Nyheter

Lysenstøen om keepersituasjonen i MS: – Ikke noe mål i seg selv at Haugen skal spille alle kamper

Manglerud Stars assistent- og keepertrener André Lysenstøen ønsker ikke «å spille i hjel» Lars Haugen, og mener det er mest fornuftig at de rullerer på keeperplassen.

Bilde 1 av 2

Lørdag sesongdebuterte Manglerud Star med 1-4 hjemme mot Vålerenga. Bakerst sto han som i utgangspunktet skal være klubbens andrekeeper, Ole Morten Furseth.

Forståelig nok etter at klubben hentet inn den norske landslagskeeperen Lars Haugen. Men han har slitt med en albue den siste tiden, og derfor fikk Furseth oppgaven med å stenge buret lørdag. Det klarte han ganske godt, foruten om 69 sekunder i starten av tredje periode – da rant det inn tre mål, som avgjorde kampen.

Utenom dette gjorde Furseth sine saker bra, og leverte blant annen en mesterlig redning i andre periode, da Sondre Olden ble spilt på nærmest blank kasse, men Furseth kom seg over og fikk avverget.

Etter kampen var Furseth greit fornøyd med egen innsats, men skuffet over resultatet.

– Ja, det kjennes ganske bra ut. Kom fint inn i det, og fant roen, sa han til Dagsavisen etter kampen, og la til:

– Det er litt kjipt å starte sesongen sånn, og kollapse, når vi er så bra over en lengere stund. Så ser jeg også at vi henter oss opp, så jeg tror ikke vi skal grave oss ned, men vi må ta en runde internt om den kollapsen der, sa han til Dagsavisen etter kampen.

Han var også godt fornøyd med hjelpen han fikk av backene.

– Spesielt i andre periode. Der har et par lange bytt, og vi klarer å blokke litt skudd og ligger bra.

MS-keeper Ole Morten Furseth.

Manglerud Star-keeper Ole Morten Furseth. Foto: Lisbeth Halvorsen/Manglerud Star

Mangler kun detaljer

Keepertrener André Lysenstøen er enig i at Furseth leverte en god kamp, der det kun er detaljer som må jobbes med.

– Han gjør jo en veldig solid innsats. Han er jo ekstremt bra de første to periodene. og så er det jo litt sånn blanda på noen av de måla vi slipper inn. Men det er en blanding av dårlige involveringer av flere. Vi spiller veldig klokt hele veien og så slipper vi opp litt i 75 sekunder som gjør at de får de sjansene de får, og da klarer de å sette de pucken som trengs for å vinne matchen. Syns Ole Morten gjør veldig mye bra. Så skal vi jobbe med detaljene som gjør at de ikke går inn neste gang.

Les også: MS-Thoresen med klar beskjed til VIF-back Eidstedt: – Han bråker med feil fyr

Ligaens beste keeperduo?

Spørsmålet er imidlertid; hvem skal vokte buret mot Grüner på torsdag?

Lysenstøen kan fortelle at Lars Haugen er tilbake i full trening, og for mange vil kanskje svaret på hvem som skal stå gi seg selv, men ikke for Lysenstøen.

– Vi har kanskje ligaens beste keeperpar. Det er veldig sterkt, og hvem vi bruker når er egentlig ikke så veldig viktig. Vi har to veldig gode, om en ikke er pigg og ikke har en god uke, kan vi fint bruke han andre uten problem. Der må vi gjøre vurderinger.

Han ser for seg en mye jevnere fordeling av spilletid enn det mange kanskje hadde forventet da klubben hentet hjem landslagskeeperen.

–  Det er ikke noe mål i seg selv å bruke Haugen i alle kamper. Vi er nødt til å ha to keepere som kan være med å bære laget i hver match, i stedet for å kjøre i hjel han ene, og trykke ned han andre, forteller han.

Les også: Manglerud Stars nye daglige leder går for sjetteplass

– Gir ingen mening at Haugen skal stå 90 prosent av kampene

Selv om Lysenstøen er klar på at det er Haugen som er førstekeeper, ønsker han en åpen kamp om hvem som skal stå til enhver tid.

– Jeg tror det er mange som forventer at Haugen skal spille 90 prosent av kampene. Det gir ikke noe mening, mener jeg. Det er viktigere at han er dritgod når han er pigg. Og bruke Ole Morten når han er pigg, sier Lysenstøen og fortsetter:

– Man undergraver hvor god Ole Morten er, for han er en veldig god målvakt. Nå kommer Haugen og han er dritbra, men Ole Morten er ikke en dårlig målvakt, han er en ganske bra målvakt. Det viste han i visse perioder i fjor også. Han ble jo månedens målvakt i januar, for eksempel.

– Så hvordan vil du fordele spilletida mellom de to?

– Jeg liker måten de gjør det på mange steder i Sverige. Der bruker man kanskje førstekeeperen 60-70 prosent, og andrekeeperen 40-30 prosent. Jeg heller jo mer den veien enn at vi spiler i hjel han ene alle mene er førstekeeper. Da sliter vi ut førstemålvakten når vi har viktige kamper. Det er ganske tøft å spille på Manglerud Star med pluss 30 skudd i mange matcher, svarer Lysenstøen.

Så ... hvem skal stå?

Torsdagens motstander, Grüner, klarte ikke å få pucken i mål i sin åpningskamp, da de tapte 4-0 borte mot Sparta. By-naboen er et av lagene Manglerud Star vil være favoritter mot denne sesongen, og sannsynligvis kamper der det kommer til å bli litt roligere for målvakten.

Vil det være en fin anledning for Furseth til å fortsette den gode starten, eller er det en vel så fin mulighet for Haugen til å få en litt rolig start? Lysenstøen mener begge deler er gode poenger. Dermed er vi med andre ord ikke noe nærmere svaret på hvem som står torsdagens kamp.

Lysenstøen er likevel klar på at Haugen vil stå dersom han er klar. Helt klar.

– Så lenge han er 100 prosent så kommer han til å spille, men det skal sitte formmessig og følelsen i mål skal være god.

– Jeg kunne fint ha brukt begge på torsdag, uten at det hadde vært noe å tenke på. Det er kanskje et veldig diplomatisk svar, men det er statusen, smiler Lysenstøen.

Kampen mellom Manglerud Star og Grüner spilles altså førstkommende torsdag, klokka 18.30 i Manglerud ishall.

Mer fra Dagsavisen