Nyheter

Raymond Johansen: – Vi innfører i dag et påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten

Det blir ulovlig å reise kollektivt uten munnbind, ved trengsel. Ifølge Raymond Johansen er det politiets oppgave å sørge for at Oslos borgere bruker munnbind.

Bilde 1 av 2

Saken er oppdatert.

Byrådslder i Oslo, Raymond Johansen, holdt pressekonferanse om koronasituasjonen mandag.

Der snakket han blant annet om støtten i folket.

Les også: Over og ut for appen som skulle stoppe koronasmitte. Hva skjedde? (+)

– Skal vi fortsette å lykkes, fortsette på ha folk med oss, med oss på laget, holde smitten nede, da må vi gjøre oss fortjent til folks tillit. Vi må innføre kun de tiltakene som er nødvendige sa Johansen.

– I dag føler jeg på et stort ansvar for å samkjøre stat og hovedstad. Byrådet har derfor tatt en ny vurdering av anbefalingene som nasjonale helsemyndigheter har gitt Oslo kommune og som helseministeren sterkt har oppfordret oss til å innføre. Byrådet innfører nå flere av de anbefalte tiltakene, men vi forbedrer og tilpasser dem slik at de kan fungere godt i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på pressekonferansen, skriver NTB.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Flere tiltak

Han varslet at det kommer nye koronatiltak.

Det blir blant annet påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, der hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand.

– Vi innfører i dag et påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sa Johansen.

Dermed må alle som skal reise kollektivt ha med seg munnbind.

Dette skal gjelde fra 12.00 tirsdag.

Det blir altså ulovlig å reise kollektivt uten munnbind. Ifølge Johansen er det politiets oppgave å sørge for at Oslos borgere bruker munnbind.

Fra tidligere gjelder også en oppfordring om å bruke munnbind dersom man er på steder hvor man ikke klarer å holde en meters avstand.

Derimot blir det ikke strengere skjenketider. Det vil altså fortsatt være åpne kraner fram til midnatt. Men alle gjester på restauranter og skjenkesteder skal registreres.

Byrådet forbyr innendørsarrangementer med flere enn 50 personer uten faste sitteplasser.

Press

Johansen sa på pressekonferansen mandag at Oslo har vært under sterkt press fra helseminister Bent Høie (H) og Helsedirektoratet gjennom helgen, skriver NTB.

Helseministeren har gått til «det uvanlige steget å true med å overstyre Oslo», dersom Oslo ikke innførte nye tiltak som er anbefalt av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI), sier Johansen.

– Det forundrer meg, sier han.

Regjeringen har muligheten til å overstyre, men det er ikke ønskelig, sa Høie tidligere mandag. Han sa også at han forventer at Oslo følger råd om strengere tiltak og ber kommunen ta ansvar.

Så langt har byrådsleder Johansen opplevd samarbeidet med nasjonale myndigheter som godt. Han understreket at han håper de fortsetter å ha tiltro til at byrådet kjenner sine innbyggere best.

Men Johansen tar også initiativ til å begrave stridsøksen.

– I dag føler jeg på et stort ansvar for å samkjøre stat og hovedstad, sier byrådslederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Koronatiltakene

Tiltak som ble innført i Oslo 21. september, som blir videreført:

* Begrensning på ti personer i private sammenkomster

* Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde en meters avstand

* Arbeidsgivere pålagt å legge til rette for hjemmekontor i tråd med den gjeldende koronaforskriften

Dette er de nye tiltakene som byrådet innførte 28. september:

* Påbud om munnbind i kollektivtransporten: Munnbindet skal brukes ved trengsel og når man ikke kan holde en meters avstand. Påbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00. Fra tidligere gjelder også en oppfordring om å bruke munnbind dersom man er steder hvor man ikke klarer å holde en meters avstand.

* Forbud mot arrangementer med mer enn 50 deltakere uten faste sitteplasser: Grensen for antall deltakere på offentlige arrangementer senkes fra 200 til 50 personer. Den nye grensen gjelder kun innendørs arrangementer der det ikke er fast seteplassering. Forbudet gjelder fra 29. september kl. 12.00.

* Registrering av gjester på skjenkesteder: Alle skjenkesteder pålegges å ha et system for registrering for å gjøre smittesporingen mer effektiv. Opplysningene slettes etter 14 dager.

Det vil gjøres en ny vurdering av tiltakene etter 14 dager.

Kilde: Oslo kommune