Nyheter

Tett på Grorud på kampdag

Vi følger Grorud gjennom en hel kampdag.

Bilde 1 av 10

Den kommende uka, fram til Groruds hjemmekamp mot Ranheim neste mandag, skal vi følge Groruds A-lag i fotball tett. Håpet er å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene.

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. Nå ligger klubben på 7. plass i Norges nest øverste divisjon. Hvordan er det mulig? Det skal vi prøve å finne ut av. Samtidig som vi ønsker å gi dere et innblikk i hverdagen midt i Groruddalen.

###

Vi åpner uka med kamp - borte mot Raufoss.

  • 21.01: Tid for avreise hjem fra Raufoss, men styreleder Richard Pedersen har satt seg på spillerbussen med bilnøkkelen. Han gjør et forsøk på å legge skylda på Frode Englund: «Hvorfor har du ikke med deg reservenøkkel?». Materialforvalter Espen Johnsen er litt enig med styreleder. Alt dette vil Frode ha seg frabedt. Nå sitter vi med andre ord fast på Toten. Vi får se om vi kommer oss hjem - etter hvert.
  • 20.12: Stemningen er sånn passe her på Raufoss akkurat nå. Begge lag virker både skuffa, og litt fornøyde. Raufoss er nok fornøyde med å ha kommet tilbake, men ut i fra spill, sjanser og det faktum at de spilte 35 minutter med én mann mer gjør at de er skuffa. Grorud er nok fornøyde av samme årsaker som nettopp nevnt, men skuffa ettersom de leder to ganger, og i tillegg er Fabian Ness ganske opprørt over det røde kortet.
  • 20.02: Kampen på Nammo stadion mellom Raufoss og Grorud er over, og det ender til slutt 2-2. Det skal nok Grorud være ganske godt fornøyd med etter en svak førsteomgang, der de likevel tok ledelsen etter en scoring av Runar Hauge. Ti minutter ut i andre omgang ble Groruds Fabian Ness utvist, og dermed så et allerede pressa Grorud-lag veldig utsatt ut. Utligningen kom også, men Nikolai Hristov sendte Grorud i føringen for andre gang etter 68 minutter. Fire minutter etter utligningen. Et kvarter før full svarte Raufoss igjen, og presset på for seiersmålet. Men Grorud holdt stand de siste 15, pluss nesten seks minutter med overtid, og får dermed med seg ett poeng hjem til Oslo. 
    Det kommer ny sak etter hvert på dagsavisen.no.
  • 18.52: Det er pause i kampen mellom Grorud og Raufoss og det er utrolig nok Grorud som leder. Raufoss har vært fullstendig overlegne, og Grorud har slitt med å få ballen mer enn 30 meter opp i banen. Raufoss har hatt uttallige innlegg, skuddforsøk og dødballer, men det som har funnet veien i retning mål har en meget god Mats Gulbrandsen Viken stått i veien for. Spesielt frustrerende for Eirik Kjønø at han har jobbet spesielt med å unngå dødballer imot denne uka. Det har ikke gitt avkastning i denne førsteomgangen. Grorud har imidlertid renska unna en hel del innlegg også, men det har vært nok av farligheter likevel. Ser andreomgangen lik ut kommer ikke dette til å holde inn for Grorud. Men nå har de 15 minutter til å rette på sitt eget spill.
  • En siste samling før kampstart i Raufoss. Vi kommer tilbake med en oppsummering i pausen.
  • Det vil ikke bli liveoppdatering under kampen, men vi kommer tilbake med sak etter kampen. Følg med.
  • Her er dagens Grorud-tropp:
    Mats Gulbrandsen Viken
    Arnar Thor Gudjonsson
    Glenn André Evensen Harviken
    Fabian Østigård Ness
    Kristian Sirum Novak
    Martin Høyland
    Christos Zafeiris
    Runar Hauge
    Magnus Lankhof Dahlby
    Preben Mankowitz (kaptein)
    Oscar Aga
  • 17.25: Der våget omsider motstanderen seg ut av hulen sin.
  • 17.18: Grorud-gutta er i gang med oppvarmingen. Ingen tegn til motstand foreløpig.
  • 17.10: Eirik Kjønø snakker til gutta sine 50 minutter før kampstart.
  • 17.03: En snau time til kampstart og Grorud-gutta er allerede godt i gang med forberedelsene. Her hjelper Fredrick Pettersen sin lagkamerat Runar Hauge.
  • Foto: Frode Englund/Grorud
  • 16.59: Nammo stadion forbinder jeg først og fremst med noen særdeles kalde opplevelser som journalist. I kveld er det nærmere 20 grader og ikke et vindkast. Jeg beklager på forhånd til alle dere som sikler etter å dra på fotballkamp.
  • 16.28: Grorud har ankommet Raufoss. Assistenttrener Johan Gjønnes er fornøyd med at han endelig har fått bruk for Dagsavisen-abonnementet sitt. Vi håper naturligvis at det er flere der ute som setter pris på dagens kikk bak kulissene.
  • 15.59: Vi begynner å glede oss til kampstart nå. Litt dødtid mens vi venter på at spillerne skal ankomme, og vi legger dermed ved et sitat fra bilturen tidligere i dag der det blir snakka om ønsket utfall av kvdeldens kamp: «Jeg håper det blir seier, for da er spillerne så flinke til å rydde». 
  • 14.58: Espen legger siste hånd på verket.
  • 14.50: Det pakkes ut, og gjøres klart i garderoben til Grorud.
  • 14.45: Det er rett og slett en strålende dag for fotball. Vårrullene fra Sander Asia Marked var suverene å nyte i solskinnet på Nammo Stadion. Hyggelig vertskap er det her også.
  • 14.10: Vi har ankommet Raufoss etter en tur der vi har stoppet for baguett, bensin og litt pulver (?) på Rotnes. Av bygdas mange delikatesseforetninger falt valget på 12 vårruller hos Sander Asia Marked. Gratis brus, for her har de endelig åpnet på mandager. Mediasjef Frode Englund fikk et tips av selgeren om at han ikke trengte å dele, men etter litt betenkningstid ble det brus på Espen Johnsen og undertegnede også.
  • 12.25: Avreise fra Grorud. På grunn av Korona-situasjonen får vi kjøre med altmuligmann Frode Englund og materialforvalter Espen Johnsen. Meget god stemning og vi har fått oppdatering på vaskemaskin-situasjonen i klubben. Den er tydeligvis prekær. «Litt gøy å tenke på at hvis Eirik hadde droppa å ta med en spiller på flytur så hadde vi hatt råd til ny vaskemaskin», er beskjeden. 
  • 11.55: Kjønø får vite av styreleder Richard Pedersen at grunnen til at klubben spiller i gult og blått ikke er på grunn av svenske jernbanearbeidere som kom hit på 50-tallet. «Jeg har blitt løyet til i sju år, og blitt fortalt at det er grunnen», ler Kjønø til slutt. Stemningen virker god før han skal ut og ta seg en joggetur. Han blar deretter litt i verdens beste avis, for å øke kunnskapsnivået sitt. Vi får komme tilbake til Groruds draktfarger seinere i uka. 
  • 11.45: Trener Eirik Kjønø dukker opp på kontoret, og får full oppdatering på alt fra den nye hallen, til laget, ny-signeringer, og spillere som kanskje kan forsvinne. Sjefen gleder seg over storseier til klubbens 07-lag før praten dreier over i hvem som egentlig stifta Grorud, og hvorfor de spiller i gult og blått.
  • 11.04: Vi blir inlosjert på hovedtrener Eirik Kjønøs eget kontor av styreleder Richard Pedersen. Foreløpig går jo dette knirkefritt. Til og med internett er oppe og går nesten umiddelbart.
  • 11.00: I gangen møter vi også en svett mediesjef, speaker og generelt altmuligmann,Frode Englund, som akkurat har laget pastasalat til hele A-laget - inkludert Dagsavisens utsendte. Vi rekker såvidt å si hei før han må haste videre. Men vi kommer nok tilbake til Frode etter hvert. Eller han kommer gjerne tilbake til oss.
  • 10.59: Dagsavisen ankommer og blir tatt imot av en av klubbens ildsjeler, Roar Bakken, som i flere år har vært ballhenter, parkeringsvakt og samtidig en slags «tredjekeeper» på A-laget. I god Korona-ånd er han i full gang med å vaske dørhåndtakene i klubbens provisoriske klubbhus.

Mer fra Dagsavisen