker at kamper og cuper skal avlyses, men opprettholder trening for barn og unge fordi vi vet hvor viktig det er med trening for barn og unge, sier byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal (SV), til NTB.

– Vi har jobbet intenst det siste døgnet for å vurdere hvilke tiltak som er mest tilpasset situasjonen her i byen vår. Vi må gjøre det som er nødvendig for å få ned den en sosiale kontakten. Vi trenger et krafttak mot smittespredningen. Alle tiltakene vi innfører i dag er basert på råd fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og regjeringen, sa byrådsleder Johansen under pressekonferansen.

Rødt nivå

Videregående skoler og voksenopplæringen skal drive på rødt nivå fra mandag for å begrense smittespredningen i hovedstaden.

Det sa skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) da Oslo kommune presenterte nye og strengere koronatiltak fredag.

Rødt nivå innebærer blant annet skjerpede krav til avstand og kontakt på skolene.

– Det må være minst en meters avstand mellom lærere og elever i alle situasjoner, sa skolebyråden.

– Å gå til rødt nivå på videregående skole er en stor inngripen i elevenes liv. Erfaringene fra denne våren viste at mer hjemmeskole førte til mindre læring og en mer krevende livssituasjon for flertallet av elevene, sa Thorkildsen.

Hun understreker at rødt nivå ikke betyr stengte skoler.

– Andre grupper som smittes

Helsebyråd Robert Steen sier det er andre yrkesgrupper som nå blir smittet enn i vår og sommer.

– Det var helsearbeidere som ble mest smittet i vår og i sommer, nå er det baransatte, servitører, personlige trenere, kaféansatte, frisører og de som jobber i butikk og hotell, fortalte Steen på Oslo kommunes pressekonferanse om nye koronainnskjerpninger fredag.

I tillegg er ansatte innen fly og taxi og annen transport også svært eksponert for smitte, understreket han.

– Det vi ikke vet, er hvor smitten kommer fra. En av tre blir smittet hjemme eller på privat arrangement, men en av fire klarer vi ikke å finne ut hvordan ble smittet, men den kommer ikke fra kjøkkenvifta hjemme, men der mennesker møtes, sier Steen.

Vil bruke beordringsfullmakter

Han sier smittesporingsenhetene i Oslo nå er så presset, at kommunen vil bruke sine beordringsfullmakter og kalle inn personell fra andre sektorer og virksomheter for å avlaste de faste smitteteamene.

Han sier smitten øker i alle aldersgrupper i hovedstaden, bortsett fra dem over 90 år. Før var det aldersgruppen 20–29 som hadde mest smitte, men nå er det en like stor andel smittede blant dem i aldersgruppen 9–19 år.

– Vi er i bølge nummer to, sier Steen.

Han peker på at det i oktober ble registrert 1.885 smittetilfeller i byen mot 1.290 i mars.

– 5,2 prosent av dem som tester seg, er positive. Konsekvensene av dette er at flere blir alvorlig koronasyke, flere på sykehus og flere kommer til å dø, sier han.

– Målrettede tiltak er ikke lenger nok, fastslo han.

Dersom smitteutviklingen fortsetter som i dag sier Steen at helsevesenet vil være i en kritisk situasjon ved nyttår.

– I dag har vi en r-faktor på 1,3. Hvis r-faktoren opprettholdes på det nivået, snakker man om at sykehusene får en alvorlig belastning som blir problematisk når vi nærmer oss nyttår.

Ber regjeringen om penger

Byrådsleder Raymond Johansen ber nå regjeringen så fort som mulig komme med nye økonomiske tiltak i takt med at smitteverntiltakene skjerpes.

Johansen sier at nå som smitteverntiltakene skjerpes, må også de økonomiske tiltakene styrkes.

– Jeg ber innstendig om at regjeringen så fort som mulig, og aller helst neste uke, kommer til Stortinget med nye økonomiske tiltak.

Johansen mener regjeringen for det første må gi overlevelsesgaranti til bedrifter som har vært levedyktige før koronapandemien.

– For det andre må folk som var i arbeid før pandemien, være trygge på at de kommer i arbeid når pandemien er over. For det tredje må regjeringen sørge for at tiltakene varer så lenge pandemien varer. Det er ikke til å leve med at tiltakene kommer i uker og måneder i gangen, sier Johansen.

Dypt bekymret

På spørsmål fra NTB om han har fått forsikringer fra regjeringen om at de vil gi næringslivet den nødvendige krisehjelpen, svarer Johansen at han er dypt bekymret.

– Da hadde du hørt det. Jeg er så bekymret at det var viktig for meg å vektlegge dette for å skape trygghet. Når vi gjør det som må gjøres for å slå ned på smitten, med de enorme konsekvensene det kan ha for arbeidsplassene, er forutsigbarhet så langt det er mulig helt nødvendig nå.

Han sier hoteller, restauranter og reiseliv i Oslo er hardt rammet av de nye tiltakene allerede.

– Det er en dramatisk nedgang og omsetningssvikt, og mange er permitterte.

Fakta om nye koronatiltak i Oslo kommune

Dette er de nye koronatiltakene som Oslo kommune innfører.

* Oslo kommune innfører det som omtales som sosial nedstengning.

* Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys. Den eneste sosiale aktiviteten innendørs som er tillatt i Oslo er samlinger i private hjem. På slike samlinger kan man være inntil ti personer dersom smittevernreglene overholdes. Brylluper, konfirmasjoner og andre familiesammenhenger der man er over ti personer, er ikke tillatt i den kommende perioden.

* Alle fritidsaktiviteter for voksne stanses.

* Alle treningssentre, svømmehaller, kinoer, teatre og andre steder der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges. Biblioteker får imidlertid holde åpent.

* Det blir full skjenkestopp med forbud mot alkoholservering i Oslo. Serveringssteder kan holde åpent uten å servere alkohol.

* Det innføres rødt nivå med forsterkede smittevernstiltak og mindre grupper på videregående skole, og rødt nivå vurderes innført i ungdomsskolen de neste ukene

* Barne- og ungdomsidretten kan fortsette å arrangere treninger, men ikke delta på cuper og turneringer, heller ikke utenbys.

* Munnbind blir påbudt i taxi på samme måte som i resten av kollektivtransporten.

* Butikker, kjøpesentre og liknende må sikre at kundene kan ha to meters avstand, og sørge for nødvendig vakthold

* Begravelser og bisettelser er fortsatt tillatt.

Mer fra Dagsavisen