Nyheter

Ruter: – Vi kan ikke nekte folk plass

Selv om det nå er blitt et påbud om bruk av munnbind på kollektivreiser, kan ikke Ruter nekte de som ikke overholder påbudet å reise med dem.

– Vi kan ikke nekte folk plass.

Det sier kommunikasjonssjef i Ruter, Sofie Bruun, til Dagsavisen.

Ruter kan ikke nekte passasjerer som ikke bruker munnbind plass på buss, trikk eller T-bane. Og de har eller ikke andre sanksjonsmuligheter, påpeker hun.

Det var mandag kveld at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la fram nye smitteverntiltak i Oslo, og blant dem er påbud om munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å opprettholde en meters avstand mellom folk.

Vekterstreik

Politiet i Oslo uttalte til NTB tirsdag at de ikke har ekstra ressurser til å håndheve påbudet. Men ifølge byrådet er det nettopp politiet som skal sørge for at påbudet blir overholdt. Dagsavisen har bedt byrådsleder Raymond Johansen om en kommentar til nettopp dette, men har ikke fått svar.

Med en pågående vekterstreik kan ikke Ruter sette inn vektere som kan passe på at folk overholder påbudet.

– I dag tidlig hadde vi et møte hvor vi gikk igjennom dette påbudet, og hva det har å si. Det viktigste vi kan gjøre er å få ut informasjon, og forsterke det budskapet som er der. Vi tar i bruk alle kanaler, som sosiale medier, skjermer på T-baner og trikker, høyttalere på stasjoner og media for den saks skyld, sier Bruun til Dagsavisen.

– Er dere enige i påbudet?

– Dette er ikke noe vi skal ha noen formening om. Det er en helsefaglig og politisk vurdering, og vi forholder oss til det som gjelder, sier Bruun.

Fulle trikker

En fullt pågående busstreik har skapt et enda større press på T-bane og trikk i hovedstaden.

– Vi ser at trikken til dels har vært ganske full, særlig på de sentrumsnære holdeplassene. T-banen har ikke blitt fullere enn forventet i rushtiden, så det er tydelig at folk holder seg hjemme, eller kommer seg til sentrum på andre måter, sier Bruun.

– Har dere inntrykk av at folk er blitt flinkere til å bruke munnbind?

– Jeg har vært litt ute i systemet, og har gjort noen observasjoner, og synes det er flere som bruker munnbind. Men vi har ingen konkrete tall. Det blir spennende å se hvordan folk håndterer påbudet, sier hun.